Creștinii știu că se aprind lumânări la cimitir ori de câte ori ajung la mormintele celor dragi, plecați dintre noi. Jertfa luminii este închinată slavei lui Dumnezeu și întărește rugăciunea noastră pentru sufletele celor adormiți.
De fiecare dată când se pomenesc morții, se aprind lumânări la cimitir. Creștinii merg la morminte în toate zilele în care sunt sâmbetele moșilor, la parastase, la Înălțarea Domnului și la marile sărbători ale sfinților după care au fost botezați morții din familie.
De asemenea, este un bun obicei să mergem să aprindem lumânări la morminte sau în biserică la Praznicul Maicii Domnului de la 21 noiembrie.
Lumânările sunt simboluri puternice în creștinism și în toate religiile lumii. În mod deosebit pentru creștini, lumânarea este lumina lui Iisus, viața de apoi promisă de Dumnezeu Tatăl și lumina purificatoare din Rai.
În fiecare an, printr-un miracol dumnezeiesc, lumina sfântă coboară din ceruri și aprinde candelele din Ierusalim, iar de aici lumina se răspândește în toate lăcașurile de cult creștine în noaptea în care a înviat Iisus.
Lumânările întăresc credința și rugăciunile creștinilor care le aprind deopotrivă pentru cei adormiți, dar și pentru cei vii. Jertfa luminii se mistuiește încet și arde pentru slava credinței și pentru rugăciunile rostite în gând.
Lumânările în credințele lumii
Mântuitorul Iisus Histos este lumina lumii pentru creștini, iar lumânările sunt jertfa noastră umilă pe care o aducem Celui care s-a sacrificat pentru mântuirea noastră.
La fel de importante sunt lumânările în toate celelalte credințe ale popoarelor din Europa, Asia sau America. În orice biserică intri, în orice altar sau locaș de cult, lumânările aprinse sunt prezente pentru a sfinți locul.
Obiceiuri creștine
Din cele mai vechi timpuri, lumina a fost asociată cu viața, cu bucuria și speranța, cu puterea divină protectoare și binefăcătoare. Indiferent de cult, aproape că nu există slujbă sau ritual religios fără să se aprindă o lumânare.
La ortodocși și catolici, se aprind lumânări în biserică, lângă icoanele din fața altarului, dar și afară, în lumânărarul dedicat celor vii și celor morți. Ortodocșii în mod deosebit aprind lumânări când dau de pomană. De asemenea, după ce participă la slujba de la biserică, ei pleacă acasă cu o lumânare aprinsă pe care o pun la icoane.
Ritualuri budiste
În templele budiste, lumânările se aprind în fața statuilor care reprezintă zeii, dar și alături de ofrandele cu flori și bucate tradiționale care se aduc la templu. Lumânările reprezintă sufletul și totodată învățăturile spirituale primite de la Buddha, iar lumina lor îi ajută pe credincioși să mediteze și să se roage.
Tradiții evreiești
Evreii aprind lumânări în fiecare an, în seara zilei în care comemorează decesul unei persoane dragi. Ei aprind o lumânare pentru sufletul celor plecați din această lume și se roagă pentru ei, împărtășind câteva cuvinte sau amintiri frumoase din timpul vieții lor.
Când se aprind lumânări la cimitir
Românii au obiceiul de a aprinde lumânări pentru cei adormiți ori de câte ori merg la biserică. Fie că participă sau nu la o slujbă, fie că este sărbătoare sau nu, cine trece pragul unei biserici este bine să aprindă câteva lumânări pentru cei dragi pe care i-a pierdut.
De asemenea, același obicei se păstrează la morminte. Se aprind lumânări la cimitir ori de câte ori mergem să vizităm mormintele rudelor sau prietenilor decedați. De fiecare dată trebuie să avem lumânări la noi sau candele pentru a le lăsa aprinse în urma noastră, ca o aducere aminte.
Preoții ne recomandă totodată să ducem și câteva flori la morminte, alături de candele, și să îngrijim mormintele, să nu fie niciodată acoperite de buruieni și degradate de timp.
Este bine să mergem la cimitir când sunt praznice mari, când sunt zilele moșilor și când comemorăm decesul persoanei respective, în fiecare an. Lumânările sunt o formă de rugăciune pentru viața veșnică și pentru sufletul celor adormiți, care sunt în Împărăția Domnului.
Pomana se dăruiește cu o lumânare aprinsă
Așa cum se aprind lumânări la cimitir, trebuie să știm că întregul ritual al înmormântării este însoțit de lumânări aprinse.
Din momentul în care un creștin își dă sufletul, trebuie să aprindem o lumânare la căpătâiul lui. Se aprind lumânări care se pun pe colivă și la crucile cu care decedatul este petrecut la mormânt.
În fiecare an, când dăm de pomană de sufletul morților, pomana se oferă cu o lumânare aprinsă. Niciodată coliva sfințită la biserică nu se dă fără să aprindem o lumânare.
Lumina lumânărilor reprezintă rugăciunile noastre pentru cei decedați să fie primiți în Împărăția Domnului întru veșnicie.