Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler carotidian și cervical

.

Ecografia Dopple carotidian este un examen al arterelor carotide care ne irigă creierul, realizat prin intermediul unor ultrasunete pentru a verifica dacă există îngustări, calcifieri sau alte alterări ale vaselor. Cu ajutorul unei tehnici ecografice speciale (ecografie doppler sau ecografie duplex), viteza debitului sanguin, permeabilitatea, grosimea peretelui și elasicitatea arterelor carotide pot fi în egală măsură reprezentate în culoare  și măsurate.

Starea arterelor carotide oferă informații esențiale despre situația circulației sanguine, în special de sănătatea cardiacă și cerebrală. Această ecografie permite scoaterea în evidență în stadii precoce ale unei calcifieri ale vaselor (arterioscleroză). Ecografia Doppler este un examen preventiv esențial pentru determianrea riscului de accident vascular cerebral la pacienții care prezintă un risc crescut.

Ecografia Doppler carotidian este un examen ce aparține ramurii cardiologiei, o ramură a medicinii interne. Dacă ești interesat de o eco Doppler cervical, citește rândurile de mai jos pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Necesită acest examen o pregătire specială?

Ecografia Dopple carotidian și cervical poate fi realizată fără pregătire specială.

Cum se realizează o ecografie Doppler?

Examentul este realizat cu pacientul întins pe sapte, la fel ca și în cazul ecografiei abdominale clasice.  Un gel de contact este aplicat pe piele, în zona arterelor carotide, apoi sonda ultrasonică este pusă în contact cu pielea. Persoana care realizează ecografia mișcă sonda în sus și în jos și lateral pâncă când vede imaginea ecografică dorită pe monitor și poate evaluași măsura diferitele structuri. De altfel, imaginile digitale și secvențele filmate ale debitului sanguin pot fi înregistrate pentru evaluare. Acest examen durează aproximativ 15-20 de minute și nu este asociată cu niciun fel de expunere la radiații.

Când este nevoie de o ecografie Doppler?

Ecografia Doppler carotidian și cervical are rolul, înainte de toate, de a scoate în evidență calcifieri sau îngustări ale arterelor carotide în prezența unor factori de risc (fumat, hipertensiune arteriala, colesterol ridicat și diabet) sau în cazul unor simptome corespondente (vertij, simptome pasagere de accident vascular cerebral, tulburări de vedere sau pierdere a cunoștinței).

Motive frecvente penru care este cerută o ecografie Doppler:

Hipertensiune arterială;

boală arterială coronariană;

acccident vascular cerebral sau semne precursoare ale unui accident vascular cerebral;

vertij sau pierdere a cunoștinței cu origine nedeterminată, sincope;

Pierderea bruscă a vederii la un ochi sau la ambii;

Slăbiciunea musculară a unuia sau a mai multor membre (pareze)

Amorțeli la nivelui corpului;

Vertij, tulburare de echilibru;

Tulburare de vorbire;

 Ecografia Doppler este investigație recomandată și:

  • Pacienților care prezintă factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, nivelul crescut al colesterolului)
  • pentru evaluarea bolilor cardiace sau arteriopatiei membrelor inferioare asociate;
  • Persoanelor cuun  istoric familial sau personal de AVC

Are ecografia Doppler riscuri sau efecte nedorite?

Acest examen este indolor și nu implică expunerea la radiații sau alte riscuri.

Beneficiile ecografiei Doppler carotidian și cervical

Conform specialiștilor, ecografia Doppler carotidian și cervical este cea mai folosită metodă pentru stabilirea statutului vascular intracranian într-un accident vascular cerebral, în stabilirea cauzei unui accident vascular cerebral și tratamentuluui ulterior.

Ecografia Doppler este importantă asta grație rezultatele care se obțin în timp real. Pe lângă faptul că poate detecta afecțiuni vasculare intracraniene, este o tehnică de evaluare extrem de valoroasă pentru a monitoriza pacienții aflați în stare critică în secțiile de terapie intensivă. Oferă informații importante precum:

-evaluarea circulației arteriale pre și posttromboliză în AVC;

-Evaluarea riscului de vasospam secundar;

-Diagnosticul etiologic al unui AVC ischemic;

  • Este o metodă de scanare nonnvazivă care nu implică folosirea acelor sau a injectiilor.
  • Spre deosebire de alte metode de imagistică, este mai putin costisitoare.
  • Deoarece utilizează undele sonore și nu radiatiile, nu prezintă niciun fel de risc pentru sănătate.
  • Are capacitatea de a indica orice îngustare a uneia sau a ambelor artere carotide.

Chiar dacă temporar poate crea o mică senzație de disconfort, ecografia Doppler nu este dureroasă. Spre deosebire de alte ivestigații este mai puțin costistitoare.

În ciuda faptului că scanarea cu ultrasunete nu este  deloc dureroasa și nu are efecte adverse, există cateva contraindicații:

  • Din cauza dimensiunii gâtului,ecografia Doppler este o procedură greu de realizat pentru unii pacienti.
  • Cicatricile sau unele răni de la nivelul gâtului pot crea dificultăți în examinarea cu ultrasunete carotidiană.
  • Unele placi produc un ecou redus și nu pot fi observate.

Descoperirea acestor probleme la timp și urmarea unui tratament adecvat care să restabilească circulația normală a sângelui spre creier poate preveni cu succes situațiile de risc major. Investigațiile și prevenția au reusit să salveze numeroase vieți. Alege să beneficiezi de cele mai moderne mijloace de investigatie precum această ecografie Doppler carotidian.

Cine poate realiza această ecografie carotidiană?

Ecografia la carotidă poate fi realizată doar de către un tehnician cu ultrasunete, un radiolog de diagnostic sau de către un sonograf. Aceștia sunt profesioniști special instruiți pentru a folosi aparatura și pentru  a putea interpreta imaginile obținute pe bază de ultrasunete.

O boală aflată într-un stadiu mai amplu de dezvoltare este mult mai greu de tratat, iar uneori poate fi chiar prea tarziu. De aceea, nu ignora necesitatea unei ecografii Doppler dacă ți se recomandă de medic.

sursa photo: pixabay.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton