Japonezii, în rândul cărora se înregistrează rata cea mai mare a sinuciderilor, au dezvoltat cu succes o tehnică de a alunga stresul: „baia de pădure”.
Nouă metodă de eliminare a stresului, numită ”Shinrin-Yoku”, constă într-o plimbare prin pădure în cursul căreia armonia naturii intră în organismul uman prin intermediul tuturor celor cinci simțuri.
Lucrurile sunt simple şi la îndemâna oricui. Cee ce trebuie să faci este o plimbare prin pădure, în care trebuie să acorzi atenție miresmei plantelor, foșnetului vântului, și întregii game de culori și texturi oferite de mediu.
Ba mai mult, specialiştii recomandă ca în timpul plimbării să se bea un ceai sau o infuzie pentru ca și simțul gustului să participe la această experienţă.
Oricât de ciudat ar părea, metoda dă rezultate. Multe companii includ deja astfel de călătorii pentru directori sau încep să le acorde timp lucrătorilor pentru a practica ceea ce se consideră deja în Japonia drept „medicină tradițională” cu caracter preventiv. În fiecare an, între 2,5 și 5 milioane de niponi merg la ședințe de ‘terapia pădurii’ în unul dintre cele 48 de centre oficiale.
Miyazaki, antropolog și director adjunct al centrului Chiba University’s Center for Environment, Health and Field Sciences și colegul său Juyoung Lee au examinat 600 de subiecți, începând din 2004, dovedind că în cazul persoanelor care se plimbă frecvent prin pădure nivelul hormonului cortizol se reduce cu 12,4%, activitatea nervului simpatic scade cu 7%, iar tensiunea arterială coboară în medie cu 1,4%.
În plus, în rândul celor care practică „Shinrin-Yoku” se înregistrează o scădere de cazurile de infarct. Participanții la studiu recunosc că au o stare sufletească mai bună și sunt mai puțin anxioși, potrivit Agerpres, care citează cotidianul spaniol El Pais.