Mușcătura de câine este foarte dureroasă și necesită examen medical imediat. Dar până ajungi la primul spital, află cum poți acorda primul ajutor în cazul în care cineva apropiat a fost mușcat de câine!
Mușcătura de câine trebuie tratată cu toată seriozitatea, chiar dacă este vorba de un câine vaccinat, care nu este purtătorul unor virusuri periculoase. Mușcătura de câine este dureroasă și se poate infecta în câteva ore, dacă nu se iau măsuri urgente.
Chiar dacă nu curge sânge, chiar dacă mușcătura nu pare prea adâncă, nu ezita să mergi la un consult medical. Dar, până la spital, este bine să știi cum se acordă primul ajutor în caz de mușcături.
Cu toate că sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului, câinii sunt teritoriali și pot deveni foarte agresivi cu o persoană care se apropie de proprietatea lor sau de stăpânul lor.
Majoritatea câinilor mușcă atunci când se simt amenințați, dar te avertizează prin mârâituri furioase. Sunt și câini care atacă și mușcă fără să fie observați decât în ultimul moment.
Ai grijă să nu te apropii de câini pe care nu îi cunoști sau care sunt lăsați liberi. Dacă vrei să mângâi un câine pentru că îți place foarte mult de el, cere mai întâi permisiunea stăpânului și află dacă poate fi agresiv. Mulți câini se sperie și mușcă, indiferent dacă stăpânii îi țin în lesă sau nu.
În plus, dacă și tu ai câine, știi deja că el te poate mușca în joacă sau te poate mușca dacă devine confuz și nervos.
Primul ajutor în caz de mușcătură
Indiferent de gravitatea mușcăturii, dezinfectarea și bandajarea locului este foarte importantă. Chiar și mușcăturile superficiale sunt dureroase și ar trebui examinate de medic. Dar iată ce ai de făcut înainte de a ajunge la spital.
În caz de mușcătură superficială
Spală imediat locul cu apă caldă și săpun, chiar dacă este o mușcătură minoră, iar pielea nu a fost străpunsă și nu curge sânge.
Masează ușor locul cu o cremă antiinflamatoare, deoarece se poate inflama peste câteva ore.
Ai grijă să păstrezi locul cât mai curat și aplică un bandaj steril, chiar dacă nu este o rană deschisă.
În caz de mușcătură severă
Spală imediat locul cu apă caldă și săpun, pe o suprafață cât mai mare, să distrugi bacteriile de la suprafața pielii;
Aplică o presiune ușoară în jurul rănii pentru a favoriza sângerarea și pentru a elimina sângele deja infectat.
Dezinfectează cu betadină în jurul rănii, atât cât îți permite rezistența la durere.
Bandajează rana cu un pansament steril și mergi la cel mai apropiat spital sau la medicul de familie care va examina rana.
Medicul va indica un tratament cu unguente antibiotice și medicamente, eventual un vaccin antirabic, în cazul în care este vorba de un câine străin despre care nu știi ce vaccinuri a făcut.
În caz de lacerații profunde
Din nefericire, câinii au o mușcătură foarte puternică și pot zdrobi oasele mai subțiri, mușchii sau tendoanele, mai ales în cazul copiilor care sunt cel mai des victimele lor.
În cazul în care pielea a fost sfâșiată, trebuie să ajungi la cel mai apropiat spital de urgență pentru că va fi nevoie de intervenție chirurgicală.
Există și cazuri deosebit de severe în care câinele reușește să muște o bucată de deget sau de ureche. Imediat ce scapi de câinele atacator, rana trebuie curățată, iar bucata de deget trebuie pusă într-o pungă cu gheață pentru că este posibilă reatașarea ei prin chirurgie plastică. Cere imediat un echipaj de salvare!
Simptome care arată că situația se agravează
Mușcătura de câine se poate infecta în numai câteva ore, dacă nu iei măsuri imediate. Oricât de curați ar fi, câinii transmit prin salivă tot felul de bacterii periculoase precum Capnocytophaga, care pot produce complicații dureroase și greu de tratat. Unele infecții severe pot declanșa dureri în tot membrul, stări febrile, stare de vomă și complicații pe termen lung.
Iată ce semne îți arată că situația se agravează și trebuie neapărat să ajungi la medic:
zona mușcată se inflamează, devine tot mai roșie, ustură și pulsează de durere;
sângerarea se agravează
durerea crește în intensitate
apar frisoanele
rana începe să supureze
membrul respectiv, mâna sau piciorul, nu mai poate fi mișcat fără să te doară.
Ce riscuri implică mușcătura de câine
Mușcătura de câine este foarte periculoasă, mai ales dacă este vorba de un câine vagabond, purtător de bacterii și virusuri greu de tratat. De aceea se și recomandă imediat un vaccin antirabic și antitetanos.
Iată ce afecțiuni grave poate transmite mușcătura de câine:
Evită câinii necunoscuți, mai ales dacă observi mai mulți și există riscul să devină agresivi.
Nu lăsa niciodată un copil mic nesupravegheat în prezența câinelui!
Evită contactul cu un câine, chiar dacă poartă lesă, dar nu este lângă stăpânul lui.
Evită orice câine care:
latră de frică
se sperie de tine
își mănâncă hrana
se joacă cu o jucărie
încearcă să se ascundă
vrea să stea singur
este grav rănit
stă alături de puii lui/ei.
În toate aceste situații de mai sus, intervenția ta îl poate irita și te poate mușca. Dacă vrei să îl ajuți, mai bine chemi echipajul unei clinici veterinare care are experiență cu câinii bolnavi, speriați sau abandonați.