Dacă îţi doreşti să slăbeşti pentru totdeauna, psihologul te poate ajuta să-ţi găseşti motivaţia, încrederea în tine şi tăria de caracter necesare unei schimbări majore.
Primul gând al celor care vor să slăbească este să caute o cură de slăbire pe internet. Dacă ai găsit una şi este suficient de lejeră încât să o poţi urma până la capăt, probabil că pierzi din kilogramele în plus. Dar nu poţi să mănânci ca o vrăbiuţă toată viaţa, iar când revii la vechile obiceiuri te îngraşi imediat.
Şi mai mult decât atât, ne spune psihologul Camelia Călăuz, te alegi cu frustrări şi probleme de personalitate pentru că te consideri incapabilă şi dezgustatoare, devii retrasă, renunţi la ceea ce îşi place să faci.
Este o capcană în care au căzut, cel puţin o dată, toate femeile care îşi doresc să slăbească. Dacă vrei să nu ţi se întâmple din nou, poţi apela la psiholog care te poate ajuta să-ţi găseşti motivaţia necesară, să te accepţi, să înţelegi că slăbirea este un proces de durată.
Cum te ajută psihologul
„Încep prin educarea clientei în acceptarea necondiţionată a propriei persoane şi în felul acesta putem trece la un plan terapeutic personalizat”, explică psihologul Camelia Călăuz.
„Această formă de educare se desfăşoară pe o perioadă de cel puţin 6-8 săptămâni, moment din care clienta este capabilă să urmeze regimul alimentar fără a avea pretenţia la o slăbire miraculoasă şi rapidă.”
Psihologul ne avertizează că o astfel de terapie nu este pentru cele care doresc să slăbească mult într-un timp scurt. „Menţinerea siluetei se poate realiza doar prin educare şi nicidecum prin şocuri aplicate asupra corpului şi psihicului”, spune Camelia Călăuz.
După cele şase-opt săptămâni de educare, urmează o evaluare emoţională şi una a resurselor fizice şi pshice de care depinde reuşita terapiei – motivaţia, răbdarea, convingerea.
Programul în sine este destul de îndelungat – de la unul la doi ani. „Cu siguranţă, după această frază, din 100 de femei care doresc să slăbească au mai rămas doar cinci, dar acestea, în mod sigur, vor fi de invidiat peste doi ani.”
La început te întâlneşti cu psihologul o dată pe săptămână, apoi o dată la două săptămâni şi mai rar dacă este posibil. „Programul nu este deloc fix, poate fi schimbat o dată la două săptămâni sau chiar mai des, important este să facem schimbarea ori de câte ori intervine o nemulţumire”, spune psihologul.
Terapia este personalizată ea depinzând în mare măsură de personalitatea şi comportamentul fiecarei femei.
De ce ai nevoie de psiholog ca să slăbeşti
Pentru că slăbirea, ca şi îngrăşarea, depinde în foarte mare măsură de factori psihologici.Problemele psihologice care duc la acumularea de kilograme sunt diferite de la femeie la bărbat.
„Factorii principali sunt: neacceptarea propriei persoane; educaţia greşită încă din copilarie, cu privire la rolul şi importanţa femeii; dependenţa şi instalarea neputinţei; anxietatea şi depresia; teama, pe care unele femei preferă să o inlocuiasca cu cipsurile, dulciurile sau alte forme de alimente nesănătoase; unele tulburări de comportament care conduc la ignorarea pentru o vreme a aspectului fizic”, explică psihologul Camelia Călăuz.
Din toate aceste motive, psihicul joacă un rol extrem de important în cura de slăbire şi, pentru că nu toate găsim singure tăria necesară, terapia psihologică se poate dovedi un ajutor nepreţuit.