Câte calorii are fasolea cu ciolan. Cum poți să o prepari într-un mod mai dietetic

.

Vine 1 decembrie și, odată cu această zi în care românii sărbătoresc Ziua Națională, apar și preparatele tradiționale pe mesele festive. Iar fasolea cu ciolan este nelipsită din lista acestor preparate.

Ziua Națională poate fi definită astfel: paradă militară și preparate tradiționale românești. De 1 decembrie, românii se reunesc cu familiile lor și cu prietenii și sărbătoresc cu fast.

Câte calorii are fasolea cu ciolan. Ce spun specialiștii

Nelipsită de pe mesele românilor este fasolea cu ciolan, un preparat extrem de gustos, care merge de minune cu un pahar de vin pentru a împinge mesenii la discursuri vesele și însuflețite. Însă v-ați întrebat vreodată cât de sănătos este și câte calorii are acest fel de mâncare?

Unica.ro a vorbit cu doi specialiști în nutriție și am aflat în ce proporții trebuie consumată fasolea cu ciolan de Ziua Națională a României pentru a menține un stil de viață sănătos.

„În varianta ei de post, mâncarea de fasole boabe este un aliment sănătos, întrucât fasolea este o sursă de proteine foarte bună, ca și alte leguminoase, precum năutul, lintea, soia sau mazărea. O sută de grame de fasole boabe fierte conțin în medie 8-9 grame de proteine. Pe lângă proteine, fasolea conține și carbohidrați în cantitate relativ mare, de peste 20%, dar ei nu se absorb în totalitate grație conținutului ridicat de fibre, de peste 5%. În varianta de sărbătoare, când adăugăm și ciolanul de porc sărat și afumat, cu șorici, grăsime și destul de multă sare, preparatul poate deveni nesănătos dacă mâncăm mai mult de 100 de grame de ciolan alături de porția de fasole de circa 200 g”, ne-a spus dr. Laura Davidescu, master în Nutriție și Siguranță Alimentară.

Preparatul tradițional poate trece de 2.000 calorii

De asemenea, medicul nutriționist ne-a explicat că, din cauza sării, „valoarea energetică dintr-o porție de circa 300 g se ridică la 400-500 kcal”.

„Dacă punem în farfurie un ciolan întreg, așa cum se practică la unele restaurante tradiționale, porția trece și de 2.000 de calorii! Conținutul de grăsimi va fi și el mare, de 40-50 g la porție, cu multe grăsimi saturate, cele de care ar trebui să ne ferim cât mai mult”, a subliniat dr. Laura Davidescu.

Și Fabius Antal, sustenabile fitness & wellbeing trainer, a precizat că fasolea cu ciolan „se consumă ocazional şi fără asocieri cu alte alimente grele, precum pâinea”.

„După o masă grea este obligatorie o plimbare de 10-20 minute”, a precizat Fabius Antal.

Cum să prepari fasolea cu ciolan pentru a deveni un preparat mai dietetic

Pentru persoanele care își fac griji pentru silueta lor, dar și pentru sănătate, dr Laura Davidescu ne-a spus cum am putea prepara fasolea cu ciolan pentru a deveni un preparat mai dietetic.

„Ca sfaturi de preparare mai dietetică, recomand următoarele:

1. Nu căliți ceapa în ulei, ci doar să o înăbușiți

2. Folosiți părțile de carne din ciolan fără grăsime vizibilă

3. Desărați carnea câteva ore. În felul acesta, îndepărtați și eventualele substanțe nocive rezultate din afumare și din râncezirea grăsimilor de pe suprafață.

4. Pentru a se digera cât mai bine, boabele de fasole trebuie lăsate la fermentat cât mai mult (chiar și peste 24 de ore), pentru a reduce activitatea enzimelor inhibitoare, cele care provoacă și tulburări digestive. Nu schimbatul apei la fiert ne scapă de aceste substanțe, ci timpul îndelungat de rehidratare a boabelor”, a recomandat medicul nutriționist.

Fasolea uscată, sursă excelentă de fibre

Fasolea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind o importantă sursă de fibre.

„Majoritatea romanilor nu consumă cele 25 până la 38 de grame recomandate în fiecare zi. Fibrele vă protejează împotriva bolilor de inimă, a colesterolului ridicat, a hipertensiunii arteriale și a bolilor digestive”, a explicat Fabius Antal, care a creat Standard Fit, prima platformă de fitness și wellbeing care se axează pe cele mai importante aspecte pentru un stil de viață sănătos și sustenabil.

De asemenea, potrivit specialistului, fasolea este o excelentă sursă de fier și magneziu.

„Corpul nostru folosește fierul pentru a produce proteine din sânge (hemoglobină și mioglobină) care ajută la deplasarea oxigenului în organism. Este, de asemenea, un nutrient cheie pentru productia de hormoni și pentru țesutul conjunctiv, cum ar fi tendoanele și ligamentele”, ne-a spus trainerul.

De asemenea, „magneziul ajută la fabricarea proteinelor și a oaselor și stabilizează zahărul din sânge”, spune el.

Nu în ultimul rând, „consumul unei varietăți de fasole nu numai că pare să ajute la prevenirea diabetului, dar ajută și la controlul nivelului ridicat de zahăr din sânge, care este atât o cauză, cât și un simptom al bolii”, a subliniat Fabius Antal, care este și coach în nutriție.

Preparate din fasole ce pot înlocui fasolea cu ciolan

Dacă nu sunteți fani ai preparatului fasole cu ciolan, atunci puteți încerca alte mâncăruri tot pe bază de fasole uscată.

De 1 decembrie, pe mesele românilor, se mai găsește tradiționala ciorbă de fasole cu costiță afumată. Pentru un preparat mai sănătos puteți încerca salata de fasole boabe, bogată în fibre și vitamine.

Pentru că suntem în post și sunt persoane care nu renunță la această rânduială, o iahnie de fasole este la fel de gustoasă și de binevenită pe mesele de sărbătoare.

În alte regiuni ale țării, românii aleg să îmbogățească masa de sărbătoare cu preparate pe bază de fasole verde precum tradiționala mâncare de fasole verde sau pentru un plus de gust, mâncare de fasole verde cu cârnați.

Fasolea este benefică pentru organismul uman dacă este consumată responsabil, motiv pentru care te sfătuim să încerci şi aceste reţete de fasole bătută! Ca să profiţi în orice anotim de proprietăţile fasolei, poţi să o conservi, inspirându-te din aceste reţete de fasole verde la borcan.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton