Pielea iritată din zona inghinală este foarte sensibilă, cu atât mai mult vara, când transpiri foarte mult. Dacă vrei să arăți perfect când mergi la piscină sau la mare, ai grijă de pielea iritată și folosește remedii naturale pentru a preveni foliculita și infecțiile.
Pielea iritată după epilarea inghinală te ustură, se umflă, se înroșește și are un aspect neplăcut. Chiar dacă faci un duș răcoritor imediat după epilare, există riscul să apară foliculita, acele puncte roșii inestetice și dureroase, pe care nu ai vrea să le vadă nimeni atunci când porți costumul de baie.
În plus, pielea cu porii deschiși, din care au fost smulse firele de păr, este mai predispusă infecțiilor și reacțiilor alergice, mai ales dacă porți haine mulate. Ține cont de faptul că, în zilele foarte călduroase, când traspiri mai mult, sărurile din transpirația și vopseaua din blugii mulați accentuează iritația pielii.
Sfaturi utile să previi iritațiile înainte de epilarea inghinală
Exfoliază pielea cu o seară înainte
Fă un duș fierbinte și exfoliază pielea în zona inghinală cu o seară înainte de epilare sau câteva ore înainte. Poți folosi un gel de duș exfoliant sau pur și simplu un amestec de gel de duș cu o linguriță de mălai.
Hidratează pielea cu o cremă grasă
Imediat după exfoliere, hidratează pielea folosind o cremă grasă cu gălbenele și ceară de albine. Crema trebuie aplicată cu o seară înainte pentru a menține pielea catifelată și moale.
Cu câteva minute înainte de epilare, fă un duș și curăță bine pielea cu apă și săpun sau gel de duș. Trebuie să îndepărtezi grăsimea specifică pielii și microbii care inevitabil se găsesc oricum la suprafața pielii, oricât de curate am fi.
Dezinfectează pielea înainte de epilare
Fie că te epilezi singură acasă în zona inghinală, cu ceară sau cu un epilator, fie că mergi la un salon specializat, ai grijă să dezinfectezi pielea în prealabil cu un gel dezinfectant sau cu puțin alcool medicinal care se evaporă rapid.
Aplică spumă de ras, dacă folosești lama
În cazul în care folosești lama de ras, o soluție mai comodă și mai puțin dureroasă, ai grijă să folosești spumă de ras sau un gel special conceput pentru zone sensibile. Lama taie firele de păr, dar răzuiește pielea și lasă microabraziuni care se pot înroși imediat după epilare.
Folosește comprese reci
Dacă te epilezi cu un aparat de epilat, cu penseta sau cu ceara, este bine să folosești comprese cât mai reci pentru a suporta mai ușor durerea.
Remedii naturale pentru pielea iritată după epilare
Apa termală
Imediat după epilare, indiferent prin ce metodă ai ales să îndepărtezi părul inghinal, pulverizează apă termală ținută la frigider. Așteaptă câteva minute și repetă tratamentul cu apă termală. Aceasta are proprietatea de a calma pielea iritată și ajută porii deschiși și iritați să se închidă mai repede.
Gel cu aloe vera
După o oră sau două în care apa termală a calmat pielea, este recomandat să folosești gel de aloe vera natural, fără adaos de parfum sau conservanți. Aloe vera calmează iritația, face pielea mai fină și o ajută să repare microfisurile și abraziunile apărute după epilare.
Pliculețe congelate cu ceai verde
Dacă știi că ai o piele foarte sensibilă și te ustură multă vreme după epilare, folosește pliculețe de ceai congelate. Pregătește din timp pliculețele, pune-le la înmuiat 10 minute în apă rece, lasă-le să se scurgă de apă 20 de minute, apoi pune-le într-o pungă de plastic la congelator.
Pune tifon curat pe pielea iritată și apoi două, trei pliculețe congelate cu ceai verde. Acestea vor atenua usturimea și vor calma pielea iritată.
Cremă cu cortizon
În cazul în care îți dă sângele după epilare și știi că vei avea o iritație puternică, este bine să folosești creme de la farmacie care vindecă pielea rănită. După ce speli bine zona cu apă termală rece, așteaptă o jumătate de oră apoi folosește o cremă cu cortizon recomandată de farmacist.
Pastă din aspirină
Zdrobește câteva pastile de aspirină, înmoaie cu apă pentru a obține o pastă fină și aplică pe pielea iritată. Aspirina are efect calmant și reduce roșeața după câteva ore.
Alte sfaturi utile pentru igienă în zona intimă
Evită hainele mulate și hainele din poliester două, trei zile după epilare, mai ales dacă pielea rămâne foarte iritată.
Poartă haine largi, din bumbac moale, care ajută pielea să respire.
Evită să mergi la piscină sau să intri în apa mării timp de 2 zile după epilarea inghinală. Așteaptă ca pielea să se vindece complet.
Evită gelurile de duș care usucă sau cele care sunt puternic parfumate. Folosește gel pentru igiena intimă care este foarte delicat cu pielea.
Evită uleiurile de corp care astupă porii și pot favoriza coșurile sau foliculita.
Ce să NU faci niciodată după epilarea inghinală!
Nu folosi niciodată alcool medicinal sau alte produse pe bază de alcool!
Nu pune cubulețe de gheață direct pe pielea iritată!
Nu folosi creme cu parfum și ingrediente sintetice!
Nu folosi creme pe bază de retinol.
Soluții fără durere pentru epilarea inghinală
Crema epilatoare pentru piele sensibilă
Alege o cremă epilatoare să scapi de pilozitatea inestetică din zona inghinală. Este adevărat că efectul ei nu durează mai mult de două zile, dar pielea nu va avea de suferit și nu mai există riscul să faci foliculită.
Epilarea cu IPL
Alege epilarea modernă cu IPL care folosește fascicule de lumină intensă și distruge rădăcina firelor de păr. Această metodă este cu atât mai eficientă dacă ai fire de păr închise la culoare și mai groase.
Folosit regulat, la distanță de 12 – 14 zile, aparatul IPL te scapă de părul nedorit și vei avea o piele fină timp de câteva luni. Firele de păr pot reapare după jumătate de an, dacă încetezi să mai folosești IPL mai multe luni.