Combină sucuri proaspete de fructe, apă minerală, miere sau sirop de agave și pregătește tot felul de băuturi răcoritoare de vară. Câteva cocktailuri cu gheață sau limonade parfumate vor face deliciul după amiezilor toride, când ai nevoie de băuturi răcoritoare inspirate de aromele verii.
Cele mai bune băuturi răcoritoare ne ajută să ne hidratăm și să ne delectăm cu parfumul lor în zilele toride de vară. Fie că stai pe terasa de acasă, seara în foișorul din curte sau mergi la picnic, poți să pregătești câteva limonade sau cocktailuri ușoare, parfumate și răcoritoare.
Aprovizionează-te din timp cu lămâi proaspete, de preferat bio, cu frunze de mentă, ghimbir, fructe de vară și vinuri spumante albe sau roze. Umple mai multe cutii pentru cuburi de gheață la congelator și cumpără zahăr brun sau sirop de agave și miere.
Ustensile necesare pentru cocktail și limonade
Dacă îți place să pregătești singură diverse băuturi răcoritoare pe bază de fructe și alcool sau apă minerală, atunci ai nevoie și de câteva ustensile potrivite pentru cocktail și limonade.
Impresionează-ți prietenii care vin în vizită cu câteva cocktail-uri ușoare, mai bune decât la terasă! Iată câteva rețete apetisante din care musafirii tăi sigur vor cere câte un pahar în plus. Păstrează aceste rețete și încearcă să le oferi prietenilor cocktailuri delicioase și de Sărbători, de ziua ta de naștere sau când pregătești o petrecere.
Într-un shaker de cocktail se pune zahărul, menta, apoi câte 50 ml rom de fiecare pahar, gheață zdrobită și se completează cu apă minerală. Se amestecă cu lingurița de cocktail, apoi se agită vasul. Se toarnă în pahare de cocktail și se decorează cu frunze de mentă.
Cosmopolitan
Ingrediente
30 ml vodcă
15 ml triplu sec
15 ml suc de afine
15 ml suc de lime
cuburi de gheață
1 cireașă confiată
1 felie lime pentru decor
Mod de preparare
Într-un shaker se pun câteva cuburi de gheață, se adaugă vodca, triplu sec, sucul de afine și cel de lime. Se închide shaker-ul și agită bine timp de câteva minute, până se obține o compoziție omogenă. Se toarnă conținutul shaker-ului într-un pahar și se decorează cu cireașa confiată.
Cocktail de mango fără alcool
Ingrediente:
2 fructe de mango bine coapte
25 ml sirop de mango
2 lingurițe zeamă de lămâie
2 lingurițe zahăr brun
Fulgi de gheață
Apă minerală
Mod de preparare
Un fruct și jumătate de mango se pasează la blender și se toarnă în shaker. Se adaugă sirop de mango, zahăr brun și zeamă de lămâie, se amestecă bine și se distribuie în 4 pahare de cocktail. Se completează cu apă minerală și fulgi de gheață. Se decorează cu felii de mango din jumătatea de fruct rămasă.
Pina Colada
Ingrediente:
60 ml rom alb
100 ml suc de ananas
40 ml lapte de cocos
gheață pisată sau fulgi de gheață
Mod de preparare:
Pentru a obține un cocktail mai consistent poți folosi cremă de cocos în loc de lapte, iar pentru o băutură mai tare poți folosi lichior de cocos. Se amestecă toate ingredientele în shaker, se distribuie în pahare și se completează cu fulgi de gheață. Paharele se decorează cu o felie de ananas.
Sex on the beach
Ingrediente:
30 ml votcă
30 ml șnaps de piersici
75 ml suc de portocale
75 ml suc de merișoare
cuburi de gheață (câte încap în pahar)
Mod de preparare
Ingredientele se amestecă în shaker și se distribuie în pahare. Se adaugă cuburi de gheață. Paharele se decorează cu felii de portocală. În locul șnapsului, poți folosi și lichior de piersici.
12 rețete de limonade, cele mai bune băuturi răcoritoare ale verii
Limonada de casă este ușor de preparat, nu îți trebuie decât o răzătoare, un blender sau un mixer și multe fructe bine coapte și zemoase, lămâi bio și miere. Încearcă limonada cu zmeură sau cu piersici, cea de kiwi, pepene roșu sau cireșe. Aroma lor este savuroasă!
Limonadă simplă cu miere
Ingrediente
1 l apă plată
2 lămâi
3 lingurițe miere
Mod de preparare
Cu ajutorul unui storcător de citrice stoarce lămâile și toarnă sucul în recipientul pentru limonadă. Adaugă miere și amestecă, apoi completează cu apă plată. Servește-o ca atare sau cu cuburi de gheață. Poți pune și zahăr brun, dacă ți se pare prea acrișoară.
Limonadă cu mentă
Ingrediente
16 cuburi de gheață
1L-1,5L apă
3 lămâi mari
frunze de mentă proaspete
miere după gust
Mod de preparare
Lămâile se storc, se pun la blender cu ingredientele de mai sus și se mixează până când se omogenizează. Mai poți adăuga frunze de mentă și miere în funcție de preferințe. Cel mai bine ar fi să strecori limonada cu ajutorul unei site pentru a obține o textură fină.
Limonadă cu căpșune
Ingrediente
• 500 g căpșune proaspete
• 1 l-1,5 l apă
• 350 -400 ml suc de lămâie
• cuburi de gheață
• miere după gust
Mod de preparare
Căpșunele se spală și se mixează la blender. Se adaugă sucul de lămâi, mierea și apa și se amestecă bine. Se pun cuburi de gheață.
Limonadă cu piersici și busuioc
Ingrediente
• 3 piersici bine coapte
• 1 l de apă
• 400 ml suc de lămâie
• 8 cuburi de gheață
• frunze de busuioc proaspăt
• zahăr după gust
Mod de preparare
Piersicile se mixează la blender împreună cu zahărul, se adaugă sucul de lămâie, câteva frunzulițe de busuioc și apa. Se servește cu multe cuburi de gheață. Se decorează paharele cu felii de piersici.
Limonadă cu ghimbir
Ingrediente
Pentru siropul de ghimbir:
• 500 ml apă
• zahăr sau miere după gust
• 100 g ghimbir proaspăt
Pentru limonadă:
• 400 ml suc de lămâie
• 1 litru apă
Mod de preparare
Se decojește ghimbirul, se taie rondele și se fierbe cu puțină apă și zahăr. Siropul se lasă la răcit la temperatura camerei. Se strecoară siropul de ghimbir și se adaugă zeama de lămâie, apa și cuburile de gheață.
Limonadă de lavandă
Ingrediente
Pentru siropul de lavandă:
• 200 g zahăr
• 250 ml apă
• 2 legături lavandă proaspătă
Pentru limonadă:
• 400 ml suc de lămâie
• 1 litru apă
• siropul de lavandă
• felii de lămâie și lavandă pentru decor
Mod de preparare
Se fierbe un sirop de lavandă din ingredientele de mai sus, se lasă să clocotească un minut și se stinge focul. Se lasă siropul să se răcească și se strecoară. Se amestecă siropul cu apa și zeama de lămâie, apoi se decorează paharele cu flori de lavandă și felii de lămâie.
Limonadă cu pepene roșu
Ingrediente
500 g pepene roșu
2, 3 lămâi
1 litru apă
miere sau zahăr, după gust
2 crenguțe mentă (opțional)
Mod de preparare
Se storc lămâile, se taie pepenele cubulețe și se mixează la blender împreună cu zeama de lămâie și cu zahărul. Siropul se strecoară, se adaugă apa, mentă și cuburi de gheață.
Limonadă cu rodie
Ingrediente:
1 litru apă
2 rodii
2 lămâi
3 lingurițe miere sau după gust
Mod de preparare
Se mixează sâmburii de rodii și se strecoară pentru a obține sucul fin. Se adaugă zeama de lămâie, mierea și zahăr dacă este nevoie. Se completează cu apă plată și se servește cu cuburi de gheață.
Limonadă cu rozmarin
Ingrediente
500 ml apă
2 crenguțe proaspete de rozmarin
100 g zahăr
50 g miere
300 ml suc proaspăt de lămâie
1,250 ml apă rece
cuburi de gheață
Mod de preparare
Se fierbe rozmarinul timp de un minut în 500 ml de apă, se aruncă apoi crenguțele și se strecoară apa parfumată. Se adaugă zahăr, miere, se amestecă bine să se dizolve. Apoi se adaugă sucul de lămâie și apa rece cu gheață.
Limonadă de mure
Ingrediente
1 litru de apă
200 g zahăr
250 ml suc de lămâie
coaja rasă de la o lămâie
200 g mure
Mod de preparare
Se fierb 500 ml de apă cu zahărul, timp de 2 minute, se adaugă sucul și coaja de lămâie și apa rămasă. Se lasă să se răcească. Se mixează la blender sucul de lămâie cu murele bine coapte, se dă printr-o sită fină și se toarnă peste siropul de zahăr. Se amestecă bine și se dă la rece. Se servește în pahare răcite, cu cuburi de gheață.
Limonadă cu kiwi
Ingrediente
8 kiwi decojite
100 g zahăr
100 ml suc de lămâie
1 litru de apă carbogazoasă, răcită
Mod de preparare
Se taie fructele de kiwi în bucăți potrivite, se mixează la robot și se strecoară printr-o sită fină, să îndepărtezi semințele mici și negre. Se dizolvă zahărul în apă, se adaugă piureul de kiwi și se dă la rece. Se adaugă apă minerală, dacă este necesar, și se servește limonada cu kiwi, gheață și decor din felii mici de kiwi.
Limonadă cu cireșe
Ingrediente
Pentru siropul de cirese:
500 g cireșe fără sâmburi
20 g zahăr
250 ml apă
1 lingură de suc de lămâie
Pentru limonadă:
200 ml suc de lămâie
100 g zahăr
1 l apă rece
Mod de preparare
Se fierb cireșele cu zahărul, apa și sucul de lămâie. Când cireșele sunt bine fierte și lichidul este asemănător siropului, se ia de pe foc. Se strecoară siropul de cireșe printr-o strecurătoare fină. Se adaugă zahăr, sucul de lămâie și apa rece. Se servește cu gheață și se decorează paharele cu cireșe proaspete.