Slănina, cârnații și caltaboșii sunt bucatele noastre tradiționale de Crăciun și nu lipsesc pe mesele de Sărbătoare. Toți românii cumpără sau pregătesc aceste delicii din carne de porc, dar mulți dintre ei nu știu cum să le depoziteze corect pentru o perioadă lungă de timp.
Pe vremuri, slănina, cârnații și caltaboșii se țineau în afumătoare, când luna decembrie venea cu un ger de crăpa pietrele. Cărnurile se uscau perfect în aerul înghețat, prindeau un gust afumat delicios și se păstrau toată iarna!
Demult nu mai avem, însă, ierni geroase! Bunătățile de Crăciun făcute din carne de porc și slănină trebuie depozitate în frigidere, congelatoare sau lăzi frigorifice. Dar nu oricum! Iată cele mai bune soluții să depozitezi corect slănina, cârnații și caltaboșii pentru a le putea consuma în siguranță până la primăvară.
Slănina, cârnații și caltaboșii. Sfaturi pentru păstrare îndelungată
Folosește întotdeauna sare de mină de bună calitate, când pregătești bucatele din carne de porc; sarea este cel mai bun conservant pe o perioadă lungă de timp.
Folosește usturoi care, pe lângă aroma gustoasă care se potrivește atât de bine cu slănină și cârnați, acționează ca un conservant și împiedică dezvoltarea mucegaiului.
Folosește piper de bună calitate, cât mai proaspăt și mai aromat. Și piperul are calitățile lui de conservare a cărnurilor și este folosit deopotrivă pentru slănina, cârnații și caltaboșii pe care îi pregătești de Crăciun.
Cumpără sau pregătește slănina și cârnații puțin afumați, dacă vrei să îi păstrezi tot restul anului sau o perioadă mai îndelungată la congelator.
Cum se ambalează și cum se păstrează slănina
De îndată ce taie porcul, orice gospodină păstrează slănina pentru a o folosi la cârnați sau la sarmale, dar bucățile cele mai bune sunt fierte în saramură și condimentate. Că doar…. slana bună, trece vremea rea, cum spune o vorbă.
Cum se păstrează slănina crudă
Cea mai bună metodă este să presari slănina crudă cu sare de mină și să o împachetezi în hârtie de copt. Evită să folosești pungile de plastic pentru orice preparat din carne crudă. Este mult mai indicată hârtia de copt, în care grăsimea nu râncezește și nu mucegăiește.
Slănina crudă, dată bine cu sare și împachetată în hârtie de copt poate fi ținută în frigider cel mult 4 – 5 zile sau poate fi ținută la congelator timp de câteva luni. După decongelare, își pierde o parte din gust și din consistență, dar poate fi folosită fără riscuri pentru cârnați sau pentru sarmale.
Cum se depozitează slănina preparată în saramură
Cea mai bună slănină pentru gustările sățioase de iarnă este slănina preparată în saramură, fiartă cu zeamă de varză și condimentată cu usturoi și cu piper. Slănina astfel preparată se lasă la afumat câteva zile, apoi poate fi împachetată tot în hârtie de copt pentru a fi păstrată la congelator sau într-o ladă frigorifică timp de 2 – 3 ani.
Cum se păstrează cârnații proaspeți și cei prăjiți
Cârnații de porc nu lipsesc de pe masa de Crăciun, dar întotdeauna mai rămân! De aceea, trebuie să știi cum să îi păstrezi nealterați mai mult timp și care sunt cele mai simple soluții.
Cum se depozitează corect la congelator
Cârnații proaspeți, după ce au stat o zi afară, în ger, să se usuce bine, pot fi împărțiți în mai multe porții și ambalați în pungi alimentare care se pot vida. Păstrați la congelator, cârnații pot fi consumați timp de 6 – 8 luni, fără să își schimbe gustul, deoarece sarea și condimentele iuți păstrează carnea fragedă.
O metodă și mai bună este să învelești cârnații în hârtie cerată și apoi să îi pui la congelator, deoarece în hârtie stau mult mai bine, decât în pungi de plastic.
Și cârnații prăjiți pot fi depozitați la congelator, împachetați în hârtie de copt. Aceștia pot fi congelați aproape un an, fără să își piardă gustul.
În cămara rece sau în beci
Într-un beci foarte rece sau într-o cămară unde temperatura nu trece de 2 – 3 grade Celsius, cârnații prăjiți, copți pe grătar sau afumați pot fi păstrați timp 3 – 6 luni. În acest caz, pot fi înveliți în hârtie cerată sau în clasica hârtie de copt, ca să nu se usuce prea tare și să își schimbe gustul.
Cârnații proaspeți pot fi păstrați la beci, doar dacă este un spațiu foarte rece și dacă sunt afumați în prealabil. Dar pe timp îndelungat, se recomandă să fie congelați.
La borcan, în untură
Vechea metodă să păstrezi cârnații în untură, care se practica peste tot la țară, a rămas la fel de bună și azi. În loc să îți ocupe congelatorul, cârnații pot fi prăjiți în untură și ulei câteva minute pe o parte și pe alta și apoi depozitați în borcane largi. Se toarnă grăsimea caldă peste ei și se lasă să se răcească treptat într-un balcon foarte rece sau la beci.
Untura nu râncezește și previne apariția mucegaiurilor, astfel că poți consuma cârnații peste iarnă fără teama că se vor strica. Ai grijă, însă, când cresc temperaturile afară să îi muți la congelator.
Cum se păstrează caltaboșii
Masa de Crăciun pare mai săracă, dacă nu se regăsesc pe ea slănina, cârnații și caltaboșii îndrăgiți de toți gurmanzii. Spre deosebire de cârnați, însă, caltaboșii se pregătesc într-un mod diferit și se păstrează o perioadă mai scurtă de timp.
Conform rețetei tradiționale, caltaboșii se pregătesc din carne de porc amestecată cu orez, la care se adaugă piper, sare, cimbru și puțină boia. Se folosește doar intestinul gros pentru a umple caltaboșii, deoarece orezul se umflă la fierbere și volumul lor sporește. Caltaboșii se fierb la foc domol pe aragaz și apoi se rumenesc în cuptor cu puțină untură și ulei, să capete o crustă crocantă.
Cum se depozitează corect caltaboșii
Nu uita să rumenești caltaboșii la cuptor. Astfel ei se vor păstra mai multe zile la frigider. Caltaboșii fierți și rumeniți se pot păstra în vase de metal sau de sticlă la frigider, timp de 4 – 5 zile, înainte să își schimbe gustul. În schimb, pot fi depozitați la congelator, în caserole de plastic, timp de 3 – 6 luni. După decongelare, își pierd o parte din savoare, dar rămân gustoși și buni pentru consum.