Actorul Robin Williams s-a sinucis luni, la vârsta de 63 de ani, după o luptă cu depresia. Deși această boală este mai răspândită decât SIDA, cancerul sau diabetul, mulți oameni nu știu că o au. Află tot ce trebuie să știi despre depresie și cum o poți trata.
Depresia este mai mult decât un sentiment de tristețe, este o boală caracterizată prin epuizare psihică, ce poate lua diverse forme. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un roman din 10 suferă de depresie, iar femeile sunt cu 70% mai predispuse spre această afecțiune decât bărbații.
Deși sunt multe semne ale depresiei, precum sentimentul persistent de inutilitate și de pierdere a speranței, lipsa interesului pentru orice activitate și tulburări ale somnului, unul dintre cele mai comune simptome este dorința de sinucidere. De altfel, depresia este cea mai comună afecțiune psihică, asociată cu sinuciderea. Îngrijorător este și faptul că rata sinuciderilor a crescut în ultimii ani, numărul deceselor fiind mai mare decât cel produs de accidentele rutiere.
Cum recunoști depresia
Depresia poate fi tratată, dacă o depistezi la timp. Acordă atenție simptomelor și cere ajutorul specialiștilor.
Tristețea persistentă, anxietatea și sentimentele de goliciune, pesimismul și pierderea speranței, sentimental de vinovăție, de neajutorare, iritabilitatea și neliniștitea, toate sunt semnale de alarmă. O persoană afectată de depresie își pierde interesul pentru activitățile care îi făceau, cândva, plăcere, se simte obosită și fără energie, are dificultăți de concentrare și nu reușește să își amintească detaliile, nu poate lua decizii și are gânduri suicidale sau încercări de a-și lua viața. Insomnia, trezirea foarte devreme sau somnul în exces, nevoia de a mânca sau, dimpotrivă, lipsa poftei de mâncare, durerile de cap, crampele sau problemele digestive care nu dispar după administrarea de medicamente, ar trebui, de asemenea, să dea de gândit.
Cine este predispus spre depresie
Firile creative sunt mai predispuse la depresie și sinucidere, potrivit cercetătorilor, care au stabilit că multe minți sclipitoare, precum Charles Dickens, John Keats și Tennessee Williams, au suferit de această afecțiune. Ernest Hemingway, Sylvia Plath și David Foster Wallace chiar s-au sinucis din cauza depresiei, iar specialiștii au stabilit și o legătură între ei: toți au scris la persoana I, un obicei specific persoanelor cu risc crescut de a se sinucide.
Șansele să faci această boală cresc dacă ai avut rude afectate de depresie.
Deși depresia poate afecta pe oricine, media de vârstă este de 32,5 ani. Bărbații sunt mai predispuși să abuzeze de alcool și alte substanțe, atunci când devin depresivi. În plus, ei vor încerca să își ascundă tristețea uitându-se la sport, muncind excesiv de mult și aventurându-se în activități riscante. În cazul lor, simptomele sunt mai greu de depistat, spun specialiștii. Pentru că nu se tratează, efectele asupra psihicului lor sunt devastatoare, de aceea bărbații sunt mai predispuși spre sinucidere decât femeile.
În acest moment, nu sunt multe modalități de a preveni sinuciderea cauzată de depresie, spun specialiștii. Totuși, descoperită la timp, depresia poate fi vindecată. Suportul familiei și al prietenilor este extrem de important, dar cel care te va ajuta să treci cu bine peste acest moment este un terapeut.
Foto: Shutterstock.