Trecerea la ora de vară 2023. Când se schimbă ora

.

România trece la ora de vară. Românii vor trece la ora de vară, iar ceasul se va da cu o oră înainte.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară se face anual, în ultimul weekend din luna martie. Acest subiect a fost vast dezbătut în ultimii ani, după ce Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei.

Când se schimbă ora în 2023

În România se schimbă în continuare orele, astfel că românii se pregătesc să treacă acum la ora de vară. Ca de obicei, schimbarea se face în ultimul weekend din luna martie.

România va schimba ora în noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie 2023, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică dormim mai puțin.

Odată cu schimbarea orei, duminică, 26 martie 2023, devine cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore în loc de 24.

La telefon, ora se schimbă automat, astfel că nu trebuie să vă faceți griji în această privință. Telefoanele inteligente își schimbă automat ora și nu mai este cazul să faceți personal această modificare.

Citește și: Alimentele pe care ar trebui să le avem în casă în caz de cutremur. Ce spune specialistul

Citește și: Cele mai ciudate testamente din lume. William Shakespeare i-a lăsat soției „al doilea cel mai bun pat”

Renunțarea la ora de vară în Europa

În februarie 2018, Parlamentul European a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. După ce a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbarea orei, Comisia a făcut propunerea.

Iar statele membre UE trebuiau să anunțe, până în anul 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de iarnă sau de vară. Totuși, până în prezent nu s-a luat nicio hotărâre în acest sens.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile UE referitoare schimbările orare impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp, potrivit HotNews.

Ceasul se schimbă anual în dimineața ultimei duminici din luna martie, în timp ce trecerea la ora de iarnă se face în dimineața ultimei duminici din luna octombrie.

Citește și: Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui. Te ajută să îți cureți sufletul de păcate

Citește și: Povestea „femeii toxice”. Mai mulți medici s-au îmbolnăvit încercând să o salveze pe Gloria Ramirez

De ce trecem la ora de vară. Scurt istoric al introducerii sistemului

În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca oamenii să își desfășoare majoritatea activităților pe lumină naturală. În acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Acest sistem are ca scop folosirea luminii Soarelui, cât mai mult timp posibil.

Ideea schimbării ceasului îi aparține lui Benjamin Franklin, care a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea, în secolul al XVIII-lea.

Ora de vară a fost introdusă prima dată de către Germania, în anul 1916, fiind urmați de Marea Britanie, Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

Statele Unite au introdus și ele această schimbare pe 19 martie 1918, însă au renunțat la schimbarea orei după doar un an, din cauza opoziției fermierilor.

În România a fost introdusă prima dată în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, însă s-a revenit la ea în anul 1932.

Țara noastră a renunțat din nou la schimbările orare în 1941, reintroducerea lor producându-se în anul 1979. În acel an, România a semnat Convenția fusurilor orare care preciza: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Ora de vară va fi valabilă în anul 2023 începând cu 26 martie, până pe 29 octombrie, când se va reveni la ora de iarnă.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton