Intestinul gros este un organ foarte important şi, totodată, destul de sensibil la alimentele care circulă prin el. Află care sunt acele mâncăruri sau alimente care provoacă dureri de colon.
Cele mai frecvente boli de colon
Intestinul gros este cea mai mare parte a sistemului tău digestiv, deci este important să îl menţinem sănătos cât mai mult timp.
Bolile cele mai frecvente care cauzează dureri în colon sunt :
– diverticuloza (inflamarea cutelor intestinului gros)
– colita
– boala Crohn
Toate aceste afecţiuni cauzează inflamarea unei părţi a intestinului gros, gaze şi balonare, dar şi sindrom de colon iritabil, care provoacă spasme neregulate, la viteze diferite ale muşchilor sistemului digestiv.
Pe lângă tratamentul recomandat de medici, aceste boli pot fi mai puţin supărătoare dacă anumite ingrediente sau alimente sunt evitate.
Sorbitol şi manitol
Sorbitolul este un tip de zahăr din anumite fructe (prune, pere, mere), care se găseşte în multe produse etichetate drept „fără zahăr”, pe post de îndulcitor.
Cu alte cuvinte, multe produse fără zahăr adăugat sunt îndulcite cu sorbitol sau manitol: gumă de mestecat, sucuri, bomboane şi dulciuri pentru diabetici, etc.
Dacă suferi des de balonare, evită produsele cu sorbitol şi manitol, deoarece acestea stimulează producerea de gaze în intestin.
Produse lactate
Deşi sunt o bună sursă de proteine şi calciu, lactatele cauzează dureri intestinale.
Multă lume suferă de intoleranţă la lactoză şi produse ca îngheţata, smântâna sau brânzeturile fermentate provoacă durere, balonare şi chiar diaree.