Indiferent de genul de muzică pe care îl preferi, sunetele îţi influenţează activitatea. Atunci când asculţi o melodie care îţi place, creierul tău eliberează dopamină, substanţa cunoscută ca fiind “hormonul fericirii”.
Cu toate acestea, până de curând nu se ştia cu exactitate dacă muzica ne influenţează sau nu productivitatea la locul de muncă şi cum anume funcţionează acest proces. Foarte multe persoane lucrează ascultând postul de radio preferat sau diverse melodii, aşa că cercetătorii au venit cu o serie de răspunsuri…
Muzica ne ajută să finalizăm munca plictisitoare mai repede
Indiferent de domeniul în care lucrezi, cu siguranţă că uneori mai ai de făcut şi lucruri plictisitoare. Ei bine, se pare că dacă asculţi muzică în timp ce lucrezi, vei termina mai repede. S-a demonstrat ştiinţific faptul că muzica, cu toate că nu face munca mai plăcută, te ajută să treci mai repede peste sarcinile plictisitoare de la serviciu.
Muzica te ajută la serviciu, dar nu şi în momentele în care trebuie să înveţi ceva nou. În 2010, cercetătorii de la Universitatea din Wales au dovedit faptul că muzica poate întârzia procesul de asimilare al unor informaţii noi. Explicaţia stă în faptul că atunci când înveţi ceva nou la serviciu, sau în general, creierul foloseşte aceleaşi funcţii care se activează şi atunci când asculţi muzică.
Dacă îţi place ceea ce faci, muzica te ajută să fii mai productiv
Magia muzicii ascultate la serviciu stă de fapt într-o descoperire fascinantă: dacă îţi iubeşti meseria, muzica te ajută să fii mai productiv. Din rezultatele unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, rezultă că indiferent de cât de grea sau de riscantă e meseria pe care o practici, dacă îţi place, muzica te va ajuta să fii mai eficient.
Şi totuşi… ar fi bine să nu asculţi muzică nouă la serviciu
Pe cât de pozitivă e influenţa muzicii în activitatea noastră profesională, pe atât de mult ne-ar putea crea probleme, dacă nu este muzica pe care o ascultăm în mod obişnuit. După cum spuneam, atunci când asculţi o melodie preferată, creierul tău eliberează dopamină sau „hormonul fericirii”. Dar dacă la radio începe o piesă nouă care îţi place, în acelaşi timp în care te concentrezi pe o sarcină de la serviciu, s-ar putea ca toată atenţia ta să se îndrepte spre noua melodie, iar sarcina de serviciu să cadă într-un plan secund.