Viața reginei Angliei, Elisabeta a II-a, în imagini de colecție

.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral. A fost cel mai longeviv monarh britanic, cu o domnie de șapte decenii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a Irlandei de Nord, pe care o lume întreagă a admirat-o și a respectat-o, a avut o viață impresionantă, pe care o prezentăm într-o serie de imagini de colecție.

Viața reginei Angliei, Elisabeta a II-a, în imagini de colecție

Regina Elisabeta a II-a, pe numele său complet Elizabeth Alexandra Mary de Windsor, s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra,  în timpul domniei bunicului său patern, George al V-lea, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Ziua oficială de naştere a reginei a fost de-a lungul anilor şi ziua naţională a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Portert de familie cu regina elisabeta a II-a pe vremea cand era bebelus, alături de părinții ei, regele george al VI-lea și Elisabeta regina mama, care o tinea in brate.

Aceasta a fost botezată de Arhiepiscopul de York în capela privată de la Palatul Buckingham, Londra, în data de 29 mai 1926.

regina angliei, elisabeta a II-a, in ziua botezului care a avut loc în Capela privată a Palatului Buckingham, Londra, în mai 1926, la putin mai mult de o luna de la nastere.

Lilibet, așa cum era alintată de membrii familiei sale, şi-a petrecut primii ani de viaţă în reşedinţa din Piccadilly 145, Londra, şi la White Lodge în Richmond Park.

În 1930, s-a născut sora sa, prinţesa Margaret Rose, care a murit în data de 9 februarie 2002. Cele două au fost educate acasă, de mama lor și de guvernantă, Marion Crawford.

regina elisabeta a II-a, alături de sora ei, prințesa margaret, și părinții lor, regele george al VI-lea și Elisabeta regina mama

Prințesa Elisabeta era a trei în ordinea succesiunii la tronuș britanic, după unchiului ei Edward și tatălui ei, dar nu era de așteptat să devină regină. În 1936, după moartea bunicului ei, de care era foarte apropiată, Edward a devenit rege, dar a abdicat în același an, astfel că ducele de York, tatăl prințesei, a devenit regele George al VI-lea, iar ea a luat titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta. Fiind moștenitoarea tronului, a început să studieze istoria şi dreptul constituţional, precum și limba franceză.

regina angliei pe vremea cand era printesa mostenitoare Elisabeta, în 26 decembrie 1942, purtand însemnele Gărzilor Grenadier. Un portret realizat în Sala Bow de la Palatul Buckingham.

Discurs emoționant al prințesei Elisabeta la vârsta de 14 ani

În septembrie 1939 Marea Britanie a intrat în Cel de-al Doilea Război Mondial, iar prințesa și sora ei, Margaret, au fost mutate la Castelul Windsor. În 1940, la vârsta de 14 ani, a realizat prima ei emisie radio în timpul emisiunii „Ora copiilor” de la BBC, prin intermediul căreia le-a transmis un mesaj de susținure și încurajare copiilor evacuaţi din locuinţele și familiilor lor.

Prințesa a fost numită de tatăl ei colonel-șef al Gărzilor de Grenadieri, un regiment de infanterie al armatei britanice și a primit, de asemenea, și alte atribuții publice.

În februarie 1945, a fost numită al doilea subaltern onorific în cadrul Serviciului teritorial auxiliar. A învățat să conducă camioane militare și a devenit mecanic. Ulterior i s-a acordat gradul de comandant onorific junior, la aceea vreme echivalent feminin al căpitanului.

Prințesa Elisabeta, viitoarea Regina Elisabeta a II-a, la Sandringham cu unul dintre caii sai

În 1947 a plecat în primul ei turneu regal, în sudul Africii, alături de părinții ei. Atunci a făcut o declarație emoționantă: „Declar în fața voastră că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și serviciului măreței noastre familii imperiale căreia îi aparținem cu toții”.

Povestea de dragoste dintre Elisabeta a II-a și prințul Philip

În 1934, la nunta principesei Marina a Greciei şi Danemarcei cu principele George, Duce de Kent, l-a cunoscut pe prinţului Philip, fiul prinţului Andrew al Greciei. În iulie 1939 s-au întâlnit din nou, iar Elisabeta, care avea vârsta de 13 ani, s-ar fi îndrăgostit de Philip şi cei doi ar fi început să își scrie scrisori.

Philip i-a cerut mâna în vara anului 1946, dar pentru a se căsători au așteptat ca ea să împlinească vârsta de 21 de ani. Logodna a fost anunțată oficial pe 10 iulie 1947.

Elisabeta a II-a și printul Philip în ziua in care si-au anuntat logodna, 10 iulie 1947

Ceremonia a avut loc pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey, iar transmisiunea înregistrată și difuzată de radio BBC a fost urmărită de 200 milioane de oameni din întreaga lume. 

nunta regina elisabeta a II-a si printul philip, imbracati in mire si mireasa, 20 noiembrie 1947

Philip a renunțat la titlu de Prinț al Greciei și al Danemarcei și s-a convertit la anglicanism. A adoptat numele Mountbatten, din familia maternă, și a devenit supus britanic naturalizat. Cu o zi înainte de căsătorie, regele George al VI-lea i-a acordat titlul de Alteța Sa Regală, iar în dimineața nunții titlurile: Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. 

Regina Elisabeta a II-a si printul Philip la Broadlands Estate, casa contelui Mountbatten, noiembrie 1947

Cuplul regal a avut patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).

Prințesa Anne și al Prințul Charles pe vremea cand erau copii. alaturi de  Regina Elisabeta a II-a și a Prințul Philip

Elisabeta a II-a a devenit regina Angliei la vârsta de 25 de ani

În data de 6 februarie 1952, în timp ce se aflau într-o vizită oficială în Etiopia, într-un tur al Commonwealth, cuplul regal a primit vestea morții regelului George al VI-lea. Astfel, prințesa, la doar 25 de ani, a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953.

Regina Elisabeta a II-a si printul Philip in ziua incoronarii, 2 iunie 1953.

Regina a Elisabeta a II-a a fost, de asemenea, guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane și conducătorul suprem al forţelor armate.

De-a lungul celor șapte decenii de domnie, aceasta a obținut mai multe recorduri mondiale. În anul 2012, ea a fost numită Cea mai Bogată Regină, când Sunday Times i-a estimat averea la 310 milioane lire sterline.

regina elisabeta a II-a, cu parul alb si costum roz, surprinsa in timp ce zambeste.

Are două recorduri legate de lunga sa domnie. Pe 23 ianuarie 2015, Elisabeta a devenit cel mai în vârstă monarh. Pe atunci avea 88 de ani. În data de 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a a devenit monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depăşind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901).

De asemenea, a deținut un alt record pentru că a fost șeful celor mai multe state în același timp. Aceasta a fost monarhul a 16 state din Commonwealth, printre care Antigua și Barbuda, Australia, Bahamas, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă și Papua Noua Guinee.

Regina Elisabeta a II-a a fost admirată și respectată în întreaga lume

Regina Elisabeta și-a onorat îndatoririle regale cu dedicare și loialitate. A vizitat întreaga lume și a atras resepctul și admirația la nivel internațional. A fost, de exemplu, primul monarh care a vizitat Australia şi Noua Zeelandă.

Prin acțiunile sale a încercat mereu să păstreze stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. A avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.

Regina Elisabeta a II-a alaturi de printul Philip la Windsor:

Moartea prințului Philip, un moment extrem de greu pentru regina Marii Britanii

În 2020, după izbucnirea pandemiei de COVID-19, regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au părăsit Palatul Buckingham şi s-au mutat la Castelul Windsor. În data de 9 aprilie 2021 prințul consort a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Au fost opt zile de doliu național. Ducele de Edinburgh au fost înmormântat în data de 17 aprilie la Capela St. George de la Castelul Windsor.

Regina Elisabeta, singura la Capela St. George de la Castelul Windsor, la funeraliile sotului ei, printul Philip

Jubileul de platină, ultima mare sărbătoare în numele reginei Elisabeta a II-a

Jubileul de Platină, care a marcat 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, a fost sărbătorit în Marea Britanie printr-o serie de festivități grandioase, pe parcursul a patru zile. A fost un moment istoric pe care britanicii l-au sărbătorit cu ceremonii, parade militare și concerte. Regina și-a făcut apariția la balconul oficial al Palatului Buckingham. Aceasta a fost însoțită de alţi membri ai familiei regale pentru a urmări tradiţionala paradă aeriană a piloţilor din Royal Air Force.

Regina Elisabeta a II-a urmarind Parada Culorilor de la balconul palatului Buckingham, alaturi de printul Charles si sotia lui, Camilla, printul William si Kate Middleton, precum si copiii lor: printul George, printesa Charlotte si printul Louis

Anul trecut a fost pentru prima oară în ultimii 22 de ani când regina a lipsit de la Ziua Comemorării, ceea ce a ridicat multe semne de întrebare cu privire la starea sa de sănătate. Suverana a fost atunci internată o noapte la spital pentru o serie de investigații medicale amănunție, iar medicii au descoperit probleme la spate.

Din cauza problemelor de mobilitate și necesitatea de a se deplasa cu ajutorul unui baston, aceasta a început să evite aparițiile publice.

Ultima fotogafie cu regina a fost publicată marți, 6 septembrie 2022, la Castelul Balmoral din Scoția, cu ocazia învestirii noului premier al Regatului Unit, Liz Truss. Vizibil slăbită, regina s-a sprijinit într-un baston pe parcursul discuției.

Regina Elisabeta a II-a si noul premier al Regatului Unit, Liz Truss, la Castelul Balmoral din Scoția.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton