Luna trecută, în mediul online, soprana Angela Gheorghiu l-a numit pe Cristian Măcelaru, Director Artistic al Orchestrei Naționale a Franței, „laș și trădător”, atrăgând numeroase critici. Ulterior, solista și-a justificat mesajul dur.
Soprana Angela Gheorghiu: „Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat”
Soprana a explicat că, în octombrie 2021, i s-a propus să ia parte la concertul anual de 14 iulie de la Paris, de Ziua Națională a Franței. În perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022, solista a ținut legătura cu Măcelaru, care, la un moment dat, „a dispărut”. Mai târziu, artista a aflat prin intermediul unei secretare că a fost exclusă din eveniment, fără nicio explicație.
În același mesaj, Angela Gheorghiu a detaliat o altă întâmplare similară. Pe 14 iulie 2021, soprana a acceptat să cânte „într-un concert extraordinar” pe 31 decembrie 2021, la aniversarea centenarului Operei Naționale București. Și de această dată, Angela a fost scoasă din proiect fără explicații.
„Protagonistul acestui episod a fost Daniel Jinga, numit, între timp, Director General la ONB, în urma unui concurs cu un singur candidat”, a declarat soprana.
„Lucrurile sunt foarte clare. Cele de mai sus se încadrează într-un tipar de comportament pe care, de-a lungul vremii, prea mulți compatrioți l-au manifestat față de mine. Și de care aș fi putut, și pot să mă lipsesc”, a continuat.
„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea. Dimpotrivă, eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea”, a mai scris.
În 2018, Gabriela Firea, pe atunci primar al Capitalei, a acuzat-o pe Angela Gheorghiu că ar fi condiționat acceptarea titlului de cetățean de onoare, cerându-i să intervină pe lângă ANAF pentru ștergerea unor datorii. Într-un comunicat de presă, Gabriela Firea scria că „nu a dat curs acestei solicitări, neavând calitatea legală de a soluționa astfel de probleme”.
„În România, în 32 de ani, am avut 4 sau 5 concerte cu onorarii și 8-10 concerte sau apariții în concerte de caritate, niciun spectacol de operă cu excepția examenului de licență a Universității de Muzică București, care a avut loc la Cluj în 1990… Nu am ajuns niciodată să semnez un contract cu ONB sau cu o altă instituție culturală din România”, a completat.
„Mi-am dedicat toată viața muzicii și în particular muzicii românești, pe care o cânt în toate concertele mele. Naționalitatea mea e română. Originea mea din Adjud o știe o lume întreagă și o menționez în toate prezentările și biografiile care mi se cer”, a adăugat.
„Nu datorez, în fapt, nimănui nicio explicație. Ba dimpotrivă, mie mi se datorează explicații din partea multora. Am considerat că măcar o dată lucrurile trebuie spuse clar”, a mai scris.