Genti mai mult decat perfecte, pantofi extraordinari, haine croite impecabil, cine nu si-ar vinde sufletul pentru a purta, macar o data, creatiile Prada?
Triunghiul metalic, sigla casei de moda italiene Prada a devenit simbolul rafinamentului. Astazi, Miuccia Prada este considerata unul dintre cei mai influenti designeri din lume, iar brandul italian a devenit sinonimul luxului si-al opulentei.
Prada, un must have la Hollywood
Nicole Kidman, Victoria Beckham, Jessica Biel, Katie Holmes, Penelope Cruz si Eva Longria nu concep sa iasa din casa fara sa se afiseze la brat cu o geanta Prada. Katie Holmes este o impatimita a combinatiilor ingenioase de nailon si piele, in timp Eva Longoria este disperata dupa gentile cu aliura exotica, confectionate din piele de piton. La Hollywood cine nu are macar o geanta Prada, nu exista. Motivul: imprimeuri sofisticate, design ultramodern si confort maxim.
Aproape toate lucrurile elegante isi au originea in Europa si nici Prada nu face exceptie. Brandul a fost infiintat de Mario Prada, in 1913, la Milano. Sub deviza „Luxul se invata, nu se mosteneste”, domnul Prada a invatat sa confectioneze genti, posete si geamantane, pe care le vindea cu succes, in doua buticuri din Milano. Solide dar extrem de elegante, geamantanele domnului Prada iti luau ochii prin materialele inovatoare si chiar socante la acea vreme, cum ar fi lemnul si carapacea de testoasa. Problemele in afacerea Prada apar o data cu progresul, cand oamenii au inceput sa calatoreasca din ce in ce mai mult cu avionul si sa-si doreasca bagaje mai usoare.
Negustor de moda veche, Mario Prada era ferm convins ca femeile nu au ce cauta in afaceri. Cu siguranta daca ar mai fi in viata, batranul Prada nu s-ar consola cu ideea ca brandul sau este pe mana unei femei. Nepoata lui, Miuccia Prada, a preluat afacerea in 1978, moment in care firma era aproape falimentara. Esecul parea inevitabil cu atat mai mult cu cat Miuccia nu a studiat moda, ci stiintele politice si a fost membra inflacarata a partidului comunist italian. Pasiunile politice nu au impiedicat-o pe domnisoara Prada sa se urce pe baricade, imbracata cum se cuvine: intr-o tinuta Yves Saint Laurent. Miuccia nu a reusit sa rastoarne societatea italiana insa a revolutionat cu siguranta lumea modei. Experienta comunista i-a prins bine, daca te gandesti ca a introdus nailonul, un material comun si comunist, in fabricarea unor genti extrem de moderne si practice, insa cu preturi nu tocmai pe placul maselor. Rucsacurile de lux si gentile din nylon negru faceau ravagii la inceputul anilor 80.
Imperiul Prada contraataca
Ambitioasa din fire, nepoata lui Prada nu s-a multumit doar cu succesul caldut oferit de gentile revolutionare. In 1988, colectia pret-a-porter cu haine simple, extem de elegante, croite cu infinita grija pentru detalii a facut o „prada” usoara din reprezentantele sexului feminin. „Hainele trebuie sa reflecte ceea ce simt femeile, libertatea si senzatia interioara pe care ti-o da o haina bine lucrata”, declara Miuccia. A urmat apoi linia Miu Miu, pentru tineri, din 1993, al carui renume a ajuns pana in Japonia, in timp ce linia vestimentara masculina, din 1994, a devenit preferata domniilor din Los Angeles. De aceeasi soarta s-a bucurat si linia Prada Sport, creata in 1997. In 2000, casa de moda si-a completat palmaresul si cu o divizie de beauty.
Cand diavolul isi baga coada
Considerata una dintre cele mai puternice femei din Europa, nepoata lui Prada isi permite orice, chiar si luxul de a gresi. Este cazul celei mai recente colectii prezentate la Milano, cand doua manechine s-au prabusit in plina defilare. Incidentul a fost privit cu stupoare, inclusiv de „Diavolul”, Anna Wintour, redactorul sef al revistei „Vogue” si cea care a inspirat romanul „Diavolul se imbraca de la Prada”. Vinovate de acest episod au fost sandalele cu un toc inalt care ar fi trebuit livrate si cu instructiuni de utilizare. „Prin acesta colectie am vrut sa ne intoarcem la ceva primitiv. Am vrut sa fac lucrurile cat mai simple”, a ridicat din umeri Miuccia la finalul prezentarii. Efectul i-a reusit din plin cu una dintre victime, care a preferat sa defileze desculta decat sa mai incalte naravasele sandale.