Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi la Istanbul

.

Întins pe două continente, Istanbulul te cucereşte prin tradiţiile unor lumi fascinante, atât de diferite. Iată ce trebuie să vizitezi neapărat dacă ajungi acolo.
Când ajungi pentru prima dată la Istanbul, îţi dai seama că orice ai citit sau credeai că ştii din ghidurile de turism nu poate cuprinde multitudinea de sentimente care te încearcă.Este un oraş pe care trebuie să-l simţi, care îţi oferă la fiecare pas noi experienţe, vizuale, olfactive, culturale sau tradiţionale. O plimbare pe strada pietonală Istiklal (prin mijlocul căreia trece un tramvai) te va familiariza cu zona Taksim, unde se află
multe cafenele, restaurante şi magazine, deschise până târziu, în noapte.
Între vizite la obiectivele turistice, opreşte-te şi savurează un ceai sau o cafea turcească, ambele mici şi concentrate. Dacă nu ai încercat până acum o narghilea, aici este locul perfect. Nu rata nici popularii kebapi, köfte (chiftele) sau tot felul de mâncăruri cu vinete.

Shopping și relaxare la Istanbul

Marele Bazar cuprinde peste 4.500 de magazine, aflate pe 61 de străzi. Aici găseşti orice, de la haine, mirodenii, bijuterii până la covoare şi obiecte din cera-mică. Pregăteşte-te să negociezi, pentru că produsele nu au preţurile afişate.
Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi la Istanbul
Baia turcească tradiţională (hamam). Are camere separate pentru bărbaţi şi femei. Te vei simţi excelent după ce corpul îţi va fi curăţat şi masat cu spumă iar, la final, răcorit cu găleţi cu apă rece.

Atracții turistice în Istanbul

Moscheea Albastră datează din 1616 şi se numeşte astfel după culoarea faianţei de Iznik din interior. Se vizitează în afara orelor de rugăciune, iar la intrare trebuie să te descalţi. Femeile îşi vor acoperi capul şi umerii şi vor avea o ţinută decentă, iar bărbaţii nu au voie să intre în pantaloni scurţi.
Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi la Istanbul
O croazieră pe canalul Bosfor, care desparte cele două continente, îţi va oferi privelişti pe care nu le vei uita: palate, minarete sau podul Bosfor, de 1.560 metri, care leagă Europa de Asia.  
5. Bazilica-cisternă sau “Palatul scufundat” a fost construită în anul 532, în subteranele oraşului, de către împăratul Justinian. Intra-rea costă 10 lire turceşti (aproxmativ 20 lei).

Vizită la palat

Construit în secolul al XV-lea ca reşedinţă a sultanului, Palatul Topkapî adăposteşte peste 400 de ani de istorie. Rezervă-ţi o zi pentru a admira colecţiile spectaculoase de bijuterii, curţile, haremul, trezoreria, sala tronului etc.
Palatul Dolmabahçe a fost inaugurat în 1856 şi a fost reşe-dinţa ultimilor sultani. Aflat pe malul Bosforului, te uimeşte prin opulenţa şi luxul încăperilor sale. Aici a avut birourile şi Atatürk, primul preşedinte al Turciei.
Construit în 1348 şi restaurat de câteva ori, turnul Galata are 62 de metri înălţime şi oferă privelişti cu adevărat impresionante asupra oraşului. Poţi urca cele 11 etaje atât pe scări, cât şi cu liftul. După ce admiri panorama spectaculoasă a Istanbulului, îţi propunem să petreci o seară specială în restaurantul cu mâncare şi muzică turcească tradiţională.
Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi la Istanbul

Vezi şi Marele Bazaar, Istanbul – curiozități despre una dintre cele mai vechi piețe din lume, precum şi Hagia Sophia din Istanbul – curiozități despre una dintre cele mai mari catedrale din lume!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton