7 mituri despre somn, demontate

.

În ciuda cercetărilor, se știu, încă, puține lucruri despre somn. Chiar și așa, au apărut numeroase mituri legate de acest proces. Am demontat pentru tine cele mai comune mituri despre somn.
Mit: Îți sunt de ajuns patru ore de somn pe noapte! Despre Mircea Eliadese spune că dormea doar cinci ore pe noapte, iar fostul premier britanic Margaret Thatcher a declarat, într-un interviu, că patru ore de somn îi sunt de ajuns. Chiar dacă studii recente au stabilit că anumite persoane funționează bine, deși se odihnesc mai puțin, cei mai mulți dintre noi au nevoie de 7-8 ore de somn, pentru a fi sănătoși. De fapt, doar 2-3% din populație poate dormi patru ore pe noapte, în restul cazurilor, privarea de somn ducând la boli de inimă, depresie și alte probleme de sănătate.

Este normal să mai adormi în timpul unei întâlniri

În mod normal, după-amiaza te simți mai lipsită de energie, din cauza ritmului circadian, însă dacă se întâmplă să adormi, în timpul unei ședințe sau a unei întâlniri, înseamnă că ai de recuperat niște ore de somn. Dacă organismul tău are nevoie de opt ore de somn, iar tu dormi doar șapte, te vei simți epuizată în cel mult o săptămână. Îți poți da seama că ai nevoie de odihnă, dacă observi că ai schimbări de atitudine, nu te poți concentra ori ți-e mereu foame.
Atunci când ritmul tău de somn este întrerupt, o noapte lungă de odihnă este tot ce ai nevoie, pentru a-ți încărca bateriile.

Adormi doar la televizor

Multe persoane susțin că nu pot adormi decât în fața televizorului, însă cercetările arată că acest obicei poate provoca numeroase probleme de sănătate, inclusiv depresie. Televizorul emite lumina albastră, care reduce producția de melatonină, hormonul somnului, iar tu te vei simți alert și nu te veo odihni bine.

Un pui de somn în timpul zilei te face mai obosită

Mulți oameni spun că se simt mai obosiți, după ce trag un pui de somn în timpul zilei, însă studiile arată că 20 de minute de somn te înviorează. Cercetătorii de la Universitatea Brock din Ontario susțin că, în timpul somnului, creierul trece prin diferite faze, iar după cele 20 de minute, intră în cea mai profundă fază de somn. Dacă treci de această perioadă, te simți morocănoasă și obosită când te trezești. Setează-ți alarma de la telefon, pentru a te asigura că te vei trezi la timp, și vei vedea că te vei simți plină de energie.

Sportul înainte de culcare provoacă insomnii

Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice înainte de culcare nu provoacă probleme de somn pentru cele mai multe persoane. Dacă observi, însă, că tu nu poți dormi, reprogramează-ți programul de sport cu câteva ore înainte de culcare.

Când ești obosită, caști

Chiar dacă se spune că atunci când ești obosită, caști, în realitate nu se cunosc cauzele acestei reacții. Este un mister și motivul pentru care căscatul este atât de contagios. 60% dintre persoanele care văd o persoană căscând au aceeași reacție, iar efectul afectează și câinii.

Un pahar de lapte cald te ajută să dormi

Unii oameni cred că un pahar de lapte cald te ajută să dormi, pentru că are triptofan, un aminoacid esențial, responsabil pentru producția de serotonină, o substanță vitală pentru un somn sănătos. Nu există, însă, dovezi științifice care să mențină această teorie.
 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton