Tradiţia spun că gospodinele nu lenevesc de Sfântul Dumitru, în 26 octombrie, ori în preajma acestei zile când este bine să fie pusă varza la murat.
Verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă. Apoi trebuie spălate și scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se așează verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.
În unele părți ale Banatului, printre verze se mai pun și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.
După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru.
Odată încheiată operațiunea de punere a bunătăților în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apa, că să se aşeze”. Mai mult pe Libertatea.ro
Să o prepari e mai ușor decât crezi, fă-o după pașii de aici și îți va ieși perfectă! Rețetă pentru varză murată!