Home > Advertorial > Denim din bumbac produs din 100% surse sustenabile. Din ce sunt făcuți blugii din dulapul tău
Denim din bumbac produs din 100% surse sustenabile. Din ce sunt făcuți blugii din dulapul tău
.
Actualizat 24.02.2023, 14:06
Fiecare persoană are în garderobă cel puțin o pereche de jeanși, pentru că denimul nu se demodează niciodată. Din contră, se află întotdeauna în capul listei atunci când vine vorba de fashion. Dar dacă am putea avea în colecția noastră haine din denim provenit din surse sustenabile?!
Marks & Spencer a creat o colecție cu ținute denim din bumbac produs din surse 100% sustenabile. Iar mediul înconjurător este cu atât mai mult protejat, cu cât, în procesul de fabricație, este folosită o cantitate mult mai mică de apă.
Cu un design revoluționar, la modă și care reduce impactul asupra mediului înconjurător, această colecție este una cu totul aparte.
Da, ne dorim haine care să exprime stilul și calitatea și, în același timp să fie sustenabile, iar Marks & Spencer și-a propus să ajute la crearea unui viitor mai sustenabil, fără a renunța, însă, la denim.
Industria denimului este considerată a fi una dintre cele mai consumatoare de resurse din industria modei. Tocmai de aceea M&S a găsit o modalitate de a crea haine din denim folosind cu mult mai puțină apă și mai puține chimicale, utilizând doar bumbac din surse 100% sustenabile.
Indiferent de sezon, denimul este țesătura care nu se va demoda niciodată. Jeanși, fuste, rochii, cămăși, toate sunt un must atunci când vrei să fii la modă. Dar știai că la prelucrarea denimului se folosește o cantitate imensă de apă, energie și chimicale? Pentru că își dorește să protejeze mediul, M&S s-a angajat să elimine utilizarea coloranților indigo pudră și să folosească în schimb un colorant mai curat și mai eficient din punct de vedere al resurselor.
O nouă tehnologie își face loc și în această industrie a denimului. Acum sunt eliminate spray-urile de permanganat de potasiu, ce oferă efectele de decolorare, cu lasere sau spray-uri cu chimicale ce au un impact mai redus asupra mediului înconjurător.
De un an și jumătate, Marks & Spencer s-a alăturat unui proiect cu totul special ce își dorește să îmbunătățească principiile unei economii circulare. Astfel, compania și-a propus să creeze haine din materiale ce pot fi reciclate la nesfârșit pentru ca, până în 2040, să devină o afacere cu impact zero asupra mediului înconjurător .
Ce este denimul
Denimul a apărut în industria modei la mijlocul secolului al 19-lea. Inițial, a câștigat popularitate în anul 1873, când Jacob W. Davis, un croitor din Nevada a creat prima pereche de pantaloni din denim.
Pe parcursul secolului 20, denimul a fost utilizat pentru crearea unor uniforme ieftine și durabile, în Franța.
Denimul este un tip de material făcut cu ajutorul bumbacului. Denimul a derivat dintr-un material foarte solid și era cunoscut sub numele de jean. La acea vreme, singura culoare disponibilă era albastrul, datorită vopselei indigo ce se găsea cu ușurință. Astfel, blugii au ajuns să se comercializeze, în mare parte, în nuanțe de albastru.
După ce a renunțat la pudra indigo care dăunează mediului, Marks&Spencer și-a pus la punct câteva obiective pentru a ajunge la folosirea unui denim mai sustenabil. Astfel, compania se asigură că produsele ei trec cu brio testele privind măsurarea impactului asupra mediului înconjurător în ceea ce privește apa, energia, chimicalele, precum și impactul pe care îl are asupra muncitorilor.
Denimul este și va fi unul dintre cele mai utilizate materiale din industria modei și se pare că va deveni materialul ce va proteja pe deplin mediul înconjurător.