Acarienii sunt microorganisme asemănătoare păianjenilor, ce se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și trăiesc în medii calde și umede. Sunt purtători ai unei proteine ce poate provoca alergii la oameni, prin iritarea și inflamarea sinusurilor. Acarienii sunt întâlniți în aproape orice casă, dar înmulțirea lor provoacă probleme serioase de sănătate. Află cum știi dacă ești în pericol.
Pentru a verifica dacă mediul în care trăiești este unul sănătos, ai nevoie de un microscop și bandă de lipit. Nu îți trebuie un microscop performant, ci unul care poate mări o suprafață de zece ori. Acarienii au o lungime de 250-300 de microni, adică mai puțin de jumătate de milimetru.
Umătorul pas presupune să iei o mostră de praf dintr-o zonă a casei cu un nivel crescut de umezeală. Acarienii trăiesc, în special, în astfel de medii, pentru că pot găsi mai ușor celule moarte ale pielii, dar supraviețuiesc și în saltele vechi, fețe de perne, pături, tapițerii sau zone cu mult păr de animale.
Verifică la microscop mostra de praf pe care ai luat-o. Acarienii au opt picioare și sunt translucizi, dar pot fi observați. În cazul în care nu îi vezi, vei detecta fecale de acarieni, sub forma unor particule mici, de culoare maro.
Poți verifica dacă ai acarieni pe piele folosind o bandă de lipit. Când sunt pe corpul uman, provoacă o senzație ușoară de mâncărime. Aplică banda acolo unde crezi că sunt localizați, iar când o tragi, ar trebui să rămână lipiți de bucata de scotch.
O altă metodă de a afla dacă ai acarieni în casă este să îți faci testele pentru alergii. Examenul este, însă, concludent numai dacă ai probleme respiratorii provocate de aceste microorganisme. Testul presupune injectarea unei cantități mici de acarieni sub piele, iar dacă zona se înrășește, înseamnă că ești alergică la acarieni. Dacă ai această problemă, iar simptomele apar când ești acasă, este un semn că ai de-a face cu o invazie a acestor microorganisme.