Numărul cazurilor de sinucidere din România depășește media europeană, așa că este esențial să recunoști o persoană care are gânduri negre și să o ajuți. Află care sunt primele semne!
Chiar dacă o persoană nu vorbește despre sinucidere, nu înseamnă că nu se gândește să facă acest gest. Depresia este primul semnal de îngrijorare, dar sunt și alte semne că cineva își dorește să își pună capăt zilelor.
Bărbații sunt de patru ori mai predispuși la sinucidere decât femeile, potrivit statisticilor. Principalii factori de risc sunt vârsta, genul, etnia, dar și depresia și alte boli psihice. O atenție deosebită trebuie acordată celor care au avut tentative de suicid, au în familie cazuri de boli psihice sau de sinucidere, au fost supuși unui abuz fizic sau sexual, dețin arme de foc, suferă de boli incurabile sau au dureri cronice.
Cum îți dai seama că o persoană se gândește la sinucidere?
Orice persoană care își exprimă dorința de moarte trebuie luată în serios. Depresia este primul semnal de îngrijorare. Oamenii care sunt afectați de această problemă sunt mereu triști, își pierd interesul pentru activități care le făceau plăcere și au tulburări de somn sau alimentare.
Un alt semn că o persoană se gândește la sinucidere îl reprezintă dorința de a-și asuma riscuri care se pot încheia tragic: conduce cu viteză, trece pe culoarea roșie a semaforului etc. Comentariile că se simte neajutorată, fără speranță sau fără valoare sunt la fel de periculoase și exprimă o dorință de moarte.
În general, oamenii care vor să se sinucidă își fac ordine în viață: se împacă cu oameni cu care s-au certat, își schimbă testamentul, stabilesc întâlniri cu prietenii, pentru a-și lua „la revedere”, sau își pun afacerile la punct. Dacă auzi că cineva spune „era mai bine dacă nu mă nășteam” sau „vreau să închei această viață”, nu îl ignora, ci caută să îi acorzi ajutorul.
Fii îngrijorat mai ales dacă o persoană care are un astfel de comportament a mai avut tentative de suicid în trecut.
Cei care au intenții suicidale au schimbări de atitudine: într-o zi sunt foarte emoționați, iar ziua următoare se pt simți fără speranță. Se retrag din viața socială și se îndepărtează chiar și de prieteni.
Semnele că o persoană se gândește la sinucidere nu sunt întotdeauna evidente și variază de la un caz la altul. În timp ce unii oameni își fac clare intențiile, alții le țin pentru ei, de aceea este bine să acorzi atenție oricărui gest sau gând îngrijorător.
Cum ajuți o persoană care vrea să se sinucidă?
În primul rând, ia persoana respectivă în serios și ascultă ce are de spus. Întreab-o ce planuri are, dar nu te contrazice cu ea, ci arată-i că o înțelegi și o asculți. Evită exprimări precum „ai atât de multe de oferit” sau „ai toată viața înainte”.
Orice discuție despre sinucidere este o urgență. Îndrumă persoana respectivă către un psiholog și asigură-te că ajunge acolo. Doar un specialist îi poate salva viața.
Foto Shutterstock.