Paștele reprezintă ocazia ideală pentru ca familiile și prietenii să se reunească și să petreacă împreună câteva ore de neuitat. Această sărbătoare este și o probă de foc pentru gospodine, care încep pregătirile pentru masa de Paște cu câteva zile mai devreme, pentru a avea timp să prepare cele mai delicioase mâncăruri.
Masa de Paște este, de obicei, abundentă în preparate din carne de miel, ouă roșii, cozonaci și pască, dar și de prăjituri și tot felul de aperitive.
Ce punem pe masa de Paște. Cele mai rapide aperitive
Aperitivele sunt primele preparate care se servesc la masa de Paște, acestea fiind și primele mâncăruri cu care se vor delecta invitații. Astfel că este foarte important ca aperitivele să fie delicioase. Și dacă ne țin și mai puțin timp în picioare în bucătărie, cu atât mai bine.
Iată mai jos care sunt cele mai rapide rețete de aperitive pentru masa de Paște:
Cremă de brânză – O gustare sănătoasă și ușoară, perfectă pentru masa de Paște. O faci rapid din ingrediente ieftine și la îndemână. Sfat: fă multă, va fi cel mai cerut și mâncat lucru de pe masă.
Inimioare cu brânză și șuncă – Ai 30 de minute la dispoziție și un pic de răbdare? Fă cel mai simpatic aperitiv pe care îl poți servi invitaților tăi. Inimioarele cu brânză și șuncă nu doar că arată foarte bine, dar sunt și delicioase.
Ouă umplute – Dacă tot fierbem ouă pentru a le vopsi, atunci putem face câteva în plus pentru acest aperitiv extrem de gustos și de versatil. Există o mulțime de umpluturi pentru ouă.
Salată de boeuf – probabil cel mai căutat și așteptat aperitiv pentru masa de Paște. Salata de boeuf este iubită de toți românii și nu lipsește niciodată de la mesele festive.
Drob de miel – Drobul este singurul aperitiv care nu lipsește de pe nicio masă de Paște. Tradițional românesc, drobul de miel este cel care dispare primul, mai ales dacă vine însoțit de ridichi și de ouă roșii.
Nu există Paște fără o ciorbă fierbinte de miel. Sau, pentru cei care nu consumă acest tip de carne, o cirbă de burtă sau de pui este perfectă la o astfel de sărbătoare.
Ciorbă de miel – Această ciorbă este la mare căutare atunci când vin sărbătorile pascale. Pentru a obține o ciorbă de miel mai ceva ca la restaurant ai nevoie de câteva ingrediente de calitate și de o rețetă bună.
Ciorbă de burtă – De cele mai multe ori, persoanele care nu consumă miel preferă să pregătească pentru masa de Paște o ciorbă de burtă. Sățioasă, aromată, delicioasă, așa este descrisă această ciorbă.
Ciorbă de pui – După cum știm, copiii nu sunt mari fani ai cărnii de miel, indiferent cum este gătită ea. Astfel că, de cele mai multe ori, alegem să le punem pe masa de Paște o ciorbă de pui, care să bucure și cel mai mare mofturos.
Firptura de miel este nelipsită la masa de Paște. Friptă, prăjită, la cuptor sau la tigaie, friptura de miel este adorată de toată lumea. Mai ales dacă vine însoțită și de o porție de cartofi la cuptor și o salată răcoritoare, fie ea de murături sau de roșii.
Mai jos găsești câteva dintre cele mai bune rețete de friptură de miel, cu care este imposibil să dați greș.
Friptură de miel împănată cu usturoi și slănină afumată – o friptură mai specială, aromată și extrem de fragedă. Fiecare mesean va cere o a doua porție. Rețeta o găsiți AICI
Stufat de miel – Să ne bucurăm de legumele verzi, proaspete (pe care ni le oferă primăvara), îmbrăţişând carnea de miel în oală, pe foc. Stufatul nu se face deloc greu și sunt puțini oamenii care refuză să mănânce un astfel de preparat. Rețeta celui mai bun stufat de miel o găsiți AICI
Friptură de miel cu sos de piper – Miel și sos de piper? Da, vă rog! O combinație greu de uitat, mai ales dacă urmezi pas cu pas rețeta. Nu se face deloc greu, iar rezultatul este demn de cele mai mari restaurante din lume. AICI găsiți rețeta
Cotlete de miel la cuptor – Cotletele de miel sunt cele mai iubite de marii pofticioși. Unii spun chiar că sunt cele mai bune preparate din carne de miel și tindem să le dăm dreptate. Sunt, într-adevăr, cele mai fragede. Asta dacă le gătești așa cum trebuie. Iar rețeta acest cotlete delicioase o lăsăm AICI
Friptură în crustă aromată – Această friptură se face la cuptor, așa că nu este nevoie să pierzi mult timp de lângă ea. Se gătește lent și este înconjurată de câteva mirodenii care îi vor oferi o aromă minunată. AICI găsești rețeta
Fără cozonc și pască nu exitsă Pască! Carnea este bună, dar parcă masa nu este completă fără câte o felie din cele mai bune deserturi tradiționale.
Cozonac – În întreaga Românie, aluatul pentru cozonac este cam același, doar cu mici diferențe în funcție de zona țării. Ceea ce diferă cu adevărat este umplutura: cu ciocolată, nucă și cacao, rahat, fructe confiate, mac, stafide sau marmeladă.
Pască – La fel ca cozonacul, pasca este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi ce se regăsesc pe masa de Paște. Se poate prepara cu diverse umpluturi, cea mai populară fiind cea cu brânză dulce.
Cea mai bună pască pentru masa de Paște o poți face după una dintre rețetele de AICI
Foietaje
Foietajele se pot servi atât ca aperitive, cât și ca desert sau ca gustare, între mese. Cele mai cunoscute foietaje sunt sărățelele.
Sărățele – Cu toții am gustat, măcar o dată în viață, din clasicele sărățele. E vorba despre acele crochete mici, care se fac adeseori din foietaj gata cumpărat. Însă atunci când faci sărățele de casă, deliciul este dublu! Rețeta o găsești AICI
Pere în foietaj – Cu aceste pere în foietaj veți da lovitura! Sunt un desert cu totul special și au o aromă de neuitat. Și nu se fac deloc greu, astfel că va fi o plăcere să servești la masa de Paște aceste pere în foietaj. AICI găsești rețeta
Mere în foietaj – Dacă plăcinta de mere era desertul la cuptor cel mai rapid și mai la îndemână – chiar și pentru cei care nu prea-s ași într-ale bucătăritului -, a venit timpul să fie detronată. Și ce desert putea mai bine să facă asta, decât unul derivat din ea? Rețeta pentru mere în foietaj o găsești AICI
Cârnăciori în aluat – Acest aperitiv se face repede și este perfect pentru masa de Paște. Mai ales daă pui alături un pahar de bere sau de vin roșu. Uite AICI cum poți să îi pregătești