Ridichile de vară – beneficii pentru sănătate, rețete și diete

.

Ridichile de vară sunt deosebit de apreciate pentru gustul lor aromat, ușor picant și pentru textura crocantă. Ridichile de vară dau aromă salatelor de crudități și sunt recomandate adesea în dietele de slăbit, având numeroase proprietăți nutritive și curative.

Ridichile de vară sunt ușor de recunoscut după rădăcinile lor îngroșate și ușor alungite, de culoare roșie sau albă. Ridichile de vară se cultivă în lunile aprilie – mai și se pot găsi în piețe începând cu luna iunie. Foarte populară este ridichea albă de vară care are o rădăcină conică, alungită și o aromă deosebită, ușor picantă. Ridichea de vară roșie are și ea tuberculi alungiți și un gust ușor mai dulce decât cea albă.

Spre deosebire de ridichile de vară, ridichile de iarnă au tuberculi rotunzi, mai mari, de mărimea unor caise, și au culoarea neagră. Acestea se găsesc în piețe începând cu lunile septembrie – octombrie și se păstrează pentru consum la frigider sau în spații foarte reci o perioadă mai lungă de timp. Ridichile de iarnă se folosesc și la murături, spre deosebire de ridichile de vară care se consumă crude și se folosesc preponderent în salate.

Ridichea, soiuri și cultivare

Legumă foarte îndrăgită la noi, ridichea își are originea în Estul Mediteranei, în Asia Centrală și de Est. În România, ridichile sunt cultivate în toate regiunile cu o climă mai rece, din toamnă și până în primăvară.

Specie erbacee anuală, ridichea face parte din familia Cruciferae (Brassicaceae) și este cultivată îndeosebit pentru consumul rădăcinilor bulboase și suculente, dar în industrie se cultivă și pentru producerea semințelor din care se extrage un ulei cu proprietăți vindecătoare asupra pielii.

Denumite științific Raphanus sativus, ridichile fac parte din aceeași familie cu varza, gulia, napul, conopida și broccoli. Ușor și rapid de plantat, ridichile diferă ca formă, dimensiune și culoare, în funcție de soi. Cele mai populare soiuri de ridichi sunt Rodos, Redo și soiurile Rotunde timpurii, așa numitele ridichi de lună pe care le găsim în piețe încă din luna martie.

Cele mai cunoscute și cultivate soiuri sunt ridichea de lună, ridichea albă și ridichea neagră (ridichea de iarnă). Ridichile de vară și de iarnă se deosebesc în ceea ce privește durata de viață, perioada de vegetație și forma rădăcinilor comestibile. Ridichile de vară au o perioadă scurtă de vegetație, fiind gata de recoltat în aproximativ 30 de zile de la germinarea semințelor.

Ridichile de vară, calități nutritive

Ridichile de vară – beneficii pentru sănătate, rețete și diete
Ridichile de vara albe, mai crocante si usor mai picante decat cele rosii

Ridichile crocante și suculente sunt cunoscute și consumate în întreaga lume. Datorită cantității mari de fibre și indicelui glicemic scăzut, ridichile sunt consumate frecvent în diverse diete, având și un conținut scăzut de calorii.

Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, ridichile de vară sunt bogate în magneziu, fier, potasiu și calciu, vitaminele C și B, fosfor și zinc, fiind un aliat excelent pentru o masă sănătoasă.

Iată ce valori nutritive conține o porție de 100 de grame de ridichi cu tot cu coajă

  • Grăsimi – 0,1%
  • Sodiu – 39 mg – 2% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Carbohidrați – 3,4 gr – 1% din DZR
  • Fibre dietetice – 1,6 gr
  • Zaharuri – 1,9 gr
  • Proteine – 0,7 gr
  • Calciu – 25 mg – 2% din DZR
  • Fier – 0,3 mg – 2% din DZR
  • Potasiu – 233 mg – 5% din DZR

Proprietăți curative și medicinale

Aroma ridichilor și gustul lor ușor picant indică faptul că sunt legume deosebite și din punct de vedere medicinal, nu doar nutritiv. Ridichile, indiferent de soi, sunt excelente pentru ficat, pentru digestie și pentru sănătatea oaselor. Ele conțin polifenoli și acizi benefici care ajută imunitatea și rezistența organismului.

Beneficii mari pentru ficat

Consumul regulat de ridichi pe timpul anului, mai ales primăvara și vara, ajută ficatul să funcționeze optim și ajută la eliminarea mult mai rapidă a toxinelor. După un sezon rece în care ai consumat mai multă carne și grăsimi, salatele bogate în ridichi reglează activitatea ficatului și ajută la arderea grăsimilor.

Ridichile reglează și producția de bilirubină, un pigment care arată cât de bine funcționează ficatul tău și cât de bine îți protejează sângele și organismul de toxine.

Efect diuretic important

Se știe că ridichile au un efect diuretic puternic, te ajută să elimini apa în exces din organism și să mergi în mod regulat la toaletă.

Datorită acestui efect, ridichile sunt recomandate în perioadele în care există riscul să te îmbolnăvești de cistite sau când ai probleme cu rinichii și aparatul excretor.

Este foarte important să consumi mai des ridichi, dacă ai tendința de a mânca alimente mai sărate. Ridichile te ajută să reții mai puțină apă și sare în organism.

Efect antibacterian

Gustul ușor picant al ridichilor ne arată că ele conțin substanțe benefice care pot combate diverse bacterii și microbi pe care îi putem ingera din alimente.

Așadar, ridichile în general și mai ales ridichile de vară care sunt ușor mai picante au un efect antibacterian puternic și sunt recomandate pentru a combate diverse boli de stomac, inflamațiile și balonarea.

Tratează infecțiile urinare

Sucul din ridichile de vară, în special din ridichile albe, este recomandat în mod special în cazul infecțiilor renale și urinare. Acest suc curăță rinichii și tractul urinar de toxine și bacterii, împiedică dezvoltarea coloniilor de bacterii și grăbește vindecarea, dacă suferi de cistite. Ridichile sunt unul dintre cele mai vechi leacuri împotriva usturimilor și infecțiilor urinare, la fel de eficient și în zilele noastre.

Reglează tensiunea arterială

Datorită faptului că ridichile conțin un procent mai mare de potasiu, ele ajută inima să funcționeze optim și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cu cât consumi mai des ridichi în sezonul cald, alături de alte legume și fructe proaspete, cu atât inima ta este mai sănătoasă, iar circulația sângelui și tensiunea arterială se păstrează la valori normale.

Ridichile de vară în diete

De ce nu sunt eficiente dietele de slăbit pe termen lung

Aceste legume sunt foarte sănătoase și au multe proprietăți curative pentru organism. Ele ajută ficatul, rinichii și inima. În plus conțin calciu care ajută dezvoltarea oaselor și menținerea unei densități osoase optime. Dar, pentru multe femei atente cu silueta lor, ridichile sunt legume excelente în dietele de slăbit.

În primul rând, ridichile de vară care sunt ușor mai picante stimulează digestia, arderea grăsimilor și accelerează metabolismul. În al doilea rând, ridichile nu conțin deloc grăsimi, ci fibre dietetice, care ajută la eliminarea mult mai eficientă a zahărului și a grăsimilor din organism.

Dieta cu ridichi

Această dietă este foarte simplă, este ieftină și are rezultate bune în câteva săptămâni. Poți slăbi până la 5 kilograme în decurs de o 6 săptămâni, dacă ai grijă să eviți alimentele grase și zahărul cât timp ții această dietă.

Tot ce ai de făcut este să consumi ridichi proaspete, în salate, cel puțin de două ori pe zi, asociate cu preparate din carne albă slabă de curcan sau de pui, cu iaurturi și cu brânzeturi ușoare, degresate.

Iată un exemplu de meniu pentru o zi de dietă:

Mic dejun: o felie de pâine prăjită, un pahar de iaurt, un ou fiert tare

Prânzul: piept de curcan la cuptor, salată de crudități cu ridichi

Cina: salată de ridichi cu gulii, ceapă și salată verde, o felie de pâine prăjită

Ridichile în bucătărie. Cum se prepară și cum se păstrează

Ridichile se consumă îndeosebi crude, proaspete, cu tot cu coaja în care se găsesc substanțe nutritive importante, polifenoli și antioxidanți benefici pentru sănătate.

Ridichile mici și rotunde sau ridichile de lună se recoltează când turberculul are un diametru de 2 – 3 cm. Ridichile de vară alungite pot ajunge și la 10 cm lungime și se recoltează în luna iunie, când rădăcina lor este încă suculentă și crocantă.

Ridichile de vară sunt excelente în salate și se combină cu ceapă verde, salată verde, gulii, țelină sau morcovi, castraveți dulci sau mere acrișoare. Gustul lor ușor picant poate fi asociat cu brânzeturi ușoare, dulci sau sărate, cu ulei de măsline, cu lămâie, piper și diverse ierburi aromatice.

Pentru a păstra mai mult timp ridichile proaspete, se rup frunzele și se țin la frigider, în compartimentul pentru legume, pe un strat de șervețele din hârtie care absoarbe umezeala.

Rețete cu ridichi de vară

Ridichile de vară – beneficii pentru sănătate, rețete și diete

Salată cu ridichi și gulii

Ingrediente

  • 2 ridichi de vară albe
  • 1 gulie
  • 2 cepe verzi
  • 1 măr acru mic
  • salată verde
  • Lămâie
  • Piper după gust

Mod de preparare

Ridichile se spală și se taie rondele. Gulia se spală și se taie felii subțiri. Ceapa se curăță și de taie și ea rondele.

Mărul acrișor și crocant se spală și se taie în rondele precum gulia.

Se pun legumele într-un castron încăpător, se adaugă frunzele de salată rupte în bucăți potrivite, zeamă de lămâie, sare și piper după gust.

Salată de ridichi cu brânză de capră

Ingrediente:

  • 2 ridichi de vară roșii
  • 100 gr brânză de capră
  • Salată verde
  • Ceapă verde
  • Mărar
  • Lămâie
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

Ridichile se spală și se taie rondele. Brânza se taie cubulețe. Frunzele de salată se rup în bucăți potrivite sau se taie fâșii.

Ceapa verde se taie rondele.

Legumele și brânza se pun într-un castron încăpător, se adaugă mărar proaspăt tocat fin, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Dacă este nevoie se mai presară sare.

Salată de ridichi cu carne de pui

Ingrediente:

  • 2 ridichi de vară albe
  • Piept de pui făcut la grătar
  • Ceapă verde
  • Salată verde
  • Ulei de măsline
  • Zeamă de lămâie
  • Sare după gust
  • Iaurt opțional

Mod de preparare

Ridichile se spală și se taie rondele. Ceapa verde se spală și se taie rondele, iar salata verde se taie fășii lungi.

Pieptul de pui făcut la grătar se taie cubulețe. Se pune în castron cu legumele, se presară cu ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie. Se amestecă totul bine și se adaugă iaurt dietetic opțional.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton