Ce nu trebuie să faci niciodată în timpul unei furtuni. Sfaturi care îți salvează viața!

.

Știi deja că este bine să te adăpostești sub copaci în timpul unei furtuni, mai ales dacă fulgeră puternic și trăsnește. Dar nu te ajută întotdeauna acest sfat. Află cum să te protejezi în timpul unei furtuni cu descărcări electrice și rafale puternice de vânt.

Vara se manifestă tot mai des condiții meteorologice extreme. Furtunile de vară sunt adesea însoțite de rafale de vânt puternic, de tunete și fulgere, de grindină și chiar de tornade de mici dimensiuni, dar periculoase pentru trecători. Iată cele mai importante sfaturi în timpul unei furtuni care te ajută să îți protejezi bunurile și mai ales să îți salvezi viața!

Ro-Alert – ține cont de avertizările meteo

Consultă periodic prognoza meteo, mai ales dacă vrei să pleci în drumeție pe munte sau la pădure într-o perioadă în care plouă des și există riscul de furtună. Ține cont de avertizările meteo și ia cu tine pelerine de ploaie și încălțăminte sport rezistentă la umezeală.

Nu neglija mesajele primite prin Ro-Alert! De multe ori, o ploaie de vară care pare trecătoare, se poate transforma într-o furtună puternică, însoțită de descărcări electrice și trăsnete sau inundații care îți pot pune viața în pericol, mai ales în zonele montane.

Fie că ești acasă, fie că ești în drumeție, ține cont de avertizări și ia măsuri imediate, dacă auzi tunete puternice și se apropie furtuna!

Conform site-ului fiipregatit.ro al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, trebuie să respecți regula de salvare de 30/30:

! Adăpostește-te în interiorul unei clădiri/adăpost/cort/mașină dacă, după ce ai văzut un fulger, nu reușești să numări până la 30 înainte de a auzi un tunet. Și rămâi în interiorul clădirii/adăpostului/mașinii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.

La ce riscuri te expui în timpul unei furtuni

Manifestările extreme de vreme rea pe timpul verii nu sunt deloc puține, mai ales în ultimii ani. Dacă sunt emise avertizări cod portocaliu sau cod roșu de furtună în zona ta, pregătește-te să faci față oricărei situații. Trebuie să fii conștient de faptul că fulgerele și trăznetele pot lovi oriunde, iar grindina reprezintă un pericol în spațiu deschis.

Așadar, dacă există pericolul să se declanșeze o furtună puternică în zona în care te afli, ar fi bine să eviți deplasările afară. Nu te aventura pe drumuri sau trasee montane dificile. Așteaptă ca vremea să se însenineze înainte de a pleca prin chei, pe creste sau pe cărări abrupte de munte.

Trăznetele care ajung pe pământ îți pun viața în pericol, iar șuvoaiele puternice de apă care se formează pe versanți și rafalele de vânt sunt la fel de periculoase. Poți aluneca pe stânci sau, mai grav, poți aluneca în prăpastie.

Și la câmpie există riscul să fii lovit de fulgere, mai ales dacă ești în câmp deschis și nu te poți adăposti sub copaci masivi sau lângă zidurile unei clădiri.

Ce este bine să faci înainte de furtună

În cazul în care ești avertizat că vine furtuna sau auzi tunete în depărtare și știi că se apropie de zona în care te afli, ia măsuri imediate. Caută cel mai apropiat adăpost sau rămâi în clădire, în casă ori în mașină.

Nu te apropia de garduri, piloni sau alte structuri din metal. Trebuie să te adăpostești într-o clădire de lemn sau zidărie sau pur și simplu să stai în mașină și să aștepți să treacă furtuna, până când nu se mai vede niciun fulger.  

De îndată ce se declanșează furtuna și auzi primul tunet, îndepărtează-te de orice obiect din metal, pune departe de tine cheile, rucsacul în care obiecte metalice, telefonul sau aparatul foto. Chiar dacă nu ai nimic de metal în rucsac, tot este bine să îl pui departe de tine la aproximativ trei metri. Rucsacul poate avea un cadru de metal ascuns sau anumite elemente din metal care te pun în pericol și atrag fulgerele.  

Ține cont și de faptul că electricitatea se transmite aproape instantaneu prin apă. Așadar, când se apropie o furtună cu fulgere, stai departe de bălți, zone inundate, pârâuri. Caută un loc uscat și sigur unde nu pot ajunge șuvoaiele de apă.

Ce trebuie să faci în timpul furtunii

Ce nu trebuie să faci niciodată în timpul unei furtuni. Sfaturi care îți salvează viața!

Adăpostește-te la timp! Întrerupe orice activitate în aer liber, chiar dacă ți se pare că este o ploaie de vară trecătoare. Fulgerele pot crește în intensitate în câteva secunde și este posibil să nu mai timp să ajungi în casă, în mașină sau la un adăpost sigur.

Îndepărtează-te de orice obiect din metal Vei atrage mai rapid fulgerele, iar apa de pe suprafața solului conduce electricitatea pe care corpul tău o atrage instantaneu.

Dacă tună și fulgeră și sunteți mai multe persoane în grup, este recomandat să păstrați o distanță de cel puțin 3 metri între voi pentru că în acest fel se va reduce riscul ca electricitatea să fie transferată de la o persoană la alta.

Chiar dacă nu fulgeră, dar furtuna este foarte puternică, intră la adăpost sau în mașină pentru a te feri de crengi rupte sau diverse obiecte care pot fi proiectate în aer cu viteză. Nu puține au fost cazurile în care oamenii și-au pierdut viața în urma unor furtuni de câteva minute, loviți de tabla desprinsă de pe acoperișuri, de copaci doborâți sau geamuri sparte.

Ce trebuie să faci în casă

Închide bine ferestrele şi uşile! Curentul puternic le va izbi de pereți.

Fie că locuiești la casă ori la bloc, evită să faci duș, să speli rufe sau să speli vasele în timp ce tună puternic și sunt descărcări electrice. Electricitatea poate circula prin instalațiile din clădiri și se transmite rapid prin apă. Există acest risc, chiar dacă este unul minim și chiar dacă blocul tău are paratrăznete.

Scoate din priză aparatele şi alte echipamente electrice, cum ar fi calculatoarele şi aparatele de aer condiţionat, inclusiv frigiderul, care se pot defecta din cauza descărcărilor electrice atmosferice.  

Ce trebuie să faci în spațiu deschis

În cazul în care furtuna te prinde pe câmp deschis sau pe plajă, caută imediat o vale sau o adâncitură unde te poți așeza în poziția ghemuit. Ține capul apropiat de genunchi, încearcă să ai contact doar cu sol uscat și verifică să nu ai nimic de metal asupra ta.

Dacă furtuna te prinde înotând într-un lac, în mare sau la ștrand ieși cât mai repede pe mal şi adăpostește-te.

Ce trebuie să faci la pădure

Copacii sunt adevărate scuturi împotriva fulgerelor, dar cei mai siguri sunt copacii cresc aproape unul de altul. Dacă te prinde furtuna în pădure sau într-o zonă cu arbuști, ghemuiește-te lângă tufișuri dese sau lângă tulpina unui copac masiv, cu o coroană bogată, unde ești mai adăpostit de ploaie și fulgere.

Evită drumurile inundate

Indiferent că te afli la volan, în mașină sau ești pieton, dacă te-a prins furtuna, evită drumurile inundate. Un curent de apă adânc de numai 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism, dacă te afli în calea lui pe un teren alunecos, în pantă.

Dacă ajungi cu mașina pe un teren inundat în timpul unei furtuni, rămâi în mașină. Nu ieși din mașină, nu călca prin apă încercând să fugi către un adăpost, dacă fulgeră puternic. Nu se știe niciodată cum mașina atrage fulgerul și vei fi lovit din plin. În schimb, în habitaclu vei fi la adăpost și poți pleca mai departe, când furtuna se potolește definitiv.

Există și riscul ca unele fire de la rețea să se desprindă de stâlpi și să cadă la pământ, mai ales pe lângă clădiri, poduri avariate, copaci căzuți care antrenează și firele de curent electric.  

Cât de periculoase sunt fulgerele și trăsnetele

Ce nu trebuie să faci niciodată în timpul unei furtuni. Sfaturi care îți salvează viața!

Fulgerele și trăsnetele sunt descărcări electrice, adică mase mari de particule electrice care circulă cu viteză prin aer de la o zonă cu potențial electric negativ la o zonă cu potențial electric pozitiv. Ele sunt însoțite de un efect luminos pe care îl putem observa cu ochiul liber și de un efect sonor și anume tunetul.

Fulgerul este o descărcare electrică între doi nori sau între părți ale aceluiași nor, iar trăsnetul este o descărare electrică între nori și pământ. Pentru oameni periculoase sunt de fapt trăsnetele și de ele trebuie să ne ferim. Fulgerele se produc la altitudini mari, dar trăsnetele ating pământul și se pot descărca inclusiv prin corpul nostru.

În medie, pe glob, aproximativ 20.000 de oameni cad victimele trăsnetelor în timpul unei furtuni cu descărcări electrice. Foarte puțini sunt cei care supraviețuiesc, dacă au fost fulgerați, iar aceștia pot rămâne cu sechele grave pentru tot restul vieții, inclusiv paralizii și boli de inimă periculoase.

Este adevărat că trăsnetele lovesc în general clădirile sau construcțiile cele mai înalte. Dar ele pot lovi inclusiv un om care se adăpostește sub umbră și care nu măsoară mai mult de doi metri, chiar dacă acesta merge pe o stradă mărginită de clădiri înalte.

Dacă mașina ta este trăsnită în timpul unei furtuni, electricitatea va fi condusă prin structura autovehiculului, sărind peste roți sau trecând prin roți și ajungând în pământ, lăsând ocupanții autovehiculului nevătămați. Dacă ești în trafic și autovehiculul tău tocmai a fost trăsnit, trage pe dreapta, așteaptă să treacă furtuna și verifică autovehicolul. Este posibil ca una sau mai multe roți să fie topite, iar sistemul electric să fie avariat.

La ce riscuri se expun victimele trăsnetelor

Trăsnetul provoacă inițial stop cardiac și/sau respirator care poate fi corectat prin acordarea manevrelor de resuscitare corespunzătoare. Multe dintre morțile provocate de trăsnete apar atunci când victima nu primește asistența medicală de specialitate imediat.

Deși o parte din victimele care sunt trăsnite supraviețuiesc, șansele ca aceștia să rămână fără nicio urmă sunt extrem de mici, deoarece curentul, căldura și unda de șoc pot provoca leziuni extrem de grave, de cele mai multe ori ireversibile.

  • Arsuri de gradul III
  • Pierderea auzului și/sau a văzului temporar sau permanent
  • Leziuni produse la nivelul sistemului nervos
  • Leziuni ale mușchilor, ligamentelor sau oaselor cauzate de contracțiile violente și incontrolabile produse de curentul electric
  • Dureri intense, incurabile cronic sau dureri consistente în diferite părți ale corpului, care pot fi ameliorate doar cu medicamentație puternică
  • Dureri de cap cronice, amețeli, greață
  • Deteriorare a memoriei și a unor abilități cognitive
  • Deteriorarea sau pierderea unor simțuri

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton