Ghee, cunoscut de europeni sub denumirea unt clarificat sau purificat este un produs atât alimentar cât si terapeutic, fiind un ingredient nelipsit al medicinei tradiţionale indiene ayurveda.
„Prepararea unui ghee este simplă, dar cere puţin timp şi atenţie, însă se conservă mult timp, deci puteţi pregăti din timp o cantitate mare. Se iau 500g de unt cât mai natural posibil, se taie în bucăţi mici. Se spală cu apă rece până când depunerile de protide sunt eliminate şi apa rămâne limpede. Se pun toate bucăţile într-o cratiţă şi se pune la foc potrivit până se topeşte şi la suprafaţă se formează o spumă.
Apoi se scade temperatura, adică se dă focul la mic şi fără să-l mai acoperiţi îl lasaţi să fiarbă până se evaporă toată apa şi până luaţi toată spuma care mai rezultă în urma fierberii.Nu trebuie lăsat mai mult căci se arde şi asta nu e bine. Untul topit trebuie să aibă culoarea galben-auriu şi nu maroniu. Pentru 500 grame timpul variază între 30-60 minute. Depinde mult de focul la care este pus la topit.
Eu fac ghee acasă şi îl pun apoi într-un castron de sticlă acoperit şi îl ţin într-o cămară răcoroasă, nu la frigider”, a dezvăluit Ioana Ginghină pe blogul personal.
Consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor şi a pielii, creşte strălucirea părului, unghiilor şi pielii. De altfel, se spune despre untul purificat, în tradiţia indiană, că este elixirul vieţii şi că poate să refacă tinereţea.
Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să includem în alimentaţia noastră untul clarificat sau ghee: este sănătos şi hrănitor; este un excelent stimulator al apetitului şi dă un gust deosebit alimentelor care sunt preparate cu el; ajută digestia, deoarece stimulează secreţia sucurilor gastrice; stimulează inteligenţa şi memoria; consumat cu lapte cald, elimină constipaţia; asociat cu diferite plante medicinale, untul clarificat conduce proprietăţile lor terapeutice către ţesuturi. (Sursa foto: Youtube, Facebook)