Cum tratăm toxiinfecţiile alimentare

.

În sezonul estival, din cauza căldurii, bacteriile şi toxinele se înmulţesc. Trebuie să avem mare grijă ce consumăm, de unde mâncăm şi ce termene de valabilitate au alimentele sau preparatele culinare pe care intenționam să le cumpărăm. Laura Maria Furtos farmacist DONA în Oradea, ne-a vorbit despre cauzele toxiinfecţiilor şi despre cum pot fi tratate.
 

Ce sunt de fapt toxiinfecţiile alimentare?

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme  patogene, precum bacterii, virusuri sau paraziții.

Care sunt cauzele toxiinfecţiilor alimentare?

Toxiinfecţiile alimentare survin de cele mai multe ori în colectivităţi. Alimentul cu risc mai mare este oul, dar şi preparatele care conţin ou (mare atenţie la maioneză), produsele lactate făcute din lapte crud sau insuficient fiert şi mezelurile. De asemenea, germenii responsabili de multe probleme sunt salmonella, E-coli, clostridium botulinum – o bacterie care duce la botulism, o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă.

Care sunt simptomele?

Toxiinfecția alimentară se manifestă prin diaree, greață, vărsături, dureri abdominale, iar în unele cauzuri apare și febra. Primele simptome apar în doar câteva ore de la consumul alimentului contaminat. Diareea și vărsăturile sunt, de fapt, mecanisme de apărare ale organismului persoanei în cauză. Atenție, în cazul în care bolnavul prezintă diaree severă, dureri abdominale puternice, amețeli, cefalee, hipotensiune arterială sau stări de leșin, este indicat să ajungă la cel mai apropiat spital și să primească îngrijiri medicale adecvate.

Ce tratament putem folosi pentru a ne reveni rapid după o toxiinfecţie alimentară?

În cazul toxiinfecţiilor alimentare este bine să va hidratați corespunzător, fiindcă prin vomă şi diaree se pierd foarte multe săruri minerale. De asemenea, repausul la pat este indicat. Pansamentele gastrice pot ajuta, mai ales în diminuarea manifestărilor dureroase ale stomacului. Se va evita consumul de bauturi carbogazoase, a sucurilor de fructe, a alimentelor grase, condimentate. De regulă tratamentul medicamentos este rar folosit, antibioticele fiind utilizate numai în formele severe și doar la recomandarea doctorului. Este obligatoriu consultul medical în cazul în care vărsăturile durează mai mult de o zi sau dacă diareea persistă mai mult de 2-3 zile (la adulți) și mai mult de o zi la copiii mici. În aceste cazuri, medicul specialist va trece la inițierea tratamentului. Tot doctorul este cel care poate recomanda, la nevoie, antidiareice și antitermice.

Ce dietă este recomandată ?

În această perioadă este bine să aveți o dietă strictă, alcătuită din pâine, orez, biscuiţi sau covrigei din făină albă, carne de pui fiartă, iaurt natural, banane, cât mai puţine legume şi fructe sau alte alimente care ar putea agrava toxiinfecţia alimentară. Cel puțin trei zile după dispariția simptomelor este bine să nu consumați lactate, alcool, cafea, dulciuri sau alimente condimentate.
 
Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare este bine să fiți extrem de atenți la alimentele pe care le consumați, dar și să respectați câteva reguli de  igienă, preparare, conservare, depozitare şi distribuire a alimentelor.
Sursa foto femeie bolnavă legume: Shutterstock
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton