Zakynthos, Paradisul regăsit

.

Vacanţă tumultuoasă, cu party-uri deşucheate cât e noaptea de lungă. Iar ziua… ziua poate îl găseşti pe Adam în Zakynthos.
Fă-ţi bagajele şi du-te în Zakynthos, cea mai nouă şi mai cool destinaţie a verii. Ajungi pe o insulă perfectă. Industria turistică e aşa de superdezvoltată, că-ţi satisface toate poftele. Golfuri retrase, peşteri acvatice, scuba-diving, sporturi pe apă, taverne tradiţionale, cocktailuri la lumina lumânărilor, cluburi în care mixează cei mai tari DJ, mic dejunuri leneşe, plaje întinse, aglomerate ori singuratice, câmpii mănoase la orizontul cărora se termină nişte munţi care dau direct în marea turcoaz, de o limpezime rar întâlnită.

Cea mai cool destinaţie a verii

Staţiunile sunt vibrante, iar nopţile – zgomotoase în zonele cu discoteci şi cluburi. Mai sunt şi satele liniştite peste care luna străluceşte paşnic. I se spune Floarea Levantului, Insula cântecului sau Insula iubirii. Are capitala la Zakynthos, oraş modern, cunoscut şi sub numele de Chora, întins, ca un semicerc, între dealul Castelului şi mare. Se află pe acelaşi loc pe care a stat vechiul oraş, distrus de cutremurul din 1953, şi apoi de foc. Noile clădiri au stilul celor dispărute: neoclasic sau veneţian, punând umărul la farmecul atmosferei locale.
Zakynthos, Paradisul regăsit
Venind dinspre mare, primul lucru pe care-l vezi e semeţul turn cu clopot, Ayios Dionysos. În dreapta, se află docul cu bărci, iar foarte aproape cea mai mare piaţă, Solomon. În spatele ei, o să zăreşti o clădire impozantă. E Muzeul Bizantin, care adăposteşte o colecţie fabuloasă de obiecte bizantine. Lângă Piaţa Solomon mai e o piaţeţă istorică, Sfântul Mark, şi un alt muzeu, al lui Solomos, poet grec. Castelul Zakynthos, construit de veneţieni, se află pe vârful dealului, deasupra oraşului.

Acasă la Caretta-Caretta

Centrul turistic se află în Laganas, staţiune foarte aglomerată, cu un lanţ tentant de restaurante şi taverne. Sunt terase unde poţi mânca trei feluri cu doar câţiva euro, dar şi localuri scumpe, unde accesul e permis numai în ţinută casual sau elegantă. Şi tot acolo, pe una dintre cele mai frumoase plaje aurii, poţi să vezi habitatul natural al ţestoaselor Caretta-Caretta. În ciuda aglomeraţiei, ţestoasele de mare îşi depozitează şi azi ouăle pe nisipul cel fin, protejat de legile europene de mediu.
Zakynthos, Paradisul regăsit
Ţestoasele au dimensiuni impresionante, sunt prietenoase şi nu se sfiesc să înoate alături de tine. Pentru a le ocroti, plajele din Laganas sunt închise noaptea, iar avioanele folosesc rute ocolitoare. Keri, un sat izolat, situat la 200 de metri deasupra mării, îţi oferă o altă panoramă ireală.
La marginea lui o să găseşti un far care priveşte neobosit către Megali şi Mikri Myzithra, două stânci albe, de dimensiuni gigantice, care ţâşnesc din mare ca nişte piramide. Impresii la fel de minunate îţi stârnesc şi faimoasele peşteri din zonă, apele lor sunt de smarald, iar adâncurile, ireal de limpezi. Pentru asta, trebuie să faci o mică excursie pe mare, dar foarte aproape de mal vei avea ocazia să te strecori printr-o mică armată de stânci.

Cu elicopterul, deasupra apei turcoaz

Cea mai cunoscută locaţie din Zante (aşa i se mai spune insulei) este Navagio. Probabil ai văzut deja imagini ale epavei aflate în mijlocul plajei, eu am auzit despre ea că este una dintre cele mai fotografiate din lume. Celebritatea şi-a căpătat-o după ce, în urmă cu mai multe zeci de ani, un vas care făcea contrabandă cu ţigări a eşuat aici, lovindu-se de stâncile din larg. Vaporul tronează în mijlocul unui golf cu nisip alb, înconjurat de stânci albe şi de o apă atât de bleu, de parcă cineva ar fi turnat înălbitor în marea cea albastră. Accesul pe plajă nu e permis, dar ai două variante s-o vezi: ori închiriezi un elicopter, ori te înscrii într-o excursie cu un vaporaş care te poartă până în zonă. Poţi să te îmbarci la Skinari, Alykes, portul St. Nikolaos sau din Zante. Platforma de unde se vede cel mai bine Navagio se află foarte aproape de satul Anafonitria; poţi ajunge acolo şi cu maşina.
Zakynthos, Paradisul regăsit
Despre plaje, numai de bine. Toate sunt curate. În sudul insulei, pe ţărmul orăşelului numit Kalamaki, sporturile pe apă sunt interzise, pentru liniştea ţestoaselor Caretta-Caretta. Două dintre cele mai bune plaje sunt Alikes şi Alikanas. Se întind pe vreo 3 km, în nord-estul insulei. Magazine, baruri, restaurante şi taverne atrăgătoare sunt deschise aproape non-stop pe strada principală din Alikes. Vizavi, peste o câmpie fertilă, printre pîlcuri de măslini, o să dai peste Alikanas. Magazinele, barurile şi tavernele ei sunt liniştite doar iarna, în restul anului domnesc aglomeraţia şi veselia. Argasi e blond-roşcată şi e celebră pentru colecţia de localuri turistice întinsă pe un kilometru, chiar de-a lungul coastei. Gerakas e protejată de lege, tot datorită ţestoaselor. Nu se practică niciun sport nautic, nu există taverne, baruri, hoteluri… Şi dacă vrei adrenalină, du-te la Water Park. Intrarea e 18 euro, şezlonguri sunt din belşug, aşa că poţi ajunge şi mai după-amiază. Există nouă tipuri de tobogane, mai pentru copii, mai pentru zăpăciţi, sunt şi câteva locuri unde poţi mânca şi bea; e adevărat, preţurile sunt destul de piperate. Nu-i greu să te simţi bine în Zakynthos. Înoţi dis-de-dimineaţă alături de Carreta-Carreta, închiriezi o maşină ca să baţi insuliţa în lung şi-n lat, priveşti apusul în timp ce bei un pahar de vin rece sau… pur şi simplu, nu faci nimic. Învaţă de la greci, sunt maeştri.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton