Pietrele la rinichi apar când anumite substanțe din urină, precum calciul, se cristalizează. Află cum îți dai seama dacă le ai și ce trebuie să faci. Pietrele la rinichi pot trece neobservate, până în momentul în care se mută în uretră. Când se întâmplă acest lucru, însă, bolnavul simte o durere puternică în spate. Durerea se răspândește spre partea inferioară a abdomenului și talie și poate veni în valuri. Pe lângă aceste simptome, apar usturimi sau durere la urinare, urină roz, roșie sau maro, o schimbare a mirosului urinei sau nevoia de a urina des. În unele cazuri apare senzația de greață și chiar vomă, iar dacă este vorba și de o infecție, se instalează febra și frisoanele.
Durerea provocată de pietrele la rinichi își schimbă localizarea și intensitatea, pe măsură ce piatra se mișcă prin tractul urinar.
Calculii renali de mici dimensiuni pot fi eliminați fără durere, dar cei mari provoacă toate aceste simptome.
Pietrele la rinichi apar mai frecvent la tineri și adulți de vârstă medie, decât în rândul bătrânilor, iar bărbații sunt mai predispuși spre această boală.
Pacienții cu piatră la rinichi își găsesc greu o poziție confortabilă și simt nevoia să se miște dintr-o parte în alta.
Când trebuie să mergi la doctor
Orice suspiciune că ai pietre la rinichi trebuie luată în serios. De obicei, medicul își dă seama dacă o persoană are pietre la rinichi în urma simptomelor descrise și a palpării zonei în care sunt localizați rinichii, dar va cere și investigații suplimentare. Un ecograf, o analiză a urinei sau a sângelui vor stabili dacă există pietre la rinichi.