Ce delicioase sunt bucățelele de pui pane și cât de gustos este un șnițel subțire din carne de vițel! Fiecare dintre aceste delicii culinare are mici secrete de pregătire, iar diferența dintre șnițel și pane ține și de tehnică, și de ingredientele folosite.
Multe gospodine nu fac diferența dintre șnițel și pane. Feliază un piept de pui, îl dau prin ou și făină și spun că au pregătit șnițele. În realitate, cele două preparate sunt mai complexe, dar atunci când cunoști diferența dintre șnițel și pane și respecți rețetele vei obține o masă cu adevărat delicioasă.
Cu șnițelul prin istorie. Care este originea lui
Șnițelul se pregătește doar din bucăți de carne, feliate subțiri, dezosate (dacă este cazul), frăgezite și bătute cu un ciocănel special pentru șnițele. În mod tradițional, șnițelul se face din carne fragedă de vițel, așa cum știu toți gurmanzii care au gustat vreodată un șnițel autentic vienez.
Cu timpul, șnițelul a început să fie făcut din orice fel de carne, din piept de pui, din ceafă sau cotlet de porc, din piept de vită sau din carne de curcan.
Austriecii s-au îndrăgostit de șnițel prin secolul al XV-lea și acesta a devenit treptat un fel de mâncare pretențios în localurile din Viena. Celebrul Wiener Schnitzel a devenit marcă înregistrată din 1862, iar rețeta originală nu admite decât carne de vițel foarte fragedă.
Unele istorii culinare susțin că șnițelul a fost inventat în Italia, la Milano, unde a apărut sub denumirea de Cotoleta alla Milanese. Altele susțin că ar fi fost inventat în Spania, de unde a ajuns la Milano și apoi în Austria. Cert este că denumirile de cotlet sau filet milanez au fost preluate în bucătăria țărilor latine precum Argentina și Brazilia pentru a desemna șnițele crocante din carne de vită.
Noi am preluat denumirea din Austria, șnițelul de vițel devenind foarte popular la București în perioada interbelică. Conform rețetei clasice, șnițelul se servește cu o garnitură de cartofi fierți, asezonați cu unt și mărar, împreună cu o felie de lămâie. Dar în zilele noastre, se poate servi cu diverse garnituri: piure, cartofi prăjiți, legume la cuptor, ciuperci pe grătar, alături de salate de crudități sau de murături.
Cum se preparară un șnițel delicios
Carnea feliată subțire, dezosată și curățată de pielițe, dacă este cazul, se frăgezește cu ciocănelul, și apoi se trece succesiv prin făină, ou și pesmet pentru a deveni cât mai crocantă la prăjit.
Fiecare țară are propriile ei rețete de șnițel, dar modul de preparare rămâne în principiu același: o felie subțire de carne, trecută prin făină, ou și pesmet și prăjită.
În unele zone, carnea pentru șnițel, mai ales dacă este de vită, se marinează cu o seară înainte. Unele rețete adaugă condimente piperate și iuți în oul bătut, altele schimbă făina cu pesmet și fulgi pisați de cereale.
Există și rețete de șnițel din soia, care se pregătește la fel ca orice șnițel din carne și este foarte gustos. De asemenea, există și rețete în care șnițele foarte subțiri și mici se pot pregăti la cuptor, dacă nu vrei să le prăjești.
În multe zone, lămâia a fost înlocuită cu maioneză acrișoară, cu sosuri iuți de roșii sau vinegrete delicioase. Cu cât este șnițelul mai subțire și crocant, cu cât sunt sosurile mai gustoase, cu atât vei obține un preparat delicios.
Sfat util! În prepararea șnițelului, foarte importantă este tehnica prin care se frăgezește carnea, cu un ciocănel din lemn sau din inox cu zimți. Cu cât felia de carne este mai subțire, cu atât va deveni mai crocantă la prăjit. Iar ciocănelul rupe legăturile dintre fibre și face șnițelul mai pufos și totodată mai crocant.
Ce înseamnă pane și cum se pregătesc alimentele pane
Pane reprezintă o tehnică de gătit foarte populară, prin care anumite alimente tăiate în bucăți mici sunt date prin ou și pesmet și apoi prăjite la temperatură ridicată pentru a deveni crocante la exterior și moi și fragede la interior.
Alimentele pane sunt și ele trecute prin ou și făină și apoi prăjite, așa cum este șnițelul. Spre deosebire de acesta, însă, preparatele pane nu se bat cu ciocănelul și nu trebuie neapărat să fie tăiate subțiri.
În bucătăria românească, alimentele pane au fost inspirate de rețetele din bucătăria germană și austriacă. Pesmetul este foarte important pentru a obține crusta pane și pentru a obține alimente crocante.
În multe rețete nu se folosește doar ou simplu bătut spumă, ci un fel de sos mai gros din ouă bătute cu puțină smântână sau făină în care se adaugă diverse condimente.
Uleiul în care se prăjesc alimentele pane este și el foarte important. Uleiul trebuie să fie rafinat, cu un punct de ardere ridicat, așa cum este uleiul de porumb sau de canola. Pentru prăjirea alimentelor, uleiul de folosește cel mult de două ori.
Ce alimente pot fi pregătite pane
Spre deosebire de șnițel care se prepară doar din carne de vită, de pasăre și porc, alimentele pane se pot face cu o varietate mai mare de ingrediente. Iar aceasta este o importantă diferența dintre șnițel și pane.
Ciuperci
Legume: dovlecei, ardei gras, vinete
Creier de porc sau de vită
Bucățele de carne de pasăre, vită, porc
Fructe de mare
Cașcaval și bucăți de brânză maturată
Bucățele de soia și tofu
Care este diferența dintre șnițel și pane
La fel de gustoase, cele două preparate trebuie să fie crocante la exterior și fragede la interior. Tehnica seamănă la bază, oul și pesmetul nu lipsesc din cele două rețete, dar șnițelul folosește doar carne frăgezită cu un ciocănel, în timp ce alimentele pane se porționează în cubulețe sau bucățele mici, fără să fie bătute cu ciocănelul.
Șnițel
Pane
Ingrediente
Carne de vită, pasăre, porc
Ciuperci, brânză, legume, carne fructe de mare
Mod de preparare
Feliere subțire Dezosare Frăgezire cu ciocănel de șnițele
Feliere porționare în bucăți mici
Crusta
Ou bătut Făină Pesmet (opțional) Prăjire la temperaturi ridicate Coacere în cuptor
Ou bătut Pesmet Făină (opțional) Prăjire la temperaturi ridicate