„Nunta mea”… gandul iti produce furnicaturi si fluturi in stomac, dureri de cap si palpitatii. Ai emotii post-logodna si premaritale. Sindromul „cold feet” e oricum, numai neobisnuit nu.
Se intalneste sub toate formele si marimile si uneste, deopotriva, logodnici si logodnice din toate timpurile. O mica nervozitate, poate anxietate moderata ori chiar panica in toata regula. Te simti vizata? Poate ca nu ar fi rau sa afli cate ceva despre indoilelile premaritale. De unde vin indoielile?
Se bazeaza, in principal, pe conceptia generala ca exista suflete-pereche si ca sotul trebuie sa se potriveasca perfect, ca sunteti sortiti unul altuia. Indoielile debuteaza dupa ce ati avut ocazia sa fiti un timp impreuna si dupa ce ai observat ca sunt destule lucruri pe care nu le stiai despre el. Incepi sa vezi si diferentele dintre voi, si asta nu prea se „pupa” cu ideea de suflete-pereche.
Prima reactie, daca ai indoieli, e ca nu vrei cu niciun chip sa isi dea seama partenerul. Te-ai gandit vreo secunda ca exista posibilitatea ca si el sa treaca prin acelasi lucru? Motive frecvente de racire Cedezi sub presiune: sa planifici o nunta nu e nici pe departe lucru usor. Stres, organizare, preturi, lume de anuntat – toate astea pot sa fie prea mult intr-o perioada limitata de timp.
Lucruri mici si enervante: isi lasa sosetele pe unde apuca, si vasele sunt mereu nespalate. Bun venit la realitate! Parte din frumuseta casniciei e ca aveti nevoie sa gasiti un limbaj comun cand vine vorba de astfel de lucruri. Have fun! S-a racit patul: ok, pasiunea nu e chiar debordanta in perioada asta, dar daca stai sa te gandesti e normal cu atatea chestii cate are pe cap o mireasa minunata ca tine. Un singur cuvant: relax – patul e poate singurul loc unde planificarea face mai mult rau decat bine.
Schimbare de statut: trecerea de la femeie independenta la sotie e traita destul de profund de unele femei. Dar desi renunti la unele beneficii, ai parte de altele, pe care nu le poti obtine altfel. Cum scapi de emotiile premaritale
Discuta sau scrie despre temerile tale. Poti sa vorbesti cu cineva care a trecut prin asta ori cu o per soana in care ai incredere. Odata ce ai impar tit problema in bucatele, monstrul cel mare, „teama de casatorie” devine „mi-e teama sa nu imi pierd independenta, prietenii si sa uit sa ma distrez” si poate fi rezolvata simplu: o seara pe saptamina tu cu fetele, el cu baietii. Suna mai fezabil, nu?
Da-ti seama de sursa adevarata a anxietatii; una e daca temerile tale se leaga de casatorie, in general, sau de relatia in care esti. Ia o pauza de la planificarea nuntii: nu e capat de lume si le gasesti pe toate la locul lor dupa ce te decizi. Fa in asa fel incat sa ai o ora pe zi in care sa nu vorbesti si sa nu faci nimic legat de nunta.
Aminteste-ti de momentele frumoase din relatia voastra, de la inceput, si gaseste avantaje haioase la statutul de femeie maritata: ca o sa ti se adreseze lumea cu „doamna”, ca fetele de la serviciu te vor intreba cum e sa fii nora pentru mama etc. Vorbeste cu persoane care au casnicii fericite.
Si nu uita de el: petreceti mai mult timp impreuna, nunta e despre voi doi, nu doar un eveniment care trebuie planificat la milimetru.