Cum să eviţi accidentele în lift

.

Accidentele legate de lifturi sunt rare, dar nu imposibile. Pentru că, săptămâna trecută, o tânără a murit după ce a căzut în puţul liftului, am întrebat specialiştii ce trebuie…
… făcut pentru a evita astfel de accidente.

Studenta de 20 de ani, care a murit săptămâna trecută, căzând în gol de la etajul opt, se urcase în lift împreună cu un coleg. Când ascensorul s-a blocat între etajele opt şi nouă, cei doi au reuşit să deschidă uşa, numai că fata a alunecat în momentul când a sărit din lift, şi a căzut prin spaţiul rămas gol între podeaua etajului opt şi cabina liftului.

Este genul de greşeală pe care o fac mulţi dintre cei care rămân blocaţi în lift: fie reuşesc singuri să deschida uşa, fie primesc ajutorul vecinilor, şi încearcă, pe cont propriu, să se elibereze.

Într-un astfel de caz este foarte important să fim prudenţi, să lăsăm graba la o parte şi să aşteptăm ajutorul firmei ce întreţine liftul respectiv. Aceasta este obligată să intervină în maxim 30 de minute, ne-a informat Gheoghe Mărgărit, directorul general al Ascensorul SA, care a mai adaugat: „Cele mai frecvente accidente se produc atunci când încercaţi să ieşiţi din cabina aflată între etaje. Dacă aţi deschis uşa de palier, în timp ce săriţi din cabină, uşa revine şi vă aruncă în gol, pe sub cabină.”

Reguli de folosire a liftului

De asemenea, au fost cazuri când liftul a pornit exact când pasagerul încerca să sară la etajul inferior, acesta fiind strivit între cabină şi perete.

Acesta este doar unul dintre sfaturile menţionate de Gheorghe Mărgărit. Specialiştii cunosc mai multe astfel de reguli care îţi pot salva viaţa.

După ce intri în cabina unui lift mai vechi, asigură-te că ai închis bine uşile şi nu le deschide până când cabina nu este oprită complet. Odată liftul pornit, nu face mişcări bruşte. „Desigur, vă puteţi uita în oglindă”, glumeştec specialistul.

„Nu vă speriaţi dacă la un moment dat cabina circulă cu viteză mai mare la coborâre. Nu cade niciodată pentru că un sistem de securitate sesizează viteza crescută şi blochează cabina”, ne linişteşte directorul Gheorghe Mărgărit.

Bineînţeles, copiii nu au voie să folosească liftul decât dacă sunt însoţiţi de un adult, iar eventualele reparaţii se fac numai de către firmele specializate.

Niciunul din locatari, indiferent ce meserie are, nu este în măsură să repare ascensorul blocului. „Dacă sesizaţi o funcţionare defectuoasă puteţi să opriţi curentul din întrerupătorul aflat lângă intrarea în camera maşinii”, ne sfătuieşte specialistul.

Foarte important pentru siguranta ta este ca, atunci când deschizi uşa de palier pentru a intra în cabina liftului, să verifici dacă acesta este într-adevar acolo. „Au fost situaţii în care, un inconştient a deschis o uşă de palier, cabina nu era acolo şi a uitat să o mai închidă. Un om, poate somnoros, poate cu gândurile lui, poate «prea bine dispus», a deschis uşa şi a păşit în gol”, explică Gheorghe Mărgărit. 

Liftul care funcţionează este sigur

Acesta mai spune că ascensoarele nu trebuie să ne sperie, în ciuda titlurilor de genul „Ascensorul groazei” pe care le întâlnim în mass-media. „Oricât de prost ar arăta un ascensor, dacă este lăsat în funcţiune de cei care au în sarcină întreţinerea lui, înseamnă că sistemele de securitate funcţionează şi nu există pericol. În caz contrar, firma de întreţinere  îl opreşte din funcţiune sau I.S.C.I.R (Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor de Ridicat – n.r.) nu-i mai prelungeste autorizaţia de funcţionare.”

Lifturile sunt sisteme foarte complexe şi, pentru siguranţa pasagerilor, sunt prevăzute cu mai multe sisteme de securitate. De aceea, accidentele au loc, cel mai frecvent, din motive ce nu ţin de lift sau de întreţinerea lui.

Din păcate, spune directorul Ascensorul SA, lifturile vechi, pe care le întâlnim de obicei în blocurile de locuinţe, nu se ridică la nivelul de siguranţă al celor noi, iar asociaţiile de proprietari nu prea îsi permit costurile modernizării. Un lift „bătran” poate produce zgomote înfricoşătoare, poate porni sau opri mai brusc, ne avertizează Gheorghe Mărgărit, însă dacă respectăm regulile de mai sus nu vom avea probleme.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton