Românii se vor bucura de mai multe zile libere în 2023 în timpul săptămânii, față de anii anteriori. Află când sunt sărbătorile legale și când sunt marile sărbători religioase în care ne bucurăm de zile libere în 2023.
Românii vor beneficia de 15 zile libere în 2023, dar se poate adăuga o nouă zi liberă pe data de 6 ianuarie, când sărbătorim Boboteaza. Adoptarea unei zile libere în plus a fost discutată deja în Parlament și se așteaptă votul final, astfel că sunt șanse mari să avem 16 zile libere începând din anul 2023.
O altă veste bună este că, spre deosebire de anii anteriori, ne vom bucura de mai multe zile libere care vor fi în timpul săptămânii. Dacă în 2022, am avut doar 9 zile libere în timpul săptămânii, în 2023 ne vom bucura de 12 zile libere în timpul programului obișnuit de lucru. Celelalte trei zile libere naționale la care avem dreptul prin lege și care sunt totodată și mari sărbători ortodoxe vor fi sâmbăta și duminica.
Zile libere în 2023. În ce zile vom avea liber de la muncă
Statul român acordă destul de puține zile libere față de alte state europene. Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, România este restantă la acest capitol și trebuie să crească numărul de sărbători legale, de aceea a fost propusă și data de 6 ianuarie pentru a deveni zi liberă națională.
14 octombrie, sâmbătă – Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iași
26 octombrie, joi – Sf. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
27 octombrie, vineri – Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor
Luna noiembrie 2023 – 1 zi liberă și 21 de zile lucrătoare
8 noiembrie, miercuri – Sf. Arhangheli Mihail și Gavril
21 noiembrie, marți – Intrarea Maicii Domnului în biserică
30 noiembrie, joi – Sfântul Andrei, zi liberă
Luna decembrie 2022 – 3 zile libere 19 de zile lucrătoare
1 decembrie, vineri – Ziua Națională a României, zi liberă
6 decembrie, miercuri – Sf. Ierarh Nicolae
25 decembrie, luni – Crăciunul, Nașterea Domnului, zi liberă
26 decembrie, marți – a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, zi liberă
27 decembrie, miercuri – Sf. Apostol Ștefan, a treia zi de Crăciun
Ce angajați beneficiază de zilele libere plătite
Toți angajații trebuie să beneficieze de zilele libere stabilite prin lege. În anumite sectoare de activitate, acolo unde munca și serviciile nu pot fi întrerupte, angajații care lucrează în zilele libere legale pot fi compensați cu alte zile libere, la cerere, în următoarele 30 de zile calendaristice.
În cazul în care nu se pot acorda zilele libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă legea privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce alte zile libere în 2023 se acordă angajaților
Pe lângă sărbători și zile libere în 2023, fiecare angajat are dreptul la alte zile libere în funcție de anumite evenimente din familie sau situații deosebite:
Căsătorie – 5 zile libere lucrătoare
Nașterea unui copil – 5 zile libere lucrătoare.
Căsătoria unui copil – 3 zile libere lucrătoare
Decesul soțului/soției, copilului, părinților, bunicilor, fraților salariatului, precum și a altor persoane aflate în întreținerea acestuia – 5 zile libere lucrătoare
Decesul socrilor – 5 zile libere lucrătoare
Schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile libere lucrătoare
Schimbarea domiciliului în aceeași localitate – 3 zile libere lucrătoare
Îngrijirea sănătății copilului – 1 – 2 zile libere
Ce zile libere în 2023 au alți cetățeni europeni
Din anul 2023, statul român poate acorda 16 zile libere, dar tot va fi în urma altor state din Uniunea Europeană. Spre exemplu, Belgia, Lituania sau Cipru au 17 -18 zile libere pe an, iar Elveția chiar 28. Cu toate acestea, situația din România este mai bună decât în statele vecine.