Durerea de spate a devenit o problemă pentru tot mai mulți oameni. În prima fază, ea poate apărea ca un disconfort uşor, dar cu trecerea timpului poate deveni tot mai apăsătoare și ne poate ține departe de anumite activități.
Chiar dacă de multe ori evităm să luăm măsuri, drumul la un specialist ne poate scăpa de alte complicații și ne poate ușura iremediabil viața.
Cauze ale durerii de spate
„Cauza cea mai comună a durerii de spate este o întindere musculară sau de ligament. Aceasta poate apărea din cauza mişcărilor bruşte, ridicării de obiecte grele sau a poziţiei proaste a corpului. Herniile sau rupturile de disc pot, de asemenea, să dea dureri de spate. Coloana vertebrală este formată din vertebre care sunt separate de discuri intervertebrale.
Aceste discuri acţionează ca amortizoare şi ajută la absorbţia şocurilor. Când stratul exterior al discului se rupe, materialul moale și gelatinos din interior poate să se umfle sau să se scurgă, exercitând o presiune asupra nervilor din apropiere şi provocând durere”, spune fizioterapeutul Alexandru Ilie.
Stenoza spinală poate da, de asemenea, dureri de spate. „Această afecţiune apare atunci când canalul spinal se îngustează, exercitând presiune asupra măduvei spinării şi nervilor. Poate fi cauzată de schimbări degenerative legate de vârstă, cum ar fi osteoartrita sau de afecţiuni congenitale”, adaugă specialistul.
O afecțiune degenerativă, osteoartrita afectează articulaţiile coloanei vertebrale, provoacă inflamaţie şi durere, de aceea nici ea nu este de neglijat.
Există două tipuri principale de dureri: acută şi cronică. „Durerea de spate acută durează de obicei câteva zile până la câteva săptămâni. Este de obicei cauzată de un eveniment specific, cum ar fi ridicarea unui obiect greu, răsucirea coloanei vertebrale sau căderea.
Durerea de spate cronică, pe de altă parte, durează mai mult de trei luni şi poate fi rezultatul unei afecţiuni medicale”, adaugă specialistul.
Diagnosticarea este, de fapt, o mare provocare pentru speciaști. Medicii pot efectua un examen fizic pentru a evalua felul în care se mișcă pacientul, puterea musculară şi reflexele.
„Testele de imagistică, cum ar fi razele X, CT sau RMN pot fi folosite pentru a examina coloana vertebrală şi discurile intervertebrale şi pentru a detecta leziunile. Uneori, poate fi nevoie de o electromiografie, care măsoară activitatea electrică a muşchilor, pentru a determina dacă durerea de spate este cauzată de o problemă nervoasă”.
Tratamentul diferă în funcţie de cauza şi severitatea durerii, iar de multe ori kinetoterapia poate fi o soluție.
Masajul terapeutic poate da rezultate. „Masajul ajuta la relaxarea mușchilor și îmbunătățeste circulația sângelui, ceea ce poate contribui la reducerea durerii și inflamației. În general, poate fi utilizat în combinație cu alte proceduri, cum ar fi exercițiile și terapia manuală”, explică fizioterapeutul.
Terapia manuală implică manipularea articulațiilor și a țesuturilor moi pentru a reduce durerea, precum și tehnicile de stretching pentru a crește flexibilitatea.
Cum ajută kinetoterapia
„Exercițiile de kinetoterapie ajută la întărirea și flexibilitatea mușchilor, dar îmbunătățesc și postura. Acestea trebuie să fie concepute în funcție de starea de sănătate a pacientului și să includă o varietate de mișcări și poziții care să vizeze diferite grupe de mușchi.
Unul dintre principalele obiective ale kinetoterapiei în cazul durerilor de spate este reducerea durerii și a disconfortului asociat. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unor programe de exerciții, care să fie adaptate nevoilor fiecărui pacient. Uneori se poate apela la terapia manuală sau la administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.
Odată ce durerea de spate a fost redusă și funcția a fost restaurată, este important să se ia măsuri pentru a preveni reapariția durerii. Aceste măsuri pot include exercițiile de întărire și flexibilitate, precum și îmbunătățirea posturii”, mai spune fizioterapeutul Alexandru Ilie.
Tehnicile de relaxare
Unele tehnici de relaxare, cum ar fi metoda Jacobson sau Schultz, pot ajuta la reducerea stresului și tensiunii musculare, ceea ce poate conduce la reducerea durerii de spate.
Tracțiunea spinală. „Această tehnică implică aplicarea unei tracțiuni ușoare sau moderate la nivelul coloanei vertebrale pentru a ajuta la reducerea presiunii asupra discurilor intervertebrale și a nervilor spinali. Poate fi realizată manual sau cu ajutorul unor dispozitive speciale”, susține specialistul.
În general, nu există o abordare unică în tratarea durerilor de spate, iar tratamentul poate varia în funcție de cauza și severitatea durerii. Este recomandat să discutați cu un kinetoterapeut pentru a găsi cel mai bun plan de tratament.