Știai că nu orice durere de dinte înseamnă carie? Află de ce te dor dinții.
Exercițiile fizice sunt foarte bune pentru organism, dar știai că îți pot afecta dinții? Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Scandinav de Medicină și Știință în Sport, atleții care au făcut antrenamente de rezistență erau predispuși unui risc mai mare de eoriziune a dinților, comparativ cu oamenii care nu făceau sport. În plus, cu cât depuneau mai mult efort fizic, cu atât se supuneau unui risc mai mare de a face carii. Stomatologii suspectează că această situație ar apărea din cauza lipsei de salivă.
„De fiecare dată când ai gura uscată, te supui unui risc de a face carii, pentru că bacteriile trăiesc mai mult într-un astfel de mediu”, spune Gigi Meinecke, purtător de cuvânt al Academiei Generale de Stomatologie, citat de health.com. Același lucru ți se întâmplă și ție, când depui un efort fizic mare și transpiri din abudență, dar nu te hidratezi corespunzător.
Ai o infecție a sinusurilor
Dacă te dor dinții în timpul unei răceli urâte, nu te grăbi să alergi la stomatolog, pentru că ar putea fi din cauza sinusurilor. Sinusurile maxilarului se află deasupra dinților superiori, iar dacă sunt pline, poate apărea durerea, spun specialiștii. În acest caz, ar putea fi vorba de o infecție a sinusurilor, iar vizita la medicul de familie este obligatorie. El te va trimite, mai departe, la un specialist.
Ai un abces
Abcesul este o infecție a dintelui, provocată de resturile de mâncare ce au ajuns în carii, care îți cauzează și durere. Folosirea aței dentare poate preveni apariția abcesului, dar este un obicei pe care trebuie să îl faci cu regularitate, pentru a fi eficient. Un abces netratat duce la complicații precum boli ale gingiilor și infecții care îți pun în pericol viața.
Ți se retrag gingiile
Unele persoane care au dinți sensibili se pot confrunta cu detașarea gingiilor, afecțiune care poartă numele de retracție gingivală. În această situație, gingiile se retrag, ducând la expunerea rădăcinilor dentare. Durerea nu persistă, dar apare de fiecare dată când dinții intră în contact cu rece, cald sau chiar sunt atinși de o lingură sau furculiță. Dacă știi că ai dinți sensibili, folosește o pastă de dinți specială, care va ajuta la remineralizarea dinților.
Mulți oameni își scrâșnesc dinții în somn și nu știu că o fac. Uneori se trezesc din somn din cauza unei dureri insuportabile de dinți, pe care nu și-o pot explica. Scrâșnitul dinților este asociat cu dureri de cap, durere a mușchilor faciali și rigiditate a maxilarului, potrivit Institutului Național de Sănătate. În unele cazuri, acest obicei duce chiar la spargerea dinților. Mergi la stomatolog, dacă suspectezi că îți scrâșnești dinții noaptea, iar el va ști cum să te ajute.
Foto Shutterstock.