Gulia este deosebit de apreciată pentru gustul ei dulceag și proaspăt, și pentru textura crocantă. Descoperă cele mai utile informații despre gulie, cât este de sănătoasă, cum se folosește în bucătărie și cum se folosește în diete.
Gulia este o legumă populară și consumată aproape tot timpul anului pentru gustul ei dulceag și pentru pulpa crocantă și aromată. Ea este înrudită cu varza, dar formează un bulb rotund, de culoare verde sau mov cu miezul alb și parfumat.
Numită în termeni științifici „brassica oleracea gongylodes”, gulia este cunoscută și drept „napul german”, fiind o legumă înrudită cu varza, broccoli și conopida. De altfel, gustul ei amintește de gustul dulce de varză nouă, combinat cu gustul proaspăt de conopidă.
Tulpina plantei este lungă și prezintă frunze alb-verzui. Atât bulbul, cât și tulpina sunt comestibile, dar cel mai adesea se consumă bulbul rotund, în salate sau diverse preparate la cuptor. Chiar și frunzele pot fi folosite pentru diverse umpluturi, având o aromă delicioasă.
Gulia este o legumă bogată în beta-caroten, potasiu și magneziu, conține un procent ridicat de vitamina C și de folați, dar și un procent ridicat de fibre benefice pentru digestie.
Iată ce valori nutriționale are o porție de 100 grame de gulie
62 mg vitamina C – 102% din Doza Zilnica Recomandată (DZR);
16 µg folati – 4% din DZR;
0.165 mg acid pantoteic – 3% din DZR;
350 mg de potasiu – 7% din DZR;
24 mg de calciu – 2,5% din DZR;
0.129 mg de cupru – 14% din DZR.
Beneficii pentru sănătate
Gulia este o legumă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Nutriționiștii ne recomandă să consumăm cât mai des gulia proaspătă, în salate sau sandviciuri crocante. Astfel vom putea beneficia mai mult de calitățile ei nutritive, de vitaminele și substanțele benefice pentru sănătate.
O legumă excelentă pentru digestie
Datorită fibrelor și sărurilor minerale pe care le conține, gulia, fie ea proaspătă sau preparată termic, este o legumă benefică pentru digestie și pentru sănătatea stomacului. Totodată, cu rolul ei antiinflamator, gulia reduce inflamațiile de la nivelul mucoaselor și ajută flora intestinală și bacteriile bune din stomac.
Echilibrează nivelul de zahăr din sânge
Tot datorită conținutului ridicat de fibre și acizi benefici, gulia ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Este o legumă adesea recomandată persoanelor care vor să țină sub control greutatea și glicemia.
Menține inima sănătoasă
Vitaminele, potasiul, magneziu și compușii glucozinolați din gulie ajută inima și pot reduce considerabil riscul de apariție a bolilor de inimă. Acești compuși au capacitatea de a reduce procesele inflamatoare din organism și mențin flexibilitatea vaselor de sânge, stimulând circulația și activitatea cardiacă.
Îmbunătățește sistemul imunitar
Gulia are un aport important de vitamina B6 și de vitamina C, vitamine care joacă un rol esențial în producția celulelor roșii și îmbunătățirea funcției imunitare. Vitamina C contribuie la producerea celulelor albe din sânge, dar și a celulelor T. Acestea formează o barieră împotriva radicalilor liberi și susțin imunitatea organismului.
Previne anemia
Gulia este bogată în fier și potasiu, ceea ce ajută la producerea globulelor roșii, esențiale pentru prevenirea anemiei și a deficitului de fier. Calciul care se regăsește în această legumă facilitează absorbția fierului în corp. De altfel, se recomandă adesea salate sau sandviciuri din brânză și gulie proaspătă pentru persoanele care au probleme cu anemia sau pentru copii.
Alte beneficii pentru organism:
Oferă energie;
Dă senzația de sațietate;
Poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer de stomac;
Ajută corpul să lupte cu infecțiile virale;
Ameliorează tusea;
Grăbește vindecarea după bronșite sau cistite;
Întărește oasele și dinții;
Combate contracțiile musculare.
Cum se folosește gulia în bucătărie
Gulia se consumă integral. Chiar dacă cei mai mulți dintre noi îndepărtăm tulpina și consumăm doar bulbul, întreaga plantă este comestibilă. Gulia se poate combina cu tot felul de legume, atât cu rădăcinoase, cât și cu morcovi, cartofi, roșii sau dovlecei.
Tulpina poate fi mărunțită și adăugată în ciorbele acrișoare de carne sau la supele de legume.
Frunzele, având o textură rezistentă și o aromă de varză dulce, pot fi folosite pentru umpluturi. Poți găti frunze de gulie umplute cu carne tocată de porc sau de vită, aromată cu ceapă verde, pătrunjel și diverse condimente. Frunzele se mai pun și la supă pentru aroma lor dulceagă.
Cel mai îndrăgit de gospodine este, însă, bulbul rotund. Acesta se consumă proaspăt în salate cu diverse trufandale de primăvară, dar este delicios și preparat termic. Bulbul se poate umple cu carne tocată, poate fi gătit la cuptor în garnituri de legume cu rădăcinoase sau poate fi adăugat în supele cremă.
Cum se depozitează guliile
Gulia proaspătă poate fi păstrată la frigider, în lada pentru legume, cel puțin o săptămână, cu tot cu coajă. Dacă este tăiată sau curățată, ea poate fi păstrată 2 – 3 zile în șervețel de hârtie, înainte de a fi consumată.
Pentru a păstra guliile mai mult timp, se recomandă să fie congelate. Curățate de coajă și tăiate rondele sau cubulețe, guliile pot fi congelate timp de 4 – 6 luni. După decongelare pot fi folosite la tocănițe, garnituri de legume, preparate la cuptor sau la supe.
Rețete delicioase cu gulii
Gulii umplute la cuptor
Ingrediente
4 gulii fragede, cu frunze
500 g de carne tocată (vită/ porc)
1 ceapă albă medie
1 ceapă mică roșie
50 g de orez cu bob lung
1 ou
1 legătură de mărar verde proaspăt
200 ml de smântână cu 20% grăsime
100 ml de lapte rece
2 linguri de ulei vegetal
Sare și piper (după gust)
Smântână suplimentară pentru servire
Mod de preparare
Guliile se curăță de coaja subțire, se spală bine, se taie în jumătăți și se scobesc. Pulpa scobită se păstrează într-un bol separat.
Ceapa se toacă mărunt și se călește. Orezul se spală și se adaugă peste ceapa călită, împreună cu o cană de apă sau de supă. Se lasă să fiarbă la foc potrivit până când se înmoaie boabele de orez. Se amestecă ușor din când în când.
Tulpinile de gulie se taie mărunt și se pun la fiert cu pulpa de gulie scobită și un strop de sare. Se lasă să fiarbă în câteva clocote timp de 3 minute.
Carnea tocată se mărunțește cu o furculiță, se adaugă oul, ceapa călită cu orezul și umplutura din gulie. Se amestecă totul foarte bine, se drege cu sare și piper și se umplu guliile.
Guliile umplute se așază într-o cratiță cu pereți înalți sau într-o tavă mai adâncă. Se toarnă peste ele un amestec de smântână cu lapte și mărar și se pun la copt în cuptor timp de 45 – 50 de minute.
Supă cremă de gulii
Ingrediente
4 gulii de dimensiune medie;
2 cartofi;
O bucată de praz;
150 gr smântână pentru gătit;
25 gr de unt;
1 litru supă de pui/ supă de legume;
Sare, piper.
Mod de preparare
Guliile se curăță de coajă și se taie în cubulețe. Prazul se curăță și se taie rondele. Într-un vas încăpător se adaugă untul, iar când s-a topit, se adaugă prazul tăiat și un praf de sare. Când prazul s-a înmuiat, se adaugă cubulețele de gulie și se călesc împreună pentru aproximativ 5 minute.
Se adaugă peste gulii cartofii tăiați cubulețe supa de pui sau apă, se condimentează cu sare și se lasă la fiert până când legumele s-au înmuiat, aproximativ 20 de minute.
Se ia vasul de pe foc și toate legumele se dau prin blender. Deasupra unui vas se pune o sită, iar supa din blender se trece prin sită pentru a avea o textură cât mai fină.
Se pune din nou la foc supa cremă obținută, se adaugă smântâna, praful de nucșoară, sare și piper după gust și se mai lasă un clocot. Supa cremă de gulii se servește caldă cu verdeață proaspătă presărată deasupra.
Legumele se spală bine, se curăță de coajă și se taie în bucăți potrivite pentru salată. Gulia se taie rondele sau felii subțiri, ridichile se taie rondele.
2. Ouăle fierte tari se curăță de coajă și se taie în sferturi.
3. Brânza de capră se taie cubulețe mici sau se dă pe răzătoare.
4. Se amestecă salata verde cu ceapa verde și cu feliile de gulii și ridichi. Se adaugă ouăle fierte și brânza, se stropește cu puțină zeamă de lămâie și se amestecă ușor.
5. La final se presară parmezan ras și se servește imediat.
Gulia în diete
Gulia are puține calorii, dar este bogată în fibre care conferă sațietate și în vitamina C care accelerează procesele de ardere a grăsimilor. De aceea, gulia proaspătă este o legumă excelentă în dietele de slăbit.
Dacă vrei să ții o dietă pe bază de salate de legume, adaugă și gulie crudă, fragedă și dulce.
În dietele cu gulii, această legumă poate fi combinată cu salată verde, cu ceapă verde, cu castraveți proaspeți, cu roșii cherry și cu rădăcinoase precum morcovii și țelina.
Poți folosi iaurturi dietetice și sosuri din iaurt și mărar sau pătrunjel pentru un plus de savoare.
Consumă cât mai des salate de gulie sau supe cremă de gulie în dietă și vei avea rezultate excelente.