Florile sunt cel mai elegant și cel mai simplu cadou pe care îl poți face oricui, indiferent de ocazie și de vârstă. Frumusețea și delicatețea florilor exprimă totodată afecțiune, dragoste, grijă, respect și admirație. Cu toate acestea, există și flori care nu se oferă niciodată în dar, oricât ar fi de frumoase!
Un buchet frumos de flori te scoate din impas, atunci când nu știi ce cadou se potrivește pentru persoana la care mergi în vizită. Aranjamentele florale moderne constituie ele în sine daruri de preț, realizate din flori deosebite și scumpe, flori exotice și elemente decorative inedite.
Pe de altă parte, codul bunelor maniere spune că, orice cadou ai alege pentru cineva, el se oferă împreună cu o floare sau cu un buchet delicat de flori. Este surprinzător să aflăm că există și flori care nu se oferă niciodată în dar. Povestea lor este legată de credințe vechi și superstiții sumbre.
Dintre toți trandafirii, cei albi au o eleganță aparte și semnifică puritatea, dragostea castă, sufletul curat de copil sau fecioria. Datorită acestor simboluri, trandafirii albi sunt folosiți aproape exclusiv la înmormântarea copiilor și a tinerelor fete. Cu timpul, ei au fost asociați cu dispariția celor mai dragi dintre noi și au fost tot mai puțin folosiți în buchete.
Calele albe
Multă vreme, în Europa și în America, aceste flori erau folosite exclusiv la înmormântare pentru jerbe și aranjamente florale care decorează sicriul. Din secolele trecute s-a păstrat credința că micile cale albe sunt asociate cu moartea și nu se oferă la aniversări sau evenimente fericite.
Ne aducem aminte cu toții că cele mai ieftine și accesibile flori în florăriile comuniste erau garoafele. De voie, de nevoie, în vremurile respective, garoafele erau cele mai dăruite flori. Roz, roșii, portocalii sau albe, garoafele se ofereau mai ales doamnelor în vârstă, doctorițelor și profesoarelor. Aceste flori au rămas în continuare simboluri ale femeii mature și înțelepte. Doar garoafele galbene sunt mai puțin solicitate, pentru că ele sunt asemuite cu disprețul și dezaprobarea.
Ciclamele
În pofida formei delicate de fluture a florilor, ciclamele sunt asociate cu despărțirea în cultura occidentală. Așa că nu cumpăra ciclame pentru cineva drag, decât dacă vă despărțiți. Pe de altă parte, ciclama este o plantă pretențioasă, care își pierde repede florile, dacă nu este îngrijită corespunzător. Evită să oferi ciclame cuiva care nu are flori de interior în casă și nu știe cum să le îngrijească.
Crizantemele
În Asia, crizantemele sunt asociate cu bătrânețea, cu respectul, dar și cu moartea. Ele predomină la ceremoniile funerare. Această credință s-a răspândit treptat și în Europa, iar crizantemele sunt ocolite de multe persoane care caută flori în dar. Cu toate acestea, sunt flori de toamnă deosebit de frumoase și rezistă mult timp în vază. Evită mai degrabă tufănelele, dar crizantemele mari și elegante pot constitui un buchet deosebit pentru o doamnă.
Tuberozele
În Franța secolelor trecute, tuberozele erau asociate cu plăcerile vinovate, datorită parfumului lor care devine mai persistent la căderea serii. În Anglia, erau folosite la înmormântări, fiind asociate cu dispariția prematură, tragedia și ghinionul. Cu astfel de semnificații, tuberozele au fost multă vreme absente din florării și foarte rar folosite în buchete.
Crinii portocalii
În pofida faptului că sunt flori decorative în grădină, crinii portocalii se ofilesc imediat. Nici prin florării nu îi găsești. Ei sunt supranumiți crinii de o zi tocmai pentru că se ofilesc foarte repede după ce înfloresc.
În general, este bine să oferim flori care pot rexista în vază mai mult de 2 – 3 zile, astfel încât cea care le primește să se bucure cât mai mult de ele.
Florile uscate, flori care se oferă și nu prea
Există o anumită controversă legată de florile uscate. Cu ceva ani în urmă, florile uscate nu se ofereau sub nicio formă cadou. Ele pot constitui cel mult un decor colorat în casă, dar nu sunt suficient de elegante pentru a fi făcute cadou.
Mai nou, în multe florării, aranjamentele florale sunt îmbogățite și cu flori uscate deosebite așa cum sunt ciulinii, măciuliile de mac sau florile de paie.
O floare uscată, pe ici, pe colo, bine amplasată într-un aranjament elegant conferă varietate și o notă inedită. Dar un buchet de ciulini sau flori de paie nu poate fi considerat niciodată un dar elegant.
Flori pictate cu auriu sau argintiu
Evită să cumperi vreodată flori naturale, dar pictate cu diverse culori, uneori cu auriu sau argintiu. Sunt de prost gust și te faci de râs cu ele. În plus, aceste flori nu vor rezista prea mult în vază, deoarece vopseaua este corozivă.
Florile puternic parfumate precum crinii
Evită florile mari, ostentative, încărcate de parfum așa cum sunt crinii albi de grădină sau zambilele foarte parfumate. Multe persoane sunt alergice la parfumul lor puternic. În plus, aceste flori încep să miroasă greu și fetid când se ofilesc în vază și nu rezistă decât 2 sau 3 zile.
Florile artificiale, flori care nu se oferă niciodată cadou
Oricât de frumoase și bine realizate ar fi, din mătase, voal sau materiale delicate, florile artificiale nu oferă niciodată în dar. Este de prost gust! Natura ne oferă atât de multe flori de toate culorile, parfumate și elegante, încât nu avem nevoie de flori artificiale în casă.
Mai sunt persoane care le preferă pentru că rezistă ani de zile, dar când se încarcă de praf arată jalnic. Cu toate acestea, nu se recomandă să oferim flori artificiale, sub niciun pretext, pentru că ar fi un gest de dispreț.
Flori ieftine din supermarket
În multe supermarketuri găsim trandafiri și flori de sezon mult mai ieftine decât în florării. Nu cumpăra un buchet ieftin de aici să îl oferi ca atare, pentru că ambalajul poate fi recunoscut.
Poți cumpăra mai multe flori ieftine, pe care le poți combina acasă cu frunze decorative pentru a obține un buchet cu adevărat deosebit. Este suficient să legi buchetul cu o fundă satinată și vei obține un cadou elegant!
Oferim sau nu flori bărbaților?!
Multă vreme a dăinuit concepția generală că florile nu se oferă niciodată bărbaților. Dar mentalitățile se schimbă.
Dacă în Evul Mediu, bărbatul iubit abia aștepta să primească un boboc de trandafir drept semn al afecțiunii din partea femeii iubite, și azi trandafirii se numără printre florile care pot fi oferite bărbaților.
Tot mai mulți stiliști realizează aranjamente florale cu un aspect deosebit, potrivite pentru un bărbat pretențios și stilat. Alături de aceste aranjamente pot fi puse felicitări cu mesaje de apreciere, sticle de vin, de șampanie sau de băuturi fine.
Le poți oferi bărbaților flori în momentele cu adevărat importante din viața lor: la aniversarea zilei de naștere, la avansarea în carieră sau când obțin un premiu important la un concurs sau o competiție sportivă. Cele mai potrivite flori ar fi trandafirii ca semn al afecțiunii, calele și crizantemele în semn de prietenie, strelitzia sau anthurium pentru colegi sau șefi.