Pe timp de criză, ordinea socială se reconfigurează în jurul acelor meserii de care este nevoie oricând şi oriunde, iar câştigătorii sunt cei care s-au gândit la toate de la bun început.
Un paradox al situaţiilor de criză este acela că nu oportuniştii au cel mai mult de câştigat. Mulţi tineri îşi aleg facultăţile cu gândul la salariile celor din respectiva ramură de activitate, stabilitatea locurilor de muncă nefiind prioritară.
În plus, majoritatea tinerilor se gândesc şi la prestigiu. Între a fi jurnalist sau coafeză, oricine ar alege meseria de avocat, dar ce te faci când revistele se închid una după alta?
Dacă ne uităm puţin la cererea de forţă de muncă în străinătate, vom vedea că se caută exact acele specializări de care acum câţiva ani toată lumea fugea cât vedea cu ochii la admiteri: ingineri, specialişti în telecomunicaţii, mecanici… practic tot ce presupune abilităţi tehnice.
Să vedem însă câteva meserii care vor fi mereu la mare căutare, indiferent de condiţiile economice. Mecanic auto – Această meserie presupune multă inventivitate şi fiecare zi de experienţă contează. Un mecanic bun se poate angaja oriunde oamenii folosesc maşini, ceea ce îi oferă multe oportunităţi. Hair-stylist, manichiuristă şi tehnician unghii false – Chiar şi pe vreme de criză, femeile vor dori să arate bine, iar diplomele care se eliberează în acest domeniu sunt valabile peste tot în Uniunea Europeană, aşa că dacă nu eşti mulţumită cu cât câştigi aici, poţi alege o ţară care oferă mai multe beneficii în această meserie. Fotograf – Cu un aparat performant şi accesorii pentru lumini te poţi descurca de minune oriunde în străinătate. Un portofoliu online te va ajuta să atragi mulţi clienţi, cu condiţia să nu fii năzuros. Străinii apelează la fotograf la fel de des cum unii dintre noi chemăm medicul, iar joburile în advertizing sau alte domenii abundă. Artiştii, make-up artiştii, fotomodelele, miresele, absolvenţii de liceu, magazinele de confecţii şi oricine are ceva de vândut, toţi pot fi clienţii tăi. Make-up artist – La fel ca fotograful, în străinătate make-up artist-ul nu lucrează doar pentru branduri mari şi designeri, ci pentru oricine e dispus să plătească pentru a arăta bine la o şedinţă foto sau la o ocazie anume. Poţi să începi o mică afacere şi la noi, deoarece foarte puţini îşi oferă serviciile publicului larg, sperând că de la academia de machiaj vor aunge direct în culisele prezentărilor de modă, dar poţi să lucrezi oriunde vrei, atâta vreme cât are cine să îţi acopere cheltuielile de deplasare.
Artist tatuator – Toţi absolvenţii de arte care nu au reuşit să îşi găsească un job cu specializarea iniţială pot obţine o diplomă care le permite să tatueze (în condiţii de igienă şi siguranţă totale) oriunde. Dacă ai un portofoliu, poţi să lucrezi în orice salon din Europa, iar dacă te gândeşti că un tatuaj pe tot spatele poate ajunge şi la 2000 de euro, sună mai bine decât să scarpini o pânză pe bani puţini sau deloc. Tatuajele sunt acum la mare căutare, nemaifiind apanajul exclusiv al marinarilor şi mafioţilor. La noi, din păcate, oportunităţile în acest domeniu sunt limitate deocamdată.
Esenţial este faptul că nimeni nu mai angajează doar pe vorbe, aşa cum s-a făcut ani de zile la noi, iar pentru a avea banii şi libertatea pe care şi le doreşte oricine, trebuie să ai modalităţi concrete de a-ţi demonstra abilităţile. Indiferent de domeniul în care lucrezi şi de natura muncii tale, nu strică să alcătuieşti un portofoliu cât mai ilustrativ al realizărilor tale.