Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc, aproape în fiecare an, la o săptămână distanță. Dar 2024 va fi o excepție, pentru că va fi unul dintre anii în care distanța dintre cele două sărbători va fi mult mai mare.
Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă și în jurul căreia se fixează alte sărbători religioase importante, precum Rusaliile.
Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024?
În anul 325, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, Biserica a stabilit ca Paștele să fie serbat întotdeauna duminica. Paștele poate cădea cel mai devreme pe 4 aprilie și cel mai târziu pe 8 mai. În ultimele două decenii, creștinii au sărbătorit de 16 ori Paștele în luna aprilie și de 4 ori în luna mai.
Cum se calculează data la care se sărbătorește Paștele
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele depinde de două fenomene, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, ce are loc pe 21 martie, iar altul cu dată variabilă – luna plină.
Paștele Ortodox este sărbătorit în duminica imediat următoare a lunii pline după echinocțiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paștelui Iudeilor, atunci sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Paștele Ortodox se serbează la o dată diferită față de Paștele Catolic, deoarece este calculat după calendare diferite. În timp ce Biserica Ortodoxă calculează echinocțiul de primăvară după calendarul iulian, pe stil vechi, catolicii se raportează la echinocțiu în funcție de calendarul gregorian.
Dacă în 2023 Sărbătorile Pascale au fost pe data de 16 aprilie, în 2024 vor pica abia în luna mai. Paștele Ordotox din 2024 se sărbătorește pe 5 mai.
După aceea, va mai exista un singur an, între 2025 – 2030 când Paștele va fi serbat în luna mai.
Când pică Paștele Catolic în 2024
Anul acesta, catolicii au sărbătorit Paștele pe 9 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui Ortodox. În 2024, distanța dintre cele două sărbători va fi simțitor mai mare. Paștele Catolic din 2024 se va serba pe 31 martie, cu mai mult de o lună înaintea celui Ortodox.