Înalt oficial american: „Nu avem un interes ca conflictul din Ucraina să se extindă la un conflict mai larg sau să se transforme în al Treilea Război Mondial”

.

După ce Rusia a reacționat dur la decizia Washingtonului de a oferi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, Pentagonul a făcut noi precizări.

Oficialii SUA au luat decizia de a trimite ajutor militar nou pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete HIMARS cu rază de acțiune până la aproape 80 kilometri.

Miercuri, subsecretarul pentru Politică al Departamentului Apărării, dr. Colin Khal, citat de CNN, a spus că Statele Unite sunt „conștiente de riscul de escaladare în tot ceea ce facem asociat cu conflictul din Ucraina, inclusiv cea mai recentă decizie de a furniza Ucrainei patru sisteme de rachete HIMARS, dar, până la urmă, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce SUA le trimit ucrainenilor”.

Khal a mai precizat, citat de Libertatea: „Președintele Biden a spus clar că nu avem intenția de a intra în conflict direct cu Rusia. Nu avem un interes ca conflictul din Ucraina să se extindă la un conflict mai larg sau să se transforme în al Treilea Război Mondial, așa că am fost conștienți de asta, dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce am trimis ucrainenilor”.

Citește și: Ce sumă a obținut Kalush Orchestra pentru trofeul Eurovision. Vor cumpăra drone pentru Ucraina

Citește și: Rusia, acuzată că ar fi răpit sute de ceceni pentru a îi trimite cu forța la război în Ucraina

Citește și: Povestea impresionantă a unui ucrainean care a străbătut 3.700 de km pentru a-și vedea logodnica și părinții

Citește și: Oficial separatist din Ucraina: luptătorii de la Azovstal care s-au predat Rusiei ar putea risca pedeapsa cu moartea

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a spus anterior că Ucraina a dat asigurări Statelor Unite că nu va utiliza noile sisteme avansate de rachete pentru a viza ținte de pe teritoriul rusesc, iar această promisiune a fost reiterată și de Kahl.

„Asigurările au fost date la mai multe niveluri ale guvernului ucrainean”, a spus acesta. „Secretarul Austin a ridicat aceste probleme cu ministrul Reznikov în numeroasele lor apeluri. Ei vorbesc între ei o dată sau de două ori pe săptămână, asta a fost adevărat de la începutul conflictului, dar această asigurare specială merge până la vârful guvernului ucrainean pentru a-l include pe președintele Zelenski”.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei a transmis că decizia Statelor Unite ale Americii este una „extrem de negativă” și va crește riscul unei confruntări directe între NATO și Rusia.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton