Mihaela Bilic a explicat pe rețelele de socializare ce greșeli ar trebui să evităm în Postul Crăciunului pentru a lăsa organismul să se regenereze. Medicul nutriționist a dezvăluit care sunt principiile de bază pentru a avea o dietă de post echilibrată.
Mihaela Bilic, medic primar în specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, a vorbit pe rețelele de socializare despre greșelile de alimentație pe care trebuie să le evităm în Postul Crăciunului. Acesta a început în data de 15 noiembrie și va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie 2022.
Mihaela Bilic a explicat cum poți să ajuți organismul să se regenereze în post
În perioada de post, produsele de origine animală se înlocuiesc cu cele vegetale. Această schimbare în alimentație ajută organismul să se regenereze, să se echilibreze, să se repare și să se odihnească, a menționat Mihaela Bilic.
„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale”, a explicat medicul nutriționist.
De asemenea, aceasta recomandă evitarea consumului produselor semipreparate sau ultraprocesate. Le putem înlocui cu mâncăruri pe bază de cereale, legume și leguminoase.
„Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate.”
Greșeli de evitat în Postul Crăciunului. De ce să nu mănânci dulciuri de post
Una dintre greșelile frecvente care apar în Postului Crăciunului și care poate duce la acumularea de kilograme este consumul de dulciuri, avertizează Mihaela Bilic.
„Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat.”
Și excesul de sare și ulei din produsele procesate pot afecta organismul, în special digestia și metabolismul.
„Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.”
Sfaturi pentru a mânca sănătos și echilibrat în post
Mihaela Bilic recomandă creșterea consumului de legume proaspete sau congelate. De asemenea, este necesar să ne hidratăm corespunzător.
„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate,cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.”
Este important să facem pauze de 5 – 6 ore între mese, pentru a-i oferi organismului timp să digereze și să procese mâncarea.
„Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, a mai adăugat Mihaela Bilic.
Postul Crăciunului 2022. Zilele în care avem dezlegare la pește
Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) și 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), credincioșii să aibă dezlegare la pește.
21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii)
25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie)
27 si 28 noiembrie (sâmbătă și duminică)
30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei)
4 decembrie (Sfânta Varvara)
5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit)
6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae)
7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia)
9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria)
12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon)
11 si 12 decembrie (sâmbătă și duminică)
13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei)
18 si 19 decembrie (sâmbătă și duminică)
Persoanele pentru care postul nu este indicat
Deși postul ajută la purificarea organismul, poate veni și cu anumite riscuri, cum ar fi carențele de calciu sau fier. De aceea, renunțarea la alimentele de origine animală, care sunt surse importante de proteine, nu este recomandă tuturor.
Postul nu este indicat pentru femeile însărcinate sau mamele care alăptează, copiii cu vârsta sub șapte ani, bătrânii cu o constituție fragilă, dar și cei care suferă de diferite boli precum TBC, diabet sau anemie.
Nutriționiștii recomandă, de asemenea, ca după perioada de post să mâncăm echilibrat și să nu exagerăm cu mâncărurile grase la mesele de sărbători.