Coco Chanel, lecții de fashion și stil de la cea mai influentă creatoare de modă a secolului trecut

.

Coco Chanel este, indiscutabil, una dintre cele mai mari și influente creatoare de modă ale secolului al XX-lea. A revoluționat lumea prin stil, eleganță și originalitate și reprezintă astăzi un nume de referință în lumea modei.

Moștenirea celebrei Coco Chanel este împărțită în cercuri vestimentare distincte. Pentru cei care nu sunt atât de familiarizați, cum ar trebui să fie, despre legendarele piese vestimentare atemporale ale creatoarei, vă prezentăm un scurt ghid de fashion, marca Coco Chanel.

Monocromie în vestimentație

„Femeile se gândesc la toate culorile posibile. Dar niciodată la absenței culorii. Am spus că negrul este ideal. Albul,  de asemenea. Frumusețea lor este absolută. Este armonia perfectă”, spunea Coco Chanel.

Așa a spus marea creatoare, ea fiind o pionieră în reutilizarea negrului ca o alegere estetică, exceptând folosirea lui în semn de doliu. Dorința lui Coco Chanel a fost de a crea haine pentru femei care să fie atât la modă, cât și practice, pentru a îmbina utilul cu plăcutul.

Citeşte îşi: Giorgio Armani dezvăluie cele 5 elemente esențiale din garderobă, pe care fiecare femeie ar trebui să le aibă

Little Black Dress este cel mai bun exemplu în acest sens. Dincolo de rochia micuță și neagră, Chanel s-a asigurat că monocromia pătrunde în imaginea brandului, de la ambalajul sticlelor Chanel No.5 până la gențile din piele neagră și pantofi bicolor de bej cu vârf negru. Deși nu s-a ferit niciodată de tonuri mai strălucitoare, angajamentul ei de a reda ținutele în alb și negru – eleganță fără opulență- este o moștenire ce ne-a rămas.

Sacourile și costumele din tweed

În anii 1920, Chanel s-a îndrăgostit de tweed după ce a împrumutat hainele sport de la partenerul ei de atunci, Ducele de Westminster. Designerul a început o colaborare de lungă durată cu Linton Tweeds în Carlisle, comandând inițial tweeds care reflectau culorile peisajului rural scoțian. Acestea au fost folosite pentru a reface croiala costumelor. Materialul este și astăzi utilizat în industria modei.

Pantalonii, ca o declarație de stil

La începutul carierei lui Coco Chanel, pantalonii erau folosiți doar în scop practic. Reprezentau o necesitate impusă de condițiile din război, pentru a le permite femeilor să facă și treburi de bărbați. Totul s-a schimbat când Coco a decis să folosească pantaloni pentru a-și acoperi picioarele pe plajă într-o vară, dând noi posibilități vestimentare femeilor.

Deși a deplâns numărul de femei care au optat pentru pantaloni în locul rochiilor și fustei mai târziu, designerul a lăsat o moștenire unică femeilor. Pantalonii au devenit un simbol al egalității drepturilor. Încă o dată, Chanel a dovedit că o piesă simplă, doar cu scop practic, se poate transforma în ceva stilat la modă.

Coco Chanel: “Moda se schimbă, dar stilul rămâne”

Coco Chanel a fost mereu adepta unui stil vestimentar atemporal, care poate dăinui în timp, indiferent de cum se schimbă vremurile și moda. Există anumite haine care sunt suficient de atemporale pentru a rezista câteva decenii. Ele asigură baza tuturor ținutelor, indiferent de nevoi și circumstanțe:

  • O rochie neagră;
  • O cămașă albă simplă;
  • O fustă neagră (lungime medie);
  • O geacă din piele;
  • Un cardigan din cașmir;
  • O pereche potrivită de blugi din denim;
  • O pereche de pantaloni negri;
  • O pereche de pantofi eleganti și confortabili – tocuri, pantofi sau cizme;
  • O geantă de mână, de calitate;
  • Eșarfe în toate formele, mărimile și culorile.

Coco Chanel: „Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu mai e lux”

Coco Chanel spunea că mai presus de estetic este, indiscutabil, confortul. Texturile fluide, comode, vor asigura acel plus de eleganță de care orice femeie are nevoie. Gândiți-vă la mătase. Indiferent că vorbim despre o rochie, un halat o cămașă sau chiar o pijama, mătasea este cel mai bun exemplu al celor spuse de Coco Chanel. În haine din mătase, confortul nu a fost niciodată mai luxos.

Citeşte şi: Trucuri pe care Donatella Versace le recomandă pentru o apariție perfectă

Cine a fost Coco Chanel?

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel s-a născut pe 19 august 1883, în Franța, într-o familie săracă, cu cinci frați. După moartea mamei, a petrecut șase ani la un orfelinat. Iar apoi a frecventat colegiul Notre-Dame, unde a învățat să coasă.

Numele “Coco” l-a primit la 18 ani, când a apărut pentru prima oară în lumina reflectoarelor la cafeneaua „Moulins La Rotonde”, în calitate de cântăreață.

La 25 de ani, îl cunoaște pe baronul Étienne Balsan, un moștenitor dintr-o dinastie a industriei textile, care îi va schimba complet viața. Au locuit împreună 3 ani, timp în care își descoperă pasiunea pentru a crea pălării. În 1909 își deschide primul magazin de pălării, cu ajutorul lui Balsan.

Coco Chanel avea un talent special în a anticipa gusturile și dorințele femeilor în materie de modă. Urmează alte magazine, iar apoi, în 1913, se lansează pe piața parfumurilor. Chimistul Ernest Beaux i-a pregătit 24 de sticluțe cu esențe sintetice pe bază de aldehide și zahăr fermentat, în diferite combinații. Iar ea a ales recipientul cu numărul 5, născându-se astfel celebrul “Chanel n°5”. Coco Chanel a mai creat și alte parfumuri: Cuir de Russie, Gardenia și n° 22.

Își mărește colecția de accesorii cu noi modele de pantofi, bijuterii, genți, eșarfe și curele. Bijuteriile create de ea atrag în mod special atenția deoarece contrastează cu hainele minimaliste.

În 1926 iese pe piață „petit noir” sau  “little black dress”, cum  este cunoscută astăzi, mica rochie neagră considerată piesa cea mai importantă din istoria modei.

A urmat o pauză în activitate după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar apoi o revenire în domeniul parfumurilor. După război, este acuzată de o colaborare cu naziștii și se retrage în Elveția. Coco Chanel a murit pe 10 ianuarie 1971, în apartamentul ei din Hotel Ritz, din Paris, la 87 de ani.

Foto – Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton