În adolescenţă îi studiai în oglindă zilnic. Acum îţi îngrijeşti sânii pentru că te preocupă nu numai aspectul, ci şi sănătatea lor. Dar oricâte informaţii ai căuta…
… niciodată nu ştii totul despre sânii tăi.
Află câteva aspecte pe care puţine femei le cunosc! Sânul stâng este mai mare. Nicio femeie nu are sânii perfect egali ca dimensiune. De obicei cel stâng este un pic mai mare. Uneori diferenţa se observă cu ochiul liber, alteori nu. Şi forma poate fi uşor diferită. Nu se ştie încă ce provoacă această asimetrie. Sânii devin mai „graşi” odată cu vârsta. La 20 de ani, sânii sunt compuşi din grăsime, glandele ce produc lapte şi colagen – ţesutul conectiv care îi menţine fermi şi elastici. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, glandele şi colagenul încep să dispară, fiind înlocuite de grăsime. Din păcate, sânii nu devin mai mari, ci doar lăsaţi.
Un sân de mărime medie cântăreşte în jur de 500 de grame. Fiecare sân contribuie cu 4-5% la totalul grăsimii corporale, deci greutatea lor reprezintă cam 1% din greutatea ta, aratată de cântar.
Ca şi penisul, sânii devin uşor mai mari atunci când sunt stimulaţi. Conform cercetărilor, ei se măresc, în medie, cu 25% în timpul sexului, ceea ce se datorează schimbărilor hormonale.
Sânii reprezintă unul din cele mai mari mistere ale evoluţiei. La alte mamifere, glandele mamare se măresc doar în perioada lactaţiei. În afara acesteia nu-ţi poţi da seama, după glandele mamare, dacă animalul este mascul sau femelă. Oamenii de ştiinţă nu au aflat încă de ce femeile au sâni vizibili tot timpul.
Toate femeile au mici umflături pe aureolă, în jurul mamelonului. Acestea se numesc glandele Montgomery, iar rolul lor nu a fost încă stabilit cu certitudine. Se pare că ar avea rolul de a lubrifia zona mamelonului.
Multe femei au câteva fire de păr în jurul aureolei. Acestea sunt absolut normale, pentru că în acea zonă există foliculi piloşi. Firele pot fi smulse fără niciun risc.
Sânii trec printr-un ciclu lunar. Dacă la menstruaţie sunt umflaţi şi dureroţi, la mijlocul ciclului sunt foarte sensibili la stimularea sexuală, iar imediat după menstră sunt mai netezi, aceasta fiind perioada propice pentru palpare.
Astăzi, mărirea sânilor este cea mai cerută intervenţie estetică.
Înainte să se descopere implanturile de silicon s-au făcut încercări cu tot felul de obiecte, care mai de care mai ciudate: cartilaj de bou, mingi de sticlă, poliester, cauciuc. Bineînţeles, rezultatele au fost dezastruoase.
Şi bărbaţii pot avea lactaţie. Se întamplă foarte rar, ce-i drept, dar este posibil în cazul anumitor tulburări hormonale.
La Universitatea Politehnica din Hong Kong, studenţii se pot specializa în design-ul sutienelor. Se pare că este nevoie de un inginer pentru a crea lenjerie intimă feminină.
6% din populaţia lumii suferă de polimastie. Cei afectaţi au un exces de ţesut mamar care se poate localiza oriunde pe corp: la subraţ, pe gât, pe faţă, pe spate, pe coapse, pe laba piciorului. Acest ţesut nu este neaparat vizibil cu ochiul liber.
De asemenea, unele persoane au mai multe mameloane, care pot apărea oriunde pe corp, inclusiv în talpă.
Recordul mondial pentru cei mai mari sâni îi aparţine unei actriţe de filme pentru adulţi. Ea s-a operat de nouă ori şi are în sâni aproape patru litri de silicon.
Cei mai mari sâni naturali îi aparţin lui Annie Hawkins-Turner, o americancă de culoare. Ea poartă la sutien cupa ZZZ.