Ai observat și tu, probabil, că în timp ce unele persoane nu răcesc niciodată, altele o țin din răceală în răceală. Sistemul imunitar este cel care decide cât de rezistent ești în fața răcelilor și a gripelor. Află dacă organismul tău este pregătit să lupte cu virușii și bacteriile.
Dacă te stresezi din orice, nu te mira că răcești de câte ori cineva strănută spre tine. Potrivit unui studiu al Asociației Psihologice Americane, expunerea prelungită la stres slăbește sistemul imunitar. În plus, dacă ești tensionată în timp ce ești răcită, simptomele tale se vor înrăutăți.
Ai multe kilograme în plus
Kilogramele în exces nu sunt periculoase doar pentru inimă, creier sau alte organe, ci și pentru sistemul tău imunitar. Oamenii supraponderali au cele mai grave forme de răceală, iar în cazul lor, riscul de complicații este mult mai mare. Excesul de greutate provoacă modificări hormonale și inflamații care împiedică sistemul imunitar să lupte cu infecțiile.
Mănânci foarte multe dulciuri
Dulciurile nu îți dau peste cap doar silueta, ci și sistemul imunitar. Un studiu publicat în „Jurnalul American de Nutriție Clinică” a arătat că, după ce mănânci 100 de grame de zahăr pe zi, celulele albe nu mai sunt eficiente să ucidă bacterii pentru cinci ore.
Nu bei destulă apă
Organismul tău are nevoie de foarte multe lichide, pentru a elimina toxinele, de aceea medicii recomandă să consumi multe supe și ceaiuri, atunci când ești răcită. Cantitatea de apă necesară diferă de la o persoană la alta, dar atunci când bei suficiente lichide, urina are o culoare deschisă.
În mod normal, un adult ar trebui să aibă între una și trei răceli pe sezon, care să nu dureze mai mult de 4 zile. Dacă observi că te îmbolnăvești mai des, înseamnă că sistemul tău imunitar este scăzut. Dormi mai mult, fă sport, mănâncă sănătos și vei vedea cum vei rezista mai bine în fața virozelor și gripelor.
Ai nasul uscat
Chiar dacă este neplăcut, un nas care curge mereu este o armă bună împotriva răcelilor și gripelor. Mucusul elimină bacteriile și virușii din organism, iar un nas uscat ușurează drumul microbilor în corpul tău. Poți folosi picături nazale speciale, care să crească umiditatea nasului.
Un sistem imunitar puternic reușește să ucidă virușii, bacteriile și celulele canceroase, crescând temperatura corpului. Febra este un răspuns normal și benefic al organismului, în timpul răcelilor, pentru că înseamnă că organismul luptă cu boala. Atunci când corpul tău nu reușește să crească temperatura, în timpul infecțiilor, înseamnă că ai imunitatea scăzută.
Pielea, indicator al sistemului imunitar
Petele maro de pe piele care apar, de obicei, pe abdomen și pe spate, sunt un semn că sistemul imunitar este scăzut. Dacă le observi, ar trebui să îți faci un set de analize, care să stabilească cum stai cu imunitatea.