Povestea cramei „1000 de Chipuri” din Dealu Mare: cine sunt „marii necunoscuţi” de pe etichete?

.

Într-o lume a vinului plină de chateau-uri, domenii şi alte nume celebre, crama „1000 de Chipuri” a decis să-şi construiască identitatea folosind numele şi chipurile unor „mari necunoscuţi”. Aceşti oameni poate că sunt anonimi pentru mulţi dintre noi, dar au o semnificaţie profundă pentru cei care produc aceste vinuri.

Text de Răzvan Avram

În mod tradiţional, ca să faci vin, trebuie să cultivi viţa-de-vie cu mâna ta. Dacă te numeri printre cei norocoşi, poate că vei moşteni o parcelă de vie, dar, altfel, va trebui s-o cumperi de la cineva. Proprietarii cramei „1000 de Chipuri” nu au fost chiar aşa de norocoşi, aşa că au cumpărat, printre altele şi o parcelă plantată cu soiul Cabernet Sauvignon, de la Crişan Cantea, un om al locului, din satul Finţesti, în Dealu Mare.

Poate vă veţi întreba: „dar pentru noi, cei care astăzi ne bucurăm când degustăm o sticlă de vin, ce mai contează cine este autorul vinului, cine munceşte pământul, sau cui a aparţinut acel pământ?”. Aşa este, pentru mulţi dintre noi există probleme mult mai importante în viaţa! Însă, cu siguranţa, se vor găsit şi câţiva, puţini, care vor considera că aceste lucruri prezintă interes.

Iată de ce, în semn de respect, crama „1000 de Chipuri” a ales ca fiecare etichetă de vin să poarte numele şi chipul persoanei de la care a achiziţionat pământul pe care creşte viţă-de-vie care dă strugurii din care se face vinul cu pricina. Şi Cantea e doar unul dintre cele 1000 de chipuri…

Recomandarea de azi: Cantea Cabernet Sauvignon 2017 de la Crama „1000 de Chipuri” din Dealu Mare. La ce ne putem aştepta, dacă deschidem o sticlă?

Un Cabernet Sauvignon de Dealu Mare, masiv şi impunător, un vin care confirmă statutul informal al acestui soi de “rege al vinurilor roşii”. Avem de-a face cu o licoare de un vişiniu intens, aproape opac, cu un nas complex care aduce fructe negre de pădure, scorţişoară şi lemn afumat. Textura vinului este compactă, cu taninuri solide, o aciditate vie şi alcool bine evidenţiat. Gustul este intens, cu coacăze negre, mure şi vişine supracoapte, la care se adaugă senzaţii condimentate, de cuişoare, piper şi vanilie. Postgustul lung lasă impresii de ciocolată amară, tabac şi trufe de pădure. Se recomandă aerarea în decantor timp de 2 ore şi servirea împreună cu un preparat pe bază de carne de vânat, sau alături de un platou cu brânzeturi tari, maturate.

Două vorbe, la final

Mi-au mers direct la inimă cuvintele spuse de Ştefan Ionescu, fondatorul „1000 de chipuri”, cu prilejul unei vizite la cramă: „suntem nişte chipuri, pentru unii anonime, pentru cei care ne cunosc, probabil nişte inconştienţi care nu vor să producă milioane de sticle, ci doar fericire pe chipul câtorva oameni”… Ce-ar mai fi de spus? Vă aşteptăm la cramă!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton