Carmen Galin a fost una dintre actrițele emblematice ale anilor ’70 – ’80, când lumea teatrului și a filmului românesc deborda de personalități artistice remarcabile.
O știm din producții memorabile precum “Mere roșii”, “Tănase Scatiu”, “Ilustrate cu flori de câmp”, “Iarna bobocilor”, “Profetul, aurul și ardelenii”, “Un saltimbanc la Polul Nord” sau “Telefonul”, unde a jucat împreună cu nume grele ale scenei și filmului autohton ca Draga-Olteanu Matei, Marin Moraru, Victor Rebengiuc, Sebastian Papaiani, Magda Catone, Rodica Mandache sau Mircea Diaconu.
Viața actriței Carmen Galin a fost adesea în atenția publicului și a presei prin prisma poveștilor de iubire nelipsite de controverse, dar și cu retragerea bruscă și neașteptată din actorie.
Carmen Galin s-a născut pe 14 martie 1946, în Iași, în casa în care a locuit Garabet Ibrăileanu. De mică avea un apetit enorm pentru artă și cultură. Mama actriței era pasionată de muzică și artă; tatăl ei era pictor și scenograf; avea doi unchi, Baltazar și Panait, care au fost sculptori; mătușa sa, Elena Galin, a fost cântăreață la Opera Română, iar bunicul ei, Victor Galin, a fost profesor la Belle Arte. Părinții mergeau des cu ea și cu sora ei la cinematograf și la spectacole de operă.
În copilărie și adolescență, Carmen Galin a studiat pianul, a luat lecții de balet, a cochetat cu gimnastica și deși își dorea să devină regizor, a ajuns, la recomandarea profesorului Ion Șahighian, să dea la actorie.
În 1967 a terminat actoria, ca șefă de promoție. A debutat pe scena Teatrului Mic, din București, în al doilea an de facultate și a ajuns pentru prima oară pe un platou de filmare când avea 20 de ani.
Carmen Galin făcea furori în toate producțiile în care apărea. Primul ei mariaj a fost cu regizorul și scenaristul Dan Pița, care o distribuia în roluri secundare pe care ea le transforma în apariții memorabile. Carmen Galin își ducea la extrem talentul și abilitățile actoricești, depășindu-și limitele cu fiecare rol jucat.
A intrat în istoria cinematografiei cu extraordinara interpretare a personajului Fanny Marcelloni, în “Un saltimbanc la Polul Nord”, pentru care s-a pregătit temeinic, luând chiar lecții de acrobație.
Filmul ”Faleze de nisip” a stârnit o mulțime de controverse în 1983. Regizat de Dan Piţa, în distribuție cu Victor Rebengiuc, Gheorghe Visu, Carmen Galin şi Valentin Uritescu, filmul scos din cinematografe şi interzis de regimul comunist la doar o săptămână de la lansare.
”A spus, în plin congres, că este imposibil ca, într-o aşa ţară, tineretul muncitor să fie prezentat în asemenea hal. Iar filmul a fost scos”, a povestit Carmen Galin, despre reacția lui Nicolae Ceaușescu supă vizionarea filmului.
Primul mariaj al actriței a durat 20 de ani
Actrița și-a cunoscut primul soț, pe regizorul Dan Pița, când ea își făcuse deja un nume în teatru și film. Au fost căsătoriți timp de 20 de ani, dar presiunea regimului comunist s-a resimțit și asupra lor. Cei doi nu aveau voie să plece împreună din România la festivalurile de film și teatru internaționale. Doar el onora invitațiile. De asemenea, Dan Pița nu avea voie s-și promoveze soția, așa că în filmele lui îi oferea mereu roluri secundare. Căsnicia lor a luat sfârșit la scurt timp după Revoluție, când Dan Pița a cunoscut o altă actriță care i-a picat cu tronc.
Căsnicia cu afaceristul milionar
Carmen Galin și-a refăcut și ea viața alături de afaceristul Dan Schneider. Despre el se spunea că ar fi fost primul milionar român după ieșirea din comunism. Căsnicia cu Schneider a fost ținută departe de ochii publicului și a durat 18 ani. După moartea lui, în 2013, numele actriței a ajuns într-un mare scandal legat de avere. Fiul afaceristului, dintr-un mariaj anterior, a acuzat-o pe actriță că încerca să-i fure averea ce i s-ar fi cuvenit lui.
Retragerea din actorie nu a fost înțeleasă de nimeni
În 1995, la 49 de ani, Carmen Galin a ales să retragă brusc din actorie și din viața publică. Pentru gest a fost comparată cu legendara Greta Garbo, care procedat și ea la fel cu retragerea, pe când era pe culmile succesului și avea 36 de ani.
Se pare că retragerea ei ar fi fost pusă pe seama unui scandal legat de un premiu luat de ea și de colegii săi, care nu a ajuns niciodată la ei. La momentul respectiv, directorul Teatrului Național din București era Fănuș Neagu. Dorind să-și revendice suma de bani pe care trebuia să o primească după câștigarea premiului, Carmen Galin l-a confruntat pe Fănuș Neagu, dar acesta a luat-o peste picior. Lucru care a făcut-o să-și dea pe loc demisia.
”Într-o buna dimineață, pe data de 2 mai 1995. Am urcat la direcție și mi-am pus demisia pe masa. Era Fănuș Neagu director și noi luasem un premiu foarte mare la un festival cu «Steaua fără nume». Acel premiu consta și într-o suma de bani. Și sincer colegii mei erau suparăți și întrebau de ce nu se întâmplă ceva cu acel premiu.
Și m-au făcut să înțeleg că eu sunt singura care pot să mă duc să întreb. Am fost imediat bruscată cu ‚Numai bani nu-ți lipsesc ție’ și eu am spus că eu trebuie să mă duc la colegii mei să le dau un răspuns ce s-a întâmplat cu banii.
Și mi s-a răspuns foarte urat: ‚Și ce vrei, draga, să-mi pun acuma pe piept că nu mai sunt banii?’. Așa, la modul asta, m-a luat cu tovărășica. Săracul, e și mort acum, dar așa a fost. Mi-am dat demisia pe loc. Inițial, am plecat la mare și de-atunci nu m-a mai văzut nimeni vreo zece ani”, a povestit în 2016 actriță Carmen Galin, pentru ziarul Adevărul.
Carmen Galin a murit pe 13 martie 2020, cu doar o zi înainte de a împlini 74 de ani.