Sărbătoarea de mucenici 2023 păstrează tradiții agrare și obiceiuri creștine legate de începutul primăverii. Mucenicii se duc la biserică să fie binecuvântați, apoi se împart cu toată familia și cu cei apropiați.
Ziua de mucenici 2023, în data de 9 martie, este așteptată cu bucurie și cu multe pregătiri în casele românilor. Creștinii merg la biserică unde, conform tradiției, se ține praznicul celor 40 de mucenici din Sevastia, martiri creștini care au impresionat întreaga lume cu povestea lor miraculoasă.
Iar gospodinele pregătesc acasă aluaturi dulci, în forma cifrei 8, pe care le fierb cu miere și cu nucă sau le coc în cuptor. Mucenicii trebuie să fie dulci, așa cum este credința întru Hristos, care le-a salvat sufletele celor 40 de soldați martiri și i-a dus în Împărăția lui Dumnezeu.
Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata, care au fost martirizați în anul 320. Potrivit lui Vasile cel Mare, cei 40 de tineri erau soldați creștini din Capadocia, aflați în slujba împăratului roman Licinius (308-324). Legiunea lor era detașată în anul 320 în cetatea Sevastia din Armenia (orașul Sivas din Turcia de azi).
În ciuda faptului că împărații Constantin cel Mare și Licinius emiseseră în anul 313 Edictul de la Milan prin care practicarea creștinismului era permisă, conflictul izbucnit ulterior între cei doi împărați l-a determinat pe Licinius să înceapă o amplă campanie de persecutare a creștinilor din estul imperiului.
Cei 40 de soldați creștini din Sevastia au fost obligați să renunțe la religia creștină și să aducă jertfe zeilor romani. Dar ei au refuzat să intre în templu, mărturisind în mod deschis că sunt creștini. După ce au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și torturați, ei au fost aduși pe marginea unui lac de la marginea orașului, într-o noapte foarte friguroasă, și au fost aruncați dezbrăcați în apă să moară înghețați.
Unul dintre cei 40 de soldați nu a mai putut îndura frigul năpraznic și s-a dezis de credința creștină, dar a murit imediat după ce a ieșit din lacul înghețat. Unul dintre gardienii care îi păzeau, pe nume Aglaius, a avut o revelație și a văzut o lumină strălucitoare care îi înconjura pe creștini. În acel moment, el s-a proclamat la rândul lui creștin și a intrat în apa lacului, să moară alături de martiri, numărul lor întregindu-se la 40.
Povestea spune că Dumnezeu i-a ocrotit pe soldați, a încălzit apa lacului și a așezat 40 de cununi strălucitoare pe capul martirilor. În zorii zilei, prigonitorii lor i-au scos teferi și nevătămați din lac, însă au primit ordin să le zdrobească picioarele și să îi lase se moară pe mal în agonie. Trupurile lor au fost arse și cenușa aruncată în lac.
În amintirea acestor martiri, pe 9 martie este praznicul celor 40 de mucenici din Sevastia, se pregătesc colaci și mucenici fierți care se dau de pomană și se beau câte 40 de pahare de vin.
Ce nume poartă mucenicii în diverse zone ale țării
Mucenicii mai sunt numiți măcinici în special în zona de sud a țării. În Moldova sunt cunoscuți drept sfinți sau sfințișori, amintind de martiriul celor 40 de soldați creștini.
Prin Transilvania se mai numesc brăduleți sau brădoși, iar în alte zone din sudul și vestul țării se numesc moșii de păresimi adică moșii care se țin în Postul Paștelui (păresimi – postul de 40 de zile).
Brăduleții care se fac în Transilvania sunt mici colăcei copți care se înmoaie în vin îndulcit cu zahăr și din care se pot ospăta și copiii. Conform tradiției, acești colăcei se fac de Sântoader, în prima sâmbătă după Lăsata Secului, aproape de ziua mucenicilor.
Gospodinele din Moldova păstrează cu sfințenie tradiția mucenicilor făcuți din aluat dulce, de cozonac, pe care îi coc la cuptor. Dar în sudul țării și în Dobrogea, femeile pregătesc mucenici mici pe care îi fierb în apă cu zahăr și nucă. Fiertura aceasta dulce aduce aminte de lacul în care au fost duși cei 40 de soldați martiri să moară, dar ale cărui ape s-au încălzit ca prin miracol datorită credinței lor puternice.
Mucenici 2023. De ce se fac în formă de 8
De secole întregi, tradiția mucenicilor se păstrează cu sfințenie pe data de 9 martie, și tot forma cifrei 8 au mucenicii și în zilele noastre. Este o formă sacră, care închipuie trupul omenesc, trupul soldaților creștini care au îndurat cu mult curaj martiriul și au murit în numele lui Hristos.
Gospodinele care pregătesc măcinicii frământă un aluat simplu din făină și apă, taie șiruri subțiri de cocă și le modelează în formă de opturi. În partea de sud a țării, măcinicii se fac cât mai mici și se fierb în apă cu zahăr, cu miere și nucă măcinată. După gusturile moderne se adaugă lămâie sau cacao, scorțișoară sau rom.
În Moldova, măcinicii se fac fie de post, cu apă, făină și drojdie, fie din aluat dulce de cozonac, cu lapte și ouă. Femeile taie aluatul cu două pahare, unul mai mic și unul mai mare, iar cercurile sunt răsucite apoi în formă de 8. Mucenicii se coc în cuptor, apoi se ung cu apă și miere și se presară cu nucă din belșug.
Mierea și nuca au și ele semnificații spirituale deosebite. În toate dulciurile ritualice pe care le pregătesc românii, în colivă, colacii pentru biserică, mucenici sau cozonaci, mierea și nuca sunt nelipsite. Mierea reprezintă dulceața credinței adevărate, iar nuca aduce aminte de lemnul crucii pe care a fost sacrificat Iisus.
Mucenicii, prima zi de Moși din luna martie
Ziua de mucenici 2023, ca în fiecare an, este totodată prima zi a Moșilor de primăvară, care încep imediat după zilele Babelor. În multe zone din țară, Babele se țin de la 1 martie, de Mărțișor, până pe 8 martie, când Sărbătorim Ziua Femeii.
Zilele Moșilor încep pe data de 9 martie și se țin până pe 18 martie, deoarece Moșii din primăvară sunt în număr de 9, după cum spune tradiția.
Tot tradiția mai spune că Moșii de primăvară sunt buni și darnici, spre deosebire de babe care pot fi friguroase și zgârcite. În zilele moșilor, vremea se încălzește, lumina soarelui sporește, încep să încolțească grânele pe câmp și verdețurile în grădină, apar urzicile și untișorul, încep să înflorească pomii fructiferi. Zilele Moșilor aduc belșugul în gospodăria omului harnic, îmbunează vremea, și au grijă de sănătate.
Obiceiuri și superstiții în Zilele Moșilor de primăvară
În unele zone din țară, în special prin Oltenia, există obiceiul ca în ziua de 9 martie, când este prima zi de Moși, să se afume prin casă cu tămâie, să se alunge relele și bolile. Este un ritual prin care se primenește aerul din casă și totodată se îngrijește sufletul și trupul. În multe regiuni, chiar și acum de mucenici 2023, ziua de 9 martie este zi de praznic, femeile nu deretică și nu scot gunoiul din casă. Ele trebuie să facă curat în zilele dinainte, altfel vor avea griji mari tot anul.
De asemenea, în Zilele Moșilor nu se iau ouăle din cuibare. Ouăle se lasă pe cuib, să pice găinile cloșcă și să facă mulți pui. Tot în ziua de 9 martie, trebuie să verși puțin vin roșu la pomii din curte și din livadă, să aibă roadă bună tot anul.
În zona Prahovei, gospodinele mai pregătesc pe lângă măcinici și un colac mare sub formă de ciocan sau de măciucă pe care îl coc în cuptor. Acesta simbolizează ciocanul cu care Moșii de primăvară bat pământul să alunge Baba Iarna și să aducă primăvara și căldura. Ciocanul de aluat trebuie consumat de toți membrii familiei, pentru că le protejează sănătatea tot anul.
Conform tradiției, în ziua de mucenici 2023, pe lângă colacii dulci, se beau și 40 de pahare de vin roșu. Bărbații spun că vinul care se bea de mucenici se face sânge și le dă putere de muncă tot anul.
Și tot bărbații, mai ales în Moldova, plecau cu plugul în ziua de mucenici și puneau câte un colac dulce în coarnele boilor, să fie sănătoși și puternici la arat și semănat.
Mucenici 2023. Predicții despre vreme și noroc
În ziua de mucenici 2023, pe 9 martie, Moșii de primăvară ne arată vremea. Cum sunt zilele de Moși, așa ne va fi și nouă norocul de vreme bună sau rea tot anul.
Dacă pe 9 martie este frig, ninge sau plouă, iarna va rămâne până la Sfântul Gheorghe, până pe 23 aprilie. Dacă plouă de 9 martie, trebuie să adunăm apa de ploaie pentru că este bună pentru durerile de ochi și de cap.
Se mai spune că dacă plouă de Mucenici, va ploua și va fi rece și de Paște.
Dacă se încălzește, tună și vine ploaie caldă de Mucenici, va fi vară bună și rodnică. Dar dacă tună și plouă înainte de 9 martie, va fi vara secetoasă.
Copiii trebuie să iasă în fața casei și să bată pământul cu ciomege să alunge frigul și iarna. Acest obicei se mai păstrează de 9 martie în unele zone ale țării și se spune că aduce sănătate în familie și ocrotește animalele din gospodărie.