Beneficiile stafidelor! Calități, contraindicații și porții recomandate

.

Beneficiile stafidelor sunt mult mai numeroase decât dezavantajele acestor fructe dulci și datorită lor sunt recomandate inclusiv persoanelor care nu au voie să consume zahăr. Iată care calitățile lor nutritive, porțiile recomandate și beneficiile cele mai mari pentru sănătate!

O mică porție de stafide constituie o gustare hrănitoare, plină de energie și aromată, iar beneficiile stafidelor pentru sănătate sunt cunoscute de mii de ani. În porții mici și bine controlate sunt recomandate inclusiv medicilor.

Este binecunoscut faptul că stafidele ajută digestia și controlează pofta de dulce, dar ele controlează și nivelul zahărului din sânge, precum și nivelul colesterolului.

Cum se obțin stafidele

Beneficiile stafidelor! Calități, contraindicații și porții recomandate
Stafidele aurii sunt tratate cu dioxid de sulf

Aceste fructe mici și deshidratate se obține din struguri de bună calitate fără sâmburi, în special din soiurile Sultanina, Flameseedless, Corinth, Călina sau Supernova. Culoarea stafidelor este dată de culoarea strugurilor respectivi.

Cele mai cunoscute sunt stafidele brune, care sunt folosite adesea pentru gustări dulci, și stafidele aurii, folosite adesea la prăjituri și produse de patiserie.

Pe vremuri, boabele de struguri erau lăsate să se usuce la soare, direct pe lujerii de vie, acoperite de razele directe ale soarelui. În era industrială, stafidele au început să fie uscate în mod mecanic și deshidratate în condiții controlate pentru a preveni orice risc de mucegai și deteriorare.

Prin procesul de deshidratare, se reduce conținutul de apă din boabele de struguri cu 70 – 80%. Stafidele de bună calitate trebuie să aibă un procent de apă de cel mult 14 – 18%. Dacă sunt prea uscate, ele își pierd aroma și gustul dulce.

Stafidele – calități nutritive

Se spune despre stafide că se numără printre cele mai sănătoase fructe uscate. Ele constituie o gustare delicioasă și plină de energie, mai ales dacă sunt combinate cu nuci, migdale sau fulgi de cereale.

Stafidele sunt bogate în carbohidrați și zaharuri, dar aceste elemente nutritive sunt mult mai ușor de transformat de către organism în energie și nu se depun precum carbohidrații din pâine, spre exemplu. Iată ce valori nutritive are o porție de 100 gr de stafide de mărime medie.

Carbohidrați79.18 g
– Zahăr59.19 g
– Fibre alimentare3.7 g
Grăsimi0.46 g
Proteine3.07 g
Tiamină (vit. B1)0.106 mg (9%)
Riboflavină (vit. B2)0.125 mg (10%)
Niacină (vit. B3)0.766 mg (5%)
Acid pantotenic (B5)0.095 mg (2%)
Vitamina B60.174 mg (13%)
Acid folic (vit. B9)5 μg (1%)
Colină11.1 mg (2%)
Vitamina C2.3 mg (3%)
Vitamina E0.12 mg (1%)
Vitamina K3.5 μg (3%)
Calciu50 mg (5%)
Fier1.88 mg (14%)
Magneziu32 mg (9%)
Mangan0.299 mg (14%)
Fosfor101 mg (14%)
Potasiu749 mg (16%)
Sodiu11 mg (1%)
Zinc0.22 mg (2%)
Fluor233.9 µg

Cum se consumă și ce porții sunt recomandate

Beneficiile stafidelor! Calități, contraindicații și porții recomandate
briosele cu stafide, o gustare pentru energie

Stafidele se consumă adesea la micul dejun în combinații cu cereale și nuci, cu lapte sau cu sucuri de fructe. În acest mod, vom avea toate beneficiile stafidelor într-o porție de sănătate la cană.

Consumăm adesea stafide în diverse produse de patiserie și dulciuri de casă: pișcoturi, checuri, budinci, cozonaci, colaci dulci, plăcinte cu brânză sau tarte de fructe.

Stafidele pot fi folosite și la umpluturi sărate, spre exemplu la sarmalele de post cu orez sau la umpluturile cu diverse legume pentru pui sau rulouri de carne.

Stafidele sunt adăugate și în băuturi alcoolice, mai ales iarna: în vinul fiert, în cocktail-uri cu vin sau cu rom.

Un om sănătos poate consuma o porție de 30 – 40 de gr de stafide pe zi, aproximativ 8 – 10 stafide de mărime medie sau mare. Persoanele care au o glicemie crescută, cele care au probleme cu inima sau cele care au diabet se pot bucura și ele de beneficiile stafidelor. Ele pot consuma aproximativ jumătate de porție, 4 – 5 stafide pe zi, dar este indicat să nu le includă chiar zi de zi în dieta lor.

Beneficiile stafidelor pentru sănătate

Beneficiile stafidelor! Calități, contraindicații și porții recomandate

Beneficiile stafidelor se resimt din plin dacă poți consuma aceste fructe uscate în mod regulat, cel puțin de 2 – 3 ori pe săptămână. În afară de faptul că îți dau energie și te ajută să slăbești deoarece nu mai simți nevoia să consumi alte dulciuri, stafidele ajută foarte mult și inima, și creierul, și digestia și chiar vederea!

Cum ajută stafidele o digestie sănătoasă

Stafidele conțin un procent mare de fibre solubile care își măresc volumul în contact cu lichidele și sunt de ajutor în procesul de digestie. Ele stimulează tractul intestinal și combat constipația. Dacă ai probleme digestive din cauza unei diete preponderent carnivore, este bine să consumi dimineața, pe stomacul gol, stafide lăsate la înmuiat în cu o zi înainte.

Combat infecțiile și virozele

Beneficiile stafidelor sunt totodată beneficiile strugurilor, iar aceste fructe uscate conțin polifenoli, antioxidanți și acizi benefici care combat diverși agenți patogeni, infecțiile, virozele și inflamațiile. Bineînțeles, ele nu vindecă boli, dar consumate regulat ajută organismul să se apere mai bine de virusuri și bacterii.

Stafidele, indicate în anemie

Datorită concentrației de fier și săruri minerale, stafidele sunt fructe uscate foarte bune pentru gustările copiilor sau tinerilor care au deficit de fier. Ele sunt indicate persoanelor care suferă de anemie, dar și copiilor care consumă foarte multe minerale în activitățile lor zilnice.

Ajută la controlul tensiunii arteriale

Datorită procentului ridicat de potasiu și magneziu, stafidele sunt foarte bune pentru inimă și contribuie la reglarea tensiunii arteriale, în cazul persoanelor care încep să ducă o viață sănătoasă și aleg o dietă săracă în grăsimi.

Vederea ageră, printre beneficiile stafidelor

Stafidele conțin tot felul de antioxidanți și polifenoli care mențin în timp vederea ageră și reduc riscul de degenerare maculară. Îm combinație cu alte fructe portocalii și roșii, ele sunt de ajutor ochilor să se mențină sănătoși.

Pot combate oboseala și spasmele musculare

Consumă o porție de stafide, cu nuci, migdale sau câteva pătrățele de ciocolată amăruie atunci când te simți foarte obosită sau după un efort fizic prelungit, când ai spasme musculare. Ele te ajută să îți refaci energia și diminuează spasmele dureroase.

Pot reduce riscul de cancer la stomac

Stafidele, așa cum știm, au un conținut mare de antioxidanți și acizi benefici, ceea ce este de ajutor în digestie, dar și pentru a combate apariția de celule maligne la nivel digestiv. Persoanele care au cazuri de cancer de stomac în familie trebuie să fie foarte atente cu dieta lor, să consume cât mai puține grăsimi de origine animală și zahăr și să consume mai multe fructe, legume, dar și stafide.

Un studiu din anul 2019 arată că acțiunea antioxidanților din stafide este un ajutor în combaterea cancerului la stomac, așa cum sunt și strugurii negri.

Ce contraindicații au stafidele

Consumate în porții mici, de cel mult 30 – 40 gr pe zi, beneficiile stafidelor se simt pe termen lung. Sunt fructe uscate foarte dulci și nu trebuie să abuzăm de ele, oricât de mult ne plac.

Stafidele în cantitate mai mare pot duce la un dezechilibrul al zahărului din sânge și pot favoriza depunerile de grăsimi, astfel că ne ”ajută” să ne îngrășăm. De asemenea, dulciurile cu stafide trebuie și ele consumate în porții mici, mai ales dacă avem probleme cu greutatea.

Stafidele aurii au în plus alte contraindicații. Ele își păstrează culoarea frumoasă pentru că sunt tratate cu dioxid de sulf. Persoanele care suferă de astm sau care suferă de diverse alergii, pot avea reacții nedorite la stafidele aurii.

De asemenea, este bine de știut că zaharurile din stafide împiedică asimilarea altor nutrienți valoroși din alimentație, dacă suntem tentați să consumăm porții mai mari din aceste fructe.

Citeşte și:

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton