Ce spune scalpul despre sănătatea ta

.

Afecţiunile scalpului nu ar trebui ignorate deoarece nu numai că îţi pot afecta aspectul părului, dar pot duce chiar şi la căderea acestuia.
Cea mai frecventă problemă a scalpului este mătreaţa. Cauzată fie de modificări hormonale, fie de afecţiuni ale pielii ori reacţii alergice la produsele cosmetice folosite, mătreaţa este inestetică şi ar trebui tratată de îndată ce apare. În acest scop pot fi folosite fie produse special create pentru această problemă, cum ar fi şampoanele antimătreaţă, fie tratamente speciale, recomandate de medicul dermatolog, în cazul în care mătreaţa persistă.

În topul afecţiunilor scalpului este şi dermatita seboreică. Caracterizată prin cruste albicioase, această afecţiune poate indica probleme de sănătate grave, printre care afecţiuni cutanate ori boala Parkinson. Cu toate că nu are o cauză cunoscută, dermatita seboreică poate avea ca factori de risc modificările hormonale, obezitatea, lipsa odihnei sau stresul.

Iritaţiile de la nivelul scalpului nu ar trebui nici ele ignorate. Cauzate de reacţii alergice la produsele cosmetice ori de infecţii fungice, iritaţiile presupun înroşirea scalpului sau mâncărimi neplăcute la nivelul acestuia. Vizita la medicul dermatolog este obligatorie în astfel de cazuri, deoarece iritaţiile netratate pot duce la pierderea părului.

Căderea părului în cantităţi mari este o altă problemă cu care multe persoane se confruntă. Deşi este normal să pierdem până la 150 de fire de păr pe zi, căderile masive pot indica afecţiuni grave precum diabetul, hipotiroidia sau sindromul ovarelor polichistice.

O altă afecţiune neplăcută a scalpului este şi excesul de sebum. Cauza principala a acestei probleme este hiperactivitatea glandelor sebacee, cauzată la rândul ei de un dezechilibru hormonal. Însă există şi alţi factori care influenţează apariţia excesului de sebum, precum dieta necorespunzătoare ori pilulele anticoncepţionale.

Dacă te confrunţi cu oricare dintre aceste probleme este indicat să mergi la medicul dermatolog, pentru a primi un tratament specific. De multe ori, tratamentele luate fără acordul medicului ajung să înrăutăţească problema, iar riscurile cresc cu fiecare zi cu care amâni consultaţia.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton