Ce este disfuncția erectilă și cum afectează viața de cuplu

.

Disfuncția erectilă este incapacitatea de a avea erecție în timpul actului sexual. Află mai multe despre această problemă și cum îți poate afecta viața de cuplu.
Disfuncţia erectilă se caracterizează prin incapacitatea persistentă de a obţine sau menţine erecţia pentru un act sexual satisfăcător. Medicii se confruntă tot mai des cu această problemă, care tinde să devină una de sănătate publică.
“Disfuncția erectilă este o realitate cu impact major asupra sanătăţii relaţiei de cuplu. Satisfacția în viaţa sexuală este un factor predictiv important pentru ceea ce înseamnă satisfacţia faţă de viaţă în general, o viață sexuală sănătoasă fiind una dintre prioritățile vieții de cuplu. În cazul bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, calitatea vieţii este redusă, mai mult, sub 30% dintre aceștia ajung să primească tratament. Majoritatea bărbaților care se confruntă cu disfuncție erectilă așteaptă 1 an sau mai mult de la apariția simptomelor până încep să caute tratament. Contextul descris ilustrează dificultatea abordării terapeutice a tratamentului disfuncției erectile, cu impact direct asupra calității vieții de cuplu și asupra calității vieții în general“, susține Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, sexolog, fondatorul Asociației pentru Medicina Sexualității din România.
Mulți bărbați cu boală organică se confruntă cu disfuncția erectilă, iar această afecțiune duce la probleme psihice secundare. Este important ca pacientul să fie evaluat psihologic și să beneficieze de psihoterapie individuală și de cuplu.

Cauzele disfuncției erectile

De cele mai multe ori, un bărbat se confruntă cu disfuncție erectilă din cauza anxietății legate de performanța sexuală, a stresului sau a tulburărilor de dispoziție. Disfuncția erectilă poate fi situațională, cu referire la un anumit loc, moment sau partener.
În cazul bărbaților tineri și sănătoși, disfuncția erectilă ar putea avea o cauză psihologică, mai ales dacă declanșarea este însoțită de un eveniment emoțional specific sau dacă disfuncția apare numai în anumite situații. Mai multe episoade de disfuncție erectilă, cu ameliorări spontane, sugerează, de asemenea, originea psihologică.

Factorii de risc

Sănătatea și stilul de viață se numără printre factorii de risc pentru această afecțiune. Vârsta este și ea importantă, aproximativ 50% dintre bărbații care se confruntă cu această problemă având între 40 și 70 de ani.
Disfuncția erectilă este asociată și cu afecțiuni metabolice și boli cardio-vasculare, precum diabetul zaharat (în cazul acestor pacienți 62% dintre ei au disfuncție erectilă, 11% disfuncție erectilă formă severă), hipertensiunea arterială – în proporție între 46%  – 68%, diabet zaharat asociat cu hipertensiune arterială – 67% din cazuri,12% fiind disfuncție erectilă formă severă. Boala poate fi cauzată sau agravată de medicamente.
Disfuncția erectilă are un impact major asupra persoanei afectate, dar și a cuplului din care face parte, însă numai 30% dintre bărbații afectați merg la medic. Specialiștii avertizează că bolnavii așteaptă și un an sau chiar mai mult până să ceară ajutorul, perioadă în care încearcă diferite tratamente provenite din surse nesigure, care le pot pune viața în pericol și le pot agrava depresia.
Nu uita că viața sexuală este o prioritate atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar această afecțiune afectează calitatea vieții amândurora.
Află mai multe informații despre disfuncția erectilă pe suntbărbat.ro și cere ajutorul medicului de la primul simptom, pentru a preveni complicațiile.
Foto Shutterstock.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton